1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. DAÜ YASASI geri çekildi, yeni kriz
DAÜ YASASI geri çekildi, yeni kriz

DAÜ YASASI geri çekildi, yeni kriz

Azınlık Hükümet DAÜ Yasası’nı tüm partilerin katılımı ile oluşan ‘AD-HOC’ Komite gündeminden GERİ ÇEKTİ

A+A-

Meclis Ad- Hoc komitesinde görüşülen DAÜ Kuruluş Yasa Tasarısı, UBP-DP AZINLIK Hükümeti’nce geri çekildi... Tasarı’nın İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde görüşülmesi bekleniyor. Azınlık Hükümeti’nin, tasarıyı ad-hoc komiteden geri çekmesinin sebebi ise, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde kendi sayısal üstünlüğünü sağlamak

Geçici (AD-HOC) Komite’nin Başkanı, UBP Milletvekili Erdal Özcenk, yasanın ‘İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin gündemine verileceğini çünkü AD-HOC Komite’de Hükümet’in ‘AZINLIK’ olduğunu belirtti. Yasa Tasarısı’nda halen oylanmamış 3-5 madde olduğunu belirten Özcenk, bunlar arasında Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun (DAÜ-VYK) oluşumunun da olduğunu kaydetti.

Şahali: “Anlaşılan odur ki, bu DAR TABANLI ÇOK PARÇALI Azınlık Hükümeti’nin gündeminde özerk - demokratik ve siyasi tahakkümden arındırılmış bir DAÜ yerine, eskisi gibi bir DAÜ var. Yazık, DAÜ'ye de, komitede harcanan onca emeğe de çok yazık”

Soyer: “UBP partizanca ve küçük hesaplarla hareket ediyor… Yapılanın demokratiklikle uzaktan yakından alakası yok”

Meltem SONAY
Meclis'in Ad- Hoc komitesinde bulunan DAÜ Kuruluş Yasa Tasarısı, Başbakanlık tarafından Meclis İç Tüzüğü’nün 88. maddesine dayanarak geri çekildi. Tasarı’nın İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde görüşülmesi bekleniyor.
Yapısını demokratikleştirmek, DAÜ’ye özerklik kazandırmak ve kurulların karar alma mekanizmalarında yer almalarını sağlamak amacıyla hazırlanan DAÜ Kuruluş Yasa Tasarısı’yla ilgili çalışmaları yürüten komite, çalışmalarının sonuna gelmişti.
Meclis Genel Kurulu’nun dünkü birleşiminde DAÜ Kuruluş Yasa Tasarısının içtüzüğün 88. maddesi uyarınca Komiteden geri alındığına ilişkin teskeresi okundu.
CTP Mağusa Milletvekili Erkut Şahali söz alarak “bununun son dakika golü olduğunu” savunarak, geri çekilen tasarının tüm partilerin katılımıyla çalışıldığını, milletvekillerinin yarısından fazlasının bu komitede çalıştığını ve geri çekilmesinin izaha muhtaç olduğunu belirtti. Şahali, zamanlamanın da kasıtlı olduğunu düşündüğünü de vurguladı.

Hükümet ‘çoğunluk’ istiyor!

Ad-Hoc komitede CTP’li üyelerin çoğunluğu UBP ile DP’li üyelerin yanı sıra TDP’nin katılımı ile çalışmalar yürütüyordu.
Hükümetin, tasarıyı ad-hoc komiteden geri çekmesinin sebebi olarak İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde kendi sayısal üstünlüğünü sağlaması hedeflendiği öğrenildi.

Özcenk: “AD-HOC Komite’de Hükümet azınlıktı”

Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa Tasarısı’nı görüşmek üzere Meclis bünyesinde oluşturulan Geçici (AD-HOC) Komite’nin Başkanı, UBP Milletvekili Erdal Özcenk, yasanın ‘İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin gündemine verileceğini çünkü AD-HOC Komite’de Hükümet’in ‘AZINLIK’ olduğunu belirtti.

‘VYK Oluşumu’ etken!

Yasa Tasarısı’nda halen oylanmamış 3-5 madde olduğunu belirten Özcenk, bunlar arasında Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun (DAÜ-VYK) oluşumunun da olduğunu kaydetti.
Özcenk, 9 üyeli DAÜ- VYK oluşumu için,  bir üyenin ‘Senato’, bir üyenin ‘Ana Muhalefet’, bir üyenin ‘Cumhurbaşkanı’ tarafından atanması, 6 üyeninse ‘HÜKÜMET’ tarafından atanmasının öngörüldüğü ifade etti.
Meclis tatile girmeden tasarının yasallaşmasının da hedeflendiğini kaydeden Özcenk, kendisinin de üyesi olmadığı halde İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi çalışmalarına katılarak katkı koyacağını belirtti.

Şahali: “Hükümet’in gündeminde özerk - demokratik ve siyasi tahakkümden arındırılmış bir DAÜ yerine, eskisi gibi bir DAÜ var”

CTP Mağusa Milletvekili Erkut Şahali, sosyal medya hesabın yaptığı konuyla ilgili açıklamasında, Hükümet’in DAÜ Yasası’nı komite gündeminden geri çektiğini duyurdu.
Şahali, “Anlaşılan odur ki, bu DAR TABANLI ÇOK PARÇALI Azınlık Hükümeti’nin gündeminde özerk - demokratik ve siyasi tahakkümden arındırılmış bir DAÜ yerine, eskisi gibi bir DAÜ var. Yazık, DAÜ'ye de, komitede harcanan onca emeğe de çok yazık” ifadelerini kullandı.

Soyer: UBP partizanca ve küçük hesaplarla hareket ediyor

CTP Mağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, “Yapılanın demokratiklikle uzaktan yakından alakası yok” değerlendirmesinde bulundu.
Soyer, “Ad-Hoc komitede sayısal üstünlük CTP’deydi ve komitede TDP’nin de temsiliyeti vardı. Şimdi UBP sayısal üstünlüğü almak için İdari ve Sosyal İşler Komitesi’ne aktarıyor” dedi.
Tüm kesimlerle görüşülerek Tasası’nın sonuna gelindiğini birkaç madde üzerinde görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Soyer, “UBP partizanca ve küçük hesaplarla hareket  ediyor” açıklamasında bulundu.

Bu haber toplam 2941 defa okunmuştur