1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Deniz Kirliliği ile Mücadele Eğitim Programı başladı
Deniz Kirliliği ile Mücadele Eğitim Programı başladı

Deniz Kirliliği ile Mücadele Eğitim Programı başladı

Dinçyürek: “Bu eğitim, deniz ve benzeri kirliliklerle mücadelede oluşturulacak sistemin ilk adımı”

A+A-

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın düzenlediği “Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerden Kaynaklanan Kirliliğe Hazırlıklı Olma ve Müdahale İle İlgili Eğitim Programı” başladı.

Çevre Bakanlığı Konferans Salonu’nda yer alan eğitim programı, tatbikat eğitimi ile birlikte toplam 4 gün sürecek.

Eğitim programını başlatan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, eğitimin; deniz ve benzeri kirlilik ile mücadelede oluşturulacak sistemin ilk adımı olduğunu söyledi.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile bir şirket arasında daha önce imzalanan protokol uyarınca başlatılan eğitim programı, deniz alanlarında, KKTC'de ve kıyı tesislerinde, deniz emniyetinin sağlanması, deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla yapılıyor.

Çevre Bakanı Dinçyürek, eğitim programının başında katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, geçen yıl Temmuz ayında Kalecik'te yaşanan petrol kirliliği olayını anımsatarak, yaşanan kötü tecrübelerden sonra nelerin eksik kaldığını, nelere hazır olmadıklarının analizini yaptıklarını belirtti.

Başlayan eğitim programının kapsamının karada ya da denizde oluşacak petrol veya türevlerinin kirliliğine karşı mücadele yöntemleri olduğunu ifade eden Dinçyürek, programı başarıyla tamamlayanlara 5 yıl boyunca uluslararası geçerliliği olan bir sertifika verileceğini söyledi.

Dinçyürek, eğitim programının ardından konuyla ilgili KKTC'deki risk faktörlerini tespit etmeye çalışacaklarını, bir sonraki adımda ise tespit edilen risk ortamlarına karşı koruyucu, önleyici tedbirlerin alınması için girişimler yapacaklarını vurguladı.

Dinçyürek, bu çalışmaların sonunda devletin ya da kıyıda tesisleri olan işletmelerin alması gereken tedbirler olabileceğini de belirtti.

Bakanlık ile imzalanan protokol kapsamında eğitimi veren Martı Çevre Hizmetleri Deniz Temizliği ve Malzemeleri Üretimi İç Dış Tic. Ltd. Şti Genel Müdürü Erdem Nevşehir de konuşmasında, eğitimin 3 gün boyunca süreceğini ve 4.günde de bir tatbikat gerçekleştireceklerini söyledi.

Kalecik'te yaşanan kirliliği temizleyen şirket olduklarını anımsatan Nevşehir, söz konusu kirliliği Türkiye'den 30 tır malzeme getirerek yaklaşık 1,5 yılda temizleyebildiklerini belirtti.

Nevşehir, ülkede bu anlamda bir hazırlık olmadığını gördüklerini ifade ederek, bu anlamda verilecek eğitimin son derece önem teşkil ettiğini vurguladı.

(tak) 

Bu haber toplam 1844 defa okunmuştur