1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Çözümle yeni bir yapı yaratılacak”
“Çözümle yeni bir yapı yaratılacak”

“Çözümle yeni bir yapı yaratılacak”

Burcu, Güney Kıbrıs’ta seçim sürecine girildiğini belirterek, Kıbrıslı Rum liderin bu süreçte sorumlu davranmasını temenni etti

A+A-

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Kıbrıs sorununu çözmek adına müzakereler sürerken Güney Kıbrıs’ta seçim sürecine girildiğine dikkat çekerek, “Temennimiz bu süreçte sorumlu davranılması ve çözüm sürecine zarar verebilecek söylemler ve çarpıtmalardan uzak durulmasıdır” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın pozisyonunun, seçime girerken halka açıkladığı gibi var olan mutabakatları reddetmemek, aksine bunları zemin kabul ederek ilerlemek olduğunu belirtti.

Bu bağlamda 11 Şubat 2014 mutabakatının önemli bir belge olduğuna vurgu yapan Burcu, müzakerelerin bu çerçevede yürütüldüğünü kaydetti.

Burcu, Yönetim ve Güç Paylaşımı, Ekonomi, AB ve Mülkiyet başlıklarında ciddi ilerlemeler sağlandığını ifade etti.

“ÇÖZÜMLE YENİ BİR YAPI YARATILACAK”

Yeni devletin nasıl ortaya çıkacağı konusunun yıllardır hep tartışılan ama sonuçsuz kalan bir konu olduğunu belirten Burcu, “iki taraf birbirini tanımadığına göre ve iki ayrı egemen devletin konfederasyonunu müzakere etmediğimize göre iki kurucu devletli Birleşik Federal Kıbrıs’ı oluşturacağımız tabiidir. 11 Şubat 2014 mutabakatı da çok net olarak bu çerçevededir” ifadelerini kullandı.

Açıklama şöyle devam etti:

“Ancak bu durum yıllardır dışlandığımız ve sadece Rum toplumunu temsil eden mevcut ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ni bizim de kabul ettiğimiz ve onu tadil etmekle uğraştığımız anlamına gelmemektedir. Tam tersine Cumhurbaşkanımızın çeşitli vesilelerle açıkladığı üzere, biz çözümle yeni bir yapıyı yaratacağız. Cumhurbaşkanımızın 1 Eylül 2015 tarihli açıklamasında ifade ettiği gibi ‘…Bu yeni oluşacak yapı - ki ismiyle, bayrağıyla her şeyiyle yeni bir yapı olacak- federatif bir yapı olacak. Ama bu yeni yapı gidip de yeniden BM’ye üyelik ve tekrardan AB’ye üyelik için başvurmayacak. Oralarda da eskisi yerine bu yeni yapı yerini alacak. Olay budur. KKTC kendi, her şeyiyle bir yapıdır. Ben de bu yapının Cumhurbaşkanıyım. Bu yapı da kendini yeni bir yapılanma içinde bulacak. Buranın Kurucu Devleti haline dönüşecek. Tıpkı şu anda sadece Rumların yönetiminde olan yapının da, gene Rumların yönetiminde bir Kurucu Devlet yapılanmasına dönüşeceği gibi ve bu iki yapılanmanın yaratacağı federal bir ortaklıkta bizim yerimizi alacağımız gibi… Kıbrıs’ta gerekli olan budur’ Cumhurbaşkanımızın kamuoyuna defalarca açıklamış olduğu bu pozisyon son derece açıktır ve bunu kimsenin çarpıtmaya hakkı yoktur.”

Açıklamada, “Annan Planı’na yüzde 75 oranında ‘Hayır’ diyen Rum çoğunluğunun hiç olmazsa büyük bir bölümünün çözüme kazandırılması elbette önemlidir. Ama bir diğer önemli nokta daha vardır. O da yıllar önce çözüm için yollara dökülen ama karşılık bulmayan Kıbrıslı Türklerin büyük çoğunluğunun çözüme kazandırılması zorunluluğudur.

Cumhurbaşkanlığımız olaya bu çerçevede bakmaktadır” ifadelerine de yer verildi.

(tak)

Bu haber toplam 1469 defa okunmuştur