1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Cumhurbaşkanı Akıncı, ilk yılını değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Akıncı, ilk yılını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Akıncı, ilk yılını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’ndaki ilk yılını değerlendirdi “Çözüm hedefi doğrultusunda ilerliyoruz”

A+A-

 

Gözde SÜREÇ SARI 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununa çözüm arayışlarında doğru temelde, adil ve gerçekçi bir zeminde çözüm hedefi doğrultusunda ilerlediklerini belirtti. Akıncı, “Kuşkusuz bu süreç dümdüz bir yol değildir, inişli çıkışlıdır” dedi.
İki kesimli, iki toplumlu, siyasal eşitliğe dayalı yeni bir birleşik federal Kıbrıs yaratmak için uğraşacaklarını vurgulayan Akıncı, müzakere masasının yanı sıra, imkân buldukları her platformda, Kıbrıs Türk halkını layıkıyla temsil etmekten de geri durmayacaklarını kaydetti.

Toplumsal ve sosyal konularda, kurumlar arasında uyumlu, çözüm odaklı işbirliğinin geliştirilmesi için yeni bir anlayışı yerleştirmeye çalıştığını belirten Akıncı, Meclis ile çalışmalarının yanında, yürütme erki ile de, bakanlar ve başbakanlarla da diyalog ve işbirliği yollarını her zaman açık tuttuğunu vurguladı.

“Yeni anlayış, yeni dönem”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bir yıl önce hep birlikte yeni bir anlayışla, “değişim fikirlerle gelecek” diyerek yeni bir döneme adım attıklarını belirtti.

Akıncı, “Sizler, bu ülkenin derinlerinde kök salmak, var olmak istiyorsunuz. Sizler, bu toprakların eşit ve özgür insanları, gelecek endişesinden uzak, güvenlik içinde, başı dik ve onurlu yaşayan bir halk olarak kabul görmek istiyorsunuz. Bu haklı taleplerinizi her düzeyde, her platformda net bir şekilde temsil ettiğime inanıyorum. Lefkoşa’da, ara bölgede, Ankara’da, Berlin’de, İstanbul’da, Davos’ta, New York’ta sizlerin talep ve kararlılığını açık yüreklilikle dile getirdim” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı’na halkın güçlü desteği ile gelişinin ilk yılında, nasıl bir yol aldığını paylaşmayı görevi olarak düşündüğünü belirten Akıncı, şöyle devam etti:

“Yeni dönemde açtığımız beyaz sayfaya yazdığımız ilk cümle, tüm tarafların Kıbrıs Türk halkının samimi ve güçlü çözüm talebini, artık tartışmasız bir şekilde kabul ettiğidir. Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’ta çözüm sürecini sırtladığından, ileriye taşımak için uğraştığından, samimiyetle çözüm istediğinden kimsenin kuşkusu kalmadı. Birinci yılın sonunda bütün ilgili ülkeler, taraflar, uluslararası kurumlar çözüm konusundaki samimiyetimizden şüphe duymayan bir noktaya geldi. Yeni dönemde, yeni bir güven iklimi oluştu”

Dünyanın ve Avrupa’nın parçası olmak, dünya ile bütünleşmenin ortak hedef olduğuna vurgu yapan Akıncı, “Dünyanın neresinde kiminle görüşürsek görüşelim, ana gündemimiz hep Kıbrıs sorunun çözümü oldu. Bunun temel nedeni, beni göreve getirirken ana talebinizin bu olmasıdır. Tüm tarafların her düzeyde destek ve katkısı, hem bölgesel hem küresel işbirliği için gereklidir. Bu destek ve katkı, yaşayabilir ve sürdürülebilir bir çözüm ve barış için de şarttır” dedi.

“Barış için önemli bir örnek olacak”
Çözüm arayışını sadece Kıbrıs’a değil, bölge ve dünya barışına yapacağı katkıları da gözeterek sürdürdüklerine vurgu yapan Akıncı, adanın etrafının kan ve gözyaşıyla dolu olduğunu; savaştan hayata ve özgürlüğe, iyi bir yaşama kaçmak zorunda kalan komşu halkların çocuğu, genci, yaşlısı, kadını, erkeğinin Akdeniz’de boğularak can verdiğini anlattı.

Böylesi bir coğrafyada Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün, bölge barışı için de önemli bir örnek olacağına işaret eden Akıncı, Kıbrıs Türk halkını dünyalı yapacak olgunun, tek başına çözüm olmadığını kaydetti.

Akıncı, “Bizi dünyalı yapan unsur, evrensel değerlerle düşünmek, evrensel duyarlılıkları taşımak ve içimize kapanmamaktır” ifadelerini kullandı.

“Kıbrıs sorununa ve çözümüne bakışı, içimize kapanmadan, yeni bir anlayışa kavuşturduk” diyen Akıncı, bölgesel işbirliği, enerji kaynaklarını birlikte, güvenli, adil ve akılcı kullanımını esas alan yaklaşımlarının, her düzeyde kabul gören yeni bir perspektife dönüştüğünü ifade etti.

“Güven artırıcı önlemlerde de ilerlemeler sağladık”
Çözümü kolaylaştıracak bir yan unsur olarak Güven Artırıcı Önlemlerde de ilerlemeler sağladıklarını belirten Akıncı, güven artırmaya yönelik yeni düzenlemelerin omurgasının Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu, hiçbir güven artırıcı önlemin adil, kapsamlı, iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözümün yerini tutamayacağını ifade etti.

“Aplıç ve Derinya kapıları ile ilgili süreç ilerliyor”
Aplıç ve Derinya kapıları ile ilgili sürecin ilerlediğini de belirten Akıncı, AB ve BM’nin de katkılarıyla ihale sürecinin sağlıklı bir şekilde devam ettiğini, ilk aşamada siyasi iradenin ortaya konduğunu, ardından mayın arama ve temizleme işlemleri yapıldığını kaydetti.

Her iki kapı için de gerekli projelerin çizildiğini anlatan Akıncı, kısa bir süre önce de yapım işlerinin ihale sürecinin başladığını belirtti.

“Kanayan yara kayıp şahıslar konusu”
Akıncı, tamamen insani bir konu olan ve her iki toplumun da kanayan yarası olan kayıp şahıslar konusunda, askeri makamlarla yürüttükleri çalışmalar sonucunda Kuzey Kıbrıs’taki askeri bölgeler içerisinde kayıp kalıntıları olduğu düşünülen 30 yerde kazı yapılmasının da önünün açıldığını ifade etti.
Akıncı, kayıplar konusunda yaptığı çağrıyı yineleyerek, “Kayıp şahıslarla ilgili bilgisi olanların, bildiklerini Kayıp Şahıslar Komitesi ile paylaşmalarının insanlık görevi olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

“İki toplumlu kültür ve iki toplumlu cinsiyet eşitliği komiteleri”
İki Toplumlu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi’nin, toplumsal cinsiyet eşitliğinin federal yapıda, yasal ve anayasal zemine kavuşması için çalışmaya devam ettiğini belirten Akıncı, İki Toplumlu Kültür Komitesi ile kültürel ve sanatsal alanlarda, işbirliği ve ortak çalışmaların koordineli bir şekilde yürütülmesi için, sağlıklı bir diyalog ve işbirliği zemini oluşturduklarını kaydetti.
Akıncı, diğer komitelerin yanı sıra, Kültürel Mirası Koruma Komitesi’nin de tarihi ve mimari restorasyon çalışmaları ile kültürel mirası koruma altına aldığını vurguladı.

“Cep telefonu konusunda Rum tarafından adım bekliyoruz”
Tüm cep telefonlarının Kıbrıs’ın bütününde kullanılabilmesi ile ilgili çalışmalarda ciddi mesafe alınmasına rağmen sonuca ulaşamadıklarını da söyleyen Akıncı, bu konuda Kıbrıs Türk tarafı olarak üzerlerine düşenin hepsini yaptıklarını belirtti.
Akıncı, “Önümüzdeki süreçte, konunun çözüme kavuşturulmasına engel olarak görülen Rum tarafındaki yasal mevzuatla ilgili değişikliklerin yapılarak, cep telefonu meselesinin, gündelik hayatı kolaylaştıracak şekilde, olumlu bir sonuca ulaştırılmasını diliyorum” diye konuştu.

“Ürettikçe var olacağız”
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Çünkü bu topraklarda ürettikçe, değerlerimize sahip çıkıp geliştirdikçe var olacağız. Bunun yanında çeşitli sportif etkinliklere de katılarak gençlerimizin yanında halkımızın arasında olmaya gayret ediyorum. İnönü Meydanı’nda verdiğim sözün gereği için çalışıyorum, çalışmaya da devam edeceğim” dedi.

“Halkın zaman kaybetmeye tahammülü yok”
Ülkenin daha fazla zaman kaybetme lüksü olmadığını söyleyen Akıncı, “Hiçbir sorunun, hiçbir sıkıntının ertelenmesine, çözümlerin gecikmesine halkımızın tahammülü yoktur. Attığımız her adım, yaptığımız her iş daha iyi, daha demokratik, daha müreffeh ve daha özgürlükçü bir gelecek kurmak içindir. Başladığımız işi, en iyi şekilde birlikte bitireceğiz” diye konuştu.
Akıncı, değişimin ve fikirsel dönüşümün başladığını belirtti.

“Çözüm süreci bahanelerle kesintiye uğramamalı”
Kıbrıs sorununa çözüm arayışlarında, doğru temelde, adil ve gerçekçi bir zeminde çözüm hedefi doğrultusunda ilerlediklerini söyleyen Akıncı, “Kuşkusuz bu, süreç dümdüz bir yol değildir, inişli çıkışlıdır” dedi.

Akıncı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Görevimin ikinci yılına girdiğimiz mayıs ayında, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile İstanbul’da görüşmemi ve bir akşam yemeğine katılmamı mazeret gösteren Rum liderin, abartılı ve haksız bir tepkiyle, planlanmış görüşmeye katılmayacağını öğrendik. Çözüm sürecinin bu bahanelerle kesintiye uğraması kuşkusuz ki iyi olmadı. Neyse ki, yaratılan bu krizin uzamayacağı erken zamanda anlaşıldı. Temennim tekrarlanmamasıdır. Kıbrıs Türk halkı çözüm yolunda kararlılık ve samimiyetle ilerlerken, yapacağımız temaslara tahammülsüzlük gösterilmesini kabul edemeyiz.”

İki kesimli, iki toplumlu siyasal eşitliğe dayalı yeni bir birleşik federal Kıbrıs yaratmak için uğraşacaklarını vurgulayan Akıncı, müzakere masasının yanı sıra, imkân buldukları her platformda, Kıbrıs Türk halkını layıkı ile temsil etmekten de geri durmayacaklarını belirtti.

“Akılcı ve gerçekçi dönüşüm”
Toplumsal ve sosyal konularda, kurumlar arasında uyumlu, çözüm odaklı işbirliğinin geliştirilmesi için yeni bir anlayışı yerleştirmek için çalıştığını belirten Akıncı, Meclis ile çalışmalarının yanında, yürütme erki ile de, bakanlar ve başbakanlarla da diyalog ve işbirliği yollarını da her zaman açık tuttuğunu vurguladı.

Türkiye ile karşılıklı saygıya dayalı, sağlıklı bir ilişkinin kökleşmesi için de çalışmaya devam edeceğini ifade eden Akıncı, şunları kaydetti:
“Sizlerin hak ettiği ve özlediği bir yaşam mümkündür. Hak ettiğiniz ve özlediğiniz hayat tüm kurumlarımızın, akılcı ve gerçekçi dönüşümüyle mümkündür. Ülkemize değişim, akılcı ve gerçekçi fikirlerle gelecek. İlerlediğimiz yol budur. Bir yıl önce yüzde 60’ı aşan güçlü desteğinizle göreve başladım. Bu desteğinizin giderek arttığını araştırma sonuçları da ortaya koyuyor. Yapılan kamuoyu araştırmalarında destek ve güveninizin arttığını görmek, sizler için çalışma azmimi de arttırıyor. Destek ve güveninizin arttığını, sadece araştırmalardan değil, sizin aranızda olduğum her an hissediyorum” dedi.
Akıncı, “Hepinize içten desteğiniz ve samimi güveniniz için teşekkür ederim” diyerek sözlerini tamamladı.

 

(TAK)

Bu haber toplam 1286 defa okunmuştur