1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. "Nükleere inat yaşasın hayat"
Nükleere inat yaşasın hayat

"Nükleere inat yaşasın hayat"

Kıbrıs Nükleere Hayır Platform: "Yeni bir Çernobil ve Fukushima’nın olmasına, Akdeniz, Karadeniz ve Trakya’nın nükleer atık çöplüğüne döndürülmesine, dünyaya bir saatli bomba daha yerleştirilmesine izin vermeyeceğiz”

A+A-

Kıbrıs Nükleere Hayır Platformu, 4 ülke ve 12 şehirle eş zamanlı olarak 'Dünyada nükleere yer yok' eylemi gerçekleşti.

Didem MENTEŞ

Kıbrıs Nükleere Hayır Platformu, Türkiye’de yapılması düşünülen nükleer santrallere tepki amaçlı 'Dünyada nükleere yer yok' diyerek iki toplumlu eylem düzenlendi. Lefkoşa Ledra (Lokmacı) Caddesi ara bölgede dün saat 12:30'da yapılan eylem, eş zamanlı olarak 4 ülke ve 12 şehirde de gerçekleşti. Nükleere karşı yapılan eylemlerde, "Nükleere inat yaşasın hayat" vurgusu yapıldı. Kıbrıs Nükleere Hayır Platformu adına üç dilde okunan basın açıklamasını Yeşiller Partisi Milletvekili Yorgos Perdigis yaptı. Perdigis açıklamada; "Yeni bir Çernobil ve Fukushima’nın olmasına, Akdeniz, Karadeniz ve Trakya’nın nükleer atık çöplüğüne döndürülmesine, dünyaya bir saatli bomba daha yerleştirilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. 
Dünyadaki nükleer karşıtı hareketten olan herkesi dayanışmaya çağıran Kıbrıs Nükleere Hayır Platformu, bu eylemlerin her ay 2-3 kez tekrarlanacağına ve giderek artacağına dikkat çekti.

‘Dünyada nükleere yer yok’
İstanbul, Sinop, Mersin, Ankara, İğneada, Samsun, Batman, Diyarbakır, Kıbrıs, Yunanistan ve Gürcistan’da ‘Dünyada nükleere yer yok’ demek için toplanıldığı vurgulanan açıklamada, bu birlikteliği bir eylem birlikteliğinden öte, yerel ve uluslar arası boyutta nükleer karşıtı mücadele için başlatılan bir adım olduğu vurgulandı. Yapılması planlanan nükleer santrallerin, Karadeniz, Akdeniz ve Trakya’nın eşsiz doğasının yok olmasına sebep olacağı belirtilen açıklamada, başta Türkiye topraklarının, Karadeniz ve Akdeniz ülkelerini radyasyon ve nükleer atıklarla da zehirleyeceği ve tüm dünyayı tehdit edeciği bilinciyle eş zamanlı olarak sokağa inildiği belirtildi.

“Nükleer kirliliğe izin vermeyeceğiz”
Açıklamada şöyle denildi: “Halkların, bilim ve hukuk insanlarının,tüm itirazlarına rağmen anti-demokratik, şeffaf ve katılımcı olmayan, sahte ve halktan gizlenen rapor ve süreçlerle nükleer santral projeleri dayatılmaktadır. Bu kirli süreç seçime giden Türkiye’de AKP iktidarı tarafından bir propaganda malzemesi olarak kullanılmakta, dünyadaki nükleer santrallerin kaza ve olumsuz etkileri halktan gizlenerek nükleer felaket insanlara şirin gösterilmek istenmektedir. Doğa ve yaşam savunucuları, bu hukuksuzluğun ve yalanlarla işleyen sürecin muhatabıdır ve ‘ben yaptım oldu’ denilerek nükleer kirliliği dayatanlara izin vermeyecektir.

“Nükleer santral istemiyoruz”
“Yine Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ermenistan Metsamor nükleer santraline karşı insanları eyleme çağırarak, kendince nükleer karşıtları ile dalga geçtiğini zannetmektedir. Bizler ne Metsamor’un ne de dünyadaki başka nükleer santrallerin çalıştırılmasını ya da yeniden inşa edilmesini istemiyoruz. Bütün nükleer santrallerin saatli bomba olduğunu biliyoruz. Bu nedenle Ermenistan’daki nükleer santral dahil olmak üzere dünyadaki bütün nükleer santrallerin kapatılması, gerektiğini, yeni nükleer santrallerin açılmasına izin vermeyeceğimizi söylüyoruz. Türkiye’de iktidarın, Aras Nehri’ni yok eden Metsamor nükleer santralinin kapatılmasını istemesi yetmez. Kıbrıs ve Yunanistan başta olmak üzere tüm Akdeniz’i yok edecek Mersin Akkuyu nükleer santralinden de biran önce vazgeçmesi gerekir. Karadeniz ve Trakya’yı bütünüyle radyoaktif atık çöplüğüne döndürecek olan Sinop ve İğneada nükleer santrallerinin hayalini bile kurmamalıdır. Ve bir kez daha hatırlatıyoruz; Yeni bir Çernobil ve Fukushima’nın olmasına, Akdeniz, Karadeniz ve Trakya’nın nükleer atık çöplüğüne döndürülmesine, dünyaya bir saatli bomba daha yerleştirilmesine izin vermeyeceğiz”

Bu haber toplam 2016 defa okunmuştur