1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Cumhurbaşkanı Eroğlu açıklama yaptı
Cumhurbaşkanı Eroğlu açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Eroğlu açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu açıklamalarda bulundu

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının Kıbrıs Türkü ile siyasi eşitlik temelinde adil bir ortaklık istemediğini, K.Rum Lider Nikos Anastasiades’in de bu nedenle görüşme masasına oturup, kısa süre içinde bütünlüklü bir çözüme varılmasından kaçındığını söyledi.
Türk tarafının mekik diplomasisi değil, K.Rumların masaya oturmasını beklediğini kaydeden Eroğlu, “Bir anlaşma olması için çaba ortaya koyan, bunun için takvim öngören, al-vere geçilmesi noktasına kadar görüşmeleri taşıyan biziz. Rum tarafı ise oyalama taktiği uyguluyor, masadan kaçıyor. Birleşmiş Milletler örgütü artık bunu anlamalı, çözüme yanaşmayan Rum tarafına karşı tavrını ortaya koymalıdır” diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Eroğlu, Güney Kıbrıs’ın masadan kaçmasıyla ilgili soruyu yanıtında, bu tavrın, çözümden kaçmak için suni bir sorun yaratma maksadı taşıdığını iddia etti. 


“Türkiye uluslararası sularda”
Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye, Kıbrıs Türk tarafının talebi üzerine araştırma yapmaktadır. Rumların asıl muhatabı Kıbrıs Türk tarafıdır. Türk donanmasına ait gemiler uluslararası sularda seyretmektedir. Bu faaliyetler normaldir. Rum tarafının bir gerekçe yaratarak masadan kaçmasının esas nedeni, artık müzakerelerde sonuç alıcı, yani pazarlık yapacağımız noktaya gelmemizdir. Anastasiades bu noktaya gelmekten memnun değildir. Neden? Çünkü yıllardan beridir halklarına yalan söylediler. ‘Bütün göçmenler evlerine geri dönecek. Türkiye’den gelenler bütün göçmenler geri gidecek. Türkiye’nin garantisi ortadan kalkacak’ gibi yalanlar söylediler. Bunun gerçekleşemeyeceğini biliyor. Masada bunları alamayacakları ortaya çıkmasın diye görüşmelerden kaçıyorlar.”

"Eide'nin istekleri Ankara'da olumlu karşılanmış değil"
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nın temaslarının ne sonuçlar doğuracağının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı, şu şekilde konuştu:
“Ankara’ya yaptığı ziyaretlerde bazı isteklerde bulunmuştur ama istekleri olumlu karşılanmış değildir. Geldiği zaman bize de, yine gemilerin üç ay geri çekilmesi şeklinde bir önerisi olabilir. Rum tarafının masaya gelmesi için 'Türk tarafı bir esneklik göstersin deyip, gemilerin çekilmesi dışında ne yapabiliriz' gibisinden bazı çalışmalar yapmıştır. Herhalde onları bize de getirecektir. Rum tutumu ortadayken Kıbrıs Türk tarafından haklarından vazgeçmesini, Türkiye’den Kıbrıs Türkü adına yürüttüğü çalışmaları bırakmasını beklemek doğru değildir. Bir de informal olarak mekik diplomasisi başlatmayı düşünebilir. Mekik diplomasisi de Rumların zamana oynaması için önemli olabilir. Biz mekik diplomasisi değil Rumların masaya oturmasını bekliyoruz.” TAK

Bu haber toplam 1846 defa okunmuştur