1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Davutoğlu geldi
Davutoğlu geldi

Davutoğlu geldi

“Sembolik önemi çok yüksek olan bu ziyaretin, KKTC'nin bağımsızlığına, Kıbrıs halkının haklı davasına verilen desteğin bir ifadesi”

A+A-

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde hükümetler ya da cumhurbaşkanının göreve başladığında ilk ziyareti Kuzey Kıbrıs'a yaptığını belirterek, “sembolik önemi çok yüksek olan bu ziyaretin, KKTC'nin bağımsızlığına, Kıbrıs halkının haklı davasına verilen desteğin bir ifadesi” olduğunu söyledi.

Davutoğlu, ziyaretinde Kıbrıs konusundaki son gelişmeler ile Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik durumu ve gerçekleştirilen projeler hakkında da detaylı görüşmeler yapılacağını kaydetti.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’de 62. Hükümet'in kurulmasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs’a yapıyor.
Davutoğlu, Kuzey Kıbrıs’a hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Türkiye Başbakanı Davutoğlu’na Kuzey Kıbrıs ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu eşlik edecek.

Davutoğlu, basın toplantısında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin güzel bir geleneğinin olduğunu, hükümetler ya da cumhurbaşkanı göreve başladığında ilk ziyareti Kuzey Kıbrıs’a yaptığını belirterek, sembolik önemi çok yüksek olan bu ziyaretin, KKTC'nin bağımsızlığına, Kıbrıs halkının haklı davasına verilen desteğin bir ifadesi olduğunu söyledi.

Bu çerçevede ilk yurt dışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs’a yaptığını belirten Davutoğlu, Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs arasında yürütülmekte olan müzakerelerle ilgili son gelişmeleri istişare edeceklerini ifade etti.

Kıbrıs sorununun 40 yıldır, Birleşmiş Milletler çerçevesinde ciddi müzakere süreçleri yaşadığını hatırlatan Davutoğlu, "En ileri aşamaya geldiği nokta, 2004 yılında, Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs’ın son derece olumlu tavrıyla gelinen noktaydı. Maalesef, Güney Kıbrıs, o gün Birleşmiş Milletler planına 'hayır' demiş olduğu için bu kriz bugüne kadar gelmek durumunda kaldı" dedi.

Son dönemde Birleşmiş Milletlerin çabaları, Türkiye'nin yoğun desteğiyle müzakerelerin yeni bir ivme kazandığını dile getiren Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'ndan bu müzakerelerle ilgili detaylı bilgi alacağını söyledi.

Müzakerelerin her aşamasında, Dışişleri Bakanı olarak da birçok kez Kuzey Kıbrıs’a gidip, müzakerelere ivme katmak için çaba gösterdiklerini anımsatan Davutoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da geçen hafta yaptığı ziyarette bu konuları Eroğlu ile paylaştığını, bugün daha detaylı şekilde bu konuları ele alacaklarını kaydetti.

“EKONOMİ ÇOK CİDDİ BÜYÜME SAĞLADI”

Ziyarette, Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik ve siyasi anlamda kalkınmasına verdikleri desteği de ifade edeceklerini belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:
“Son 12-13 yıl içerisinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde, ciddi bir ekonomik kalkınma hamlesi yaşandı. Türkiye'deki kalkınmaya paralel olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de ekonomi, daha önceki dönemlere göre çok ciddi bir büyüme sağladı. Tabii çok önemli projelerle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne destek sağlıyoruz. Bu projelerin başında da su borularıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin fiilen Anadolu'ya bağlanması ve adanın su ihtiyacının, Anadolu'nun temiz, pür, helal suyuyla karşılanmış olmasıdır. Bu gelişmeleri de tabii bugün takip edeceğiz.”

Kuzey Kıbrıs’ın bütün engellemelere, baskılara rağmen demokratik standartları gerçekleştirdiğini, 30 yıldır şeffaf, adil seçimlerle birçok kez cumhurbaşkanı ve başbakan değişimi yaşadığını, köklü bir demokrasiyi kendi içinde kurduğunu ifade eden Davutoğlu, başta Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu olmak üzere, bütün siyasi liderlerle görüşmeler yapacaklarını bildirdi.
Davutoğlu, “Hem Kıbrıs'ın her iki kesimine, hem Doğu Akdeniz'e, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri de içine alacak şekilde, hem Avrupa'ya, Avrupa Birliği sürecinde Kıbrıs sorunun taşıdığı önem dolayısıyla, hem de dünyaya büyük krizlerle uğraşmakta olan Birleşmiş Milletler sistemine, Kıbrıs sorununun çözümünün bütün bu süreçlere yapacağı katkı konusunda güçlü bir çağrıda bulunacağız. Akşam da ülkemize döneceğiz” diye konuştu.

(AA)

------------------------------------------------------

DAVUTOĞLU ADADA

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, 62. Hükümet'in kurulmasının ardından ilk yurt dışı ziyareti için bugün Kuzey Kıbrıs'a geldi.

Kuzey Kıbrıs'a özel uçakla saat 10.50’de gelen Davutoğlu, Ercan Havalimanı’nda Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve eşi Ayşe Yorgancıoğlu tarafından karşılandı.

Davutoğlu’na eşi Sare Davutoğlu ve aralarında bakanların bulunduğu kalabalık bir heyet eşlik ediyor. Heyette, Türkiye’nin Kıbrıs ile İlgili Koordinasyon İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yer alıyor.

Davutoğlu ve beraberindeki heyeti, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KTBK Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, GKK Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Anamuhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, bazı bakanlar karşıladı.

Tören kıtasıyla karşılanan Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, kendisini karşılamaya gelen protokolle el sıkıştıktan sonra VIP salonuna geçti.

Davutoğlu daha sonra alana gelen sivil toplum örgütü ve vatandaşlarla selamlaşıp, kısa sohbet etti. (TAK)

Bu haber toplam 2303 defa okunmuştur