1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Dere güzergâhını DEĞİŞTİRDİ
Dere güzergâhını DEĞİŞTİRDİ

Dere güzergâhını DEĞİŞTİRDİ

Anayasa’ya TAKILDI, ‘Ara Emri’ni geri aldırdı, belediyeden ‘inşaat izni’ tamamlanmadan binayı bitirdi…

A+A-

Dere yatağında kurulan Levent Koleji’nde, yanlışlar ‘FELAKETİ’ getirdi…

Mal sahibi Özer M. Boyacı’nın bölgedeki ‘Dere yatağını değiştirme istemi’ 1982 yılında dönemin Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.

1996’daki ‘inşaat izni’ talebine onay çıkmadı ancak ‘dere yatağı’ndaki inşaat bu süreçte tamamlandı, hatta, henüz ‘inşaat izni’ onaylanmadan bina hizmete dahi girdi. Mahkemeden çıkan ‘ara emri’ kararı da tarafların uzlaşı ile geri çekildi.


Meltem Sonay

Yüzlerce öğrencinin mahsur kaldığı, ‘Dere yatağının tam ortasındaki’ Levent Kolej binasının, ‘Dere yatağı güzergâhı değişikliği’ nedeniyle Anayasa’ya takıldığı, bu nedenle ‘İnşaat izninin de olmadığı’ ortaya çıktı.

Başşehir Lefkoşa’da yaşanan sel felaketinin odağındaki ‘okul binası’nın öyküsü, Kıbrıs’ın kuzeyindeki yanlışlar dizisini en çarpıcı şekilde gözler önüne seriyor.

Mal sahibi Özer M. Boyacı’nın bölgedeki ‘Dere yatağını değiştirme istemi’ 1982 yılında dönemin Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.

1996’da ‘inşaat izni’ için belediyeye müracaat yapıldı.

Bu süreçte mahkemeden gelen ‘ara emri’ kararı, tarafların uzlaşı ile geri çekildi.

‘Dere yatağı’ndaki inşaat tüm uyarılara rağmen tamamlandı, hatta, henüz ‘inşaat izni’ onaylanmadan bina hizmete dahi girdi.

2004’te Bakanlar Kurulu ‘eski Bakanlar Kurulu kararı’nı iptal ederek ‘dere yatağı’yla ilgili harita üzerinde parsel düzenlemesi yaptı.

Ancak bu süreçlerde “Anayasa’ya aykırı” durum nedeniyle herhangi bir teknik işlem yapılmasa da, hiçbir makam binaya dokunmadı.


“Belediyeye 1996 yılında müracaat yapıldı”

4 Şubat 1997’te Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi olarak hizmete giren binanın inşaatı için 1996 yılında Lefkoşa Türk Belediyesi’ne başvuruldu.

Lefkoşa Türk Belediyesi Bayındırlık-İmar Şube Amiri Dervişe Ener, söz konusu bina için 1996 yılında Lefkoşa Türk Belediyesi’ne müracaat yapıldığını belirtti.

Bölgedeki dere nedeniyle aynı tarihlerde ‘dere güzergâhının değiştirilmesi için’ İçişleri Bakanlığı’na müracaat yapıldığı bilgisini paylaşan Şube Amiri Ener, 2004 yılında Bakanlar Kurulu’ndan bu yönde bir karar çıkmasına karşın, Tapu Dairesi’nin bu değişikliği haritalara işlememesi nedeniyle belediyeden de ‘İnşaat izni’nin çıkmadığını belirtti.

Söz konusu bina sahiplerinin LTB’de müracaatları bulunduğunu ve daha sonraki süreçlerde de takibinin yapıldığını ifade eden Lefkoşa Türk Belediyesi Bayındırlık-İmar Şube Amiri Dervişe Ener, devlet kurumlarında tamamlanmamış işlemler nedeniyle binanın ‘İnşaat izninin verilemediğini’ belirtti.

İlk talep 1982’de…

Mal sahibi Özer M. Boyacı’nın bölgedeki ‘Dere yatağını değiştirme istemi’ 1982 yılında dönemin Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.

6 Ocak 1982’de toplanan dönemin Bakanlar Kurulu, ‘Özer M. Boyacı’nın dere yatağını değiştirme istemi’ni değerlendirdi, ‘dere yatağının değiştirme yolu ile Özer M. Boyacı’ya verilmesini’ onayladı.

İçişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, bu karar haritalara işlense de, 1985 Anayasası’nın 159. Sayılı ‘Devletin Mülkiyet Hakkı’ maddesine takılması nedeniyle dere yatağındaki bu değişiklik yapılamadı.

2004’te yeniden değişti… Haritalara işlenmedi…

Dere güzergâhının değiştirilmesine yönelik bir diğer Bakanlar Kurulu kararı ile 30 Aralık 2004’te alındı.

Dönemin Bakanlar Kurulu, 1982’de alınan Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, eski kararda dere yatağının kolu olarak düzenlenen parselin Levent Koleji parsellerine ilave edilmesini, gerekli düzenlemelerin yapılmasında da Tapu ve Kadastro Dairesi’nin yetkili kılınmasını onayladı.

İçişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre bölgede fiilen yapılan bu düzenleme ile dere yatağının güzergâhı değiştirildi ancak, ANAYASA’YA AYKIRI olduğu için haritalara işlenmedi.

Bu haber toplam 7463 defa okunmuştur