1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Çifte vergi’ iddiası
‘Çifte vergi’ iddiası

‘Çifte vergi’ iddiası

Reis Süpermarket Direktörü Ayşen Buba, Gönyeli’deki halden sebze ve meyvelerini alan toptancıların ‘tartı ücretini’ ilgili belediyeye ödemesine rağmen, dün Lefkoşa Türk Belediyesi’ne bağlı ekiplerin ödenmiş faturalar üzerinden ikinci kez yüzde 1,5 oranınd

A+A-

Ayşe GÜLER

Reis Süpermarket Direktörü Ayşen Buba, Gönyeli’deki halden sebze ve meyvelerini alan toptancıların ‘tartı ücretini’ ilgili belediyeye ödemesine rağmen, dün Lefkoşa Türk Belediyesi’ne bağlı ekiplerin ödenmiş faturalar üzerinden ikinci kez yüzde 1,5 oranında tartı ücreti almak istediğini söyledi.
“Gönyeli Belediyesi, toptancılardan vergilerini alıyor. Fakat Gönyeli Belediyesi geliri LTB ile paylaşmıyor. Bu yüzden de belediye bizim üzerimize geldi” şeklinde konuşan Buba, 2. kez vergi alınmasının fiyatların yükselmesine neden olacağını savundu.
Buba, Lefkoşa’daki marketlerin bu uygulama ile haksız rekabete sürüklendiğini vurgulayarak, Lefkoşa’daki marketler ile diğer bölgelerdeki marketler arasında fiyat farkına yol açacağını dile getirdi
Kıbrıs Türk Sebze ve Meyve Toptancılar Birliği (KIBSEM) Başkanı Murat Koçak ise yeni uygulama ile ilgili sorunun çözülmemesi halinde eylem seçeneğinin değerlendirileceğini aktardı.
Birlik Genel Sekreteri Haktanır, LTB’nin ‘kolay yolu’ tercih ettiğini savunarak, ikinci kez marketlerden kıymet tartı bedeli alma yolunu seçtiğini söyledi.
Belediyenin sebze ve meyve hallerine verdiği hizmet karşılığında kıymet tartı ücretinin alındığını belirten Haktanır, bu uygulamanın hali olan belediyelerde geçerli olduğunu ancak şu anda hali olmayan belediyelerde de kıymet tartı ücretlerinin alınmaya başladığını açıkladı.
Öte yandan LTB Maliye Bölümü Şube Amiri Erol Beyit ise, belediyenin satışın yapıldığı son nokta olan marketlerden tüzükte yer aldığını gibi kayıt ve tartı vergisi alma yetkisi olduğunu açıkladı.

Buba: “Belediye ekipleri, polisle birlikte malımı alacaklarını söyledi”
Reis Süpermarket Direktörü Ayşen Buba, dün sabah saatlerinde Lefkoşa Türk Belediyesi’nden 12 kişilik ekibin ‘tartı ücreti’ ödenmiş olan faturalar üzerinden yüzde 1,5 oranında yeniden tartı ücreti almak için markete geldiğini anlattı.
Ekibin, marketteki sebze ve meyveyi toplayacağını iddia ettiklerini söyleyerek, “bana bu malı toplamak istediklerini söylediler. Bende ekibe malı vermeyeceğimi belirttim. Bana polisle birlikte malı alacağını ifade ettiler. Benim malım kaçak değil, hepsinin vergisi ödenmiştir” dedi.
Buba, bu duruma itiraz ettiklerini söyleyerek, dünyanın hiçbir yerinde ‘çifte vergilendirme’ sorunun olmadığını belirtti.
Tüccarların ürünlerini Gönyeli’deki halden aldığını, Gönyeli belediyesine vergisini ödediğini ifade eden Buba, şu anda market sahiplerine LTB tarafından 2. verginin çıkartıldığını kaydetti.
Buba, “Gönyeli Belediyesi, toptancılardan vergilerini alıyor. Fakat Gönyeli Belediyesi geliri LTB ile paylaşmıyor. Bu yüzden de belediye bizim üzerimize geldi” şeklinde konuştu.

“Bu durum fiyatlara yansıyacak”
Çifte vergi alınması halinde bu durumun fiyatlara yansıyacağını söyleyen Buba, Lefkoşa’daki market fiyatları ile diğer bölgelerdeki fiyatlar arasında fark yaşanacağını vurguladı.
Buba, söz konusu uygulama nedeniyle Lefkoşa’daki marketlerin haksız rekabet içerisine sürüklendiğini kaydetti.

“Sorun, toptancı ile belediye arasında”
Yaşananların ardından LTB Başkanı Mehmet Harmancı’yı aradığını, toplantıda olduğu için kendisiyle daha sonra görüşmek istediğini belirttiğini aktaran Buba, “görüşecek bir şey kalmadı, faturalar önümüzdedir” şeklinde konuştu.
Buba, toptancı ile belediye arasında olan bir problem olduğunu dile getirerek, “bir ithalatçı hangi gümrükten malı çıkarıyorsa, vergisini ona ödüyor. Toptancıların da yaptığı ayni şeydir” şeklinde konuştu.

-----------

KIBSEM Genel Başkanı: “Eylem seçeneğini de değerlendireceğiz”
Kıbrıs Türk Sebze ve Meyve Toptancılar Birliği (KIBSEM) Başkanı Murat Koçak, yeni uygulamaya başlanan vergilendirme sistemi ile ilgili birlik üyeleri ile bir araya geleceklerini kaydetti.
Koçak, Güney Kıbrıs’ta uygulanan sistemle ilgili de bilgi vererek, “Güney’deki meslektaşlarımız belediyeye vergi vermiyor. Sadece 60 Euro ile 80 Euro arasında dükkan kira ücreti ödeyerek, bu işi yapıyorlar” şeklinde konuştu.
Sorunun çözülmemesi halinde eylem seçeneğinin de değerlendirileceğini aktaran Koçak, toplantı sonrasında değerlendirme yapacaklarını kaydetti.

---------

KIBSEM Genel Sekreteri Haktanır: “LTB, kolay yolu seçti”
Kıbrıs Türk Sebze ve Meyve Toptancılar Birliği (KIBSEM) Genel Sekreteri Hakkı Haktanır, yaşanan sorunun geçmiş yıllara dayandığını dile getirerek, Lefkoşa Türk Belediyesi ile uzun bir süredir sorunla ilgili görüşmelerin devam ettiğini ancak sonuç alınamadığını kaydetti.
Haktanır, LTB’nin ‘kolay yolu’ tercih ettiğini savunarak, ikinci kez marketlerden kıymet tartı bedeli alma yolunu seçtiklerini söyledi.
Belediyenin sebze ve meyve hallerine verdiği hizmet karşılığında kıymet tartı ücretinin alındığını belirten Haktanır, bu uygulamanın hali olan belediyelerde geçerli olduğunu ancak şu anda hali olmayan belediyelerde de kıymet tartı ücretlerinin alınmaya başladığını açıkladı.
Haktanır, “biz LTB’ye bu durumu izah ettik ancak belediye yüzde 1,5 kıymet tartı ücreti almakta ısrarcı oldu” diye konuştu. 
Bu durumun haksız rekabeti ortaya çıkardığını ifade eden Haktanır, “daha önceleri Girne Belediyesi’nde yüzde 4+, Gönyeli Belediyesi’nin yüzde 3+ uygulaması vardı. Toplamda baktığımızda yüzde 8’leri eş değer bir rakam ortadaydı. Kıymet artışın yüzde 8’i sebze ve meyvenin üzerine konulmak mecburiyetindeydi” dedi.
Haktanır, dün sabah LTB yetkilileri ile bir araya geldiklerini söyleyerek, “belediye bize bu konuyu görüşeceklerini ve daha sonra bize bildireceklerini anlattı. Ancak bu uygulamada ısrarlı davranıyorlar” şeklinde konuştu.

----------

Beyit: “Belediye satışın yapıldığı son noktadan vergi alabilir”
LTB Maliye Bölümü Şube Amiri Erol Beyit ise, belediyenin satışın yapıldığı son nokta olan marketlerden tüzükte yer aldığını gibi kayıt ve tartı vergisi alma yetkisi olduğunu açıkladı.
Beyit, geçmiş yıllarda faaliyette olan ancak daha sonra durdurulan uygulamanın yeniden başlayacağına dair bilginin toptancılara ve marketlere verildiğini söyledi.
Gönyeli Belediyesi’nin hudut dışına çıkan ürünlerle ilgili vergi indirimine gitmesi gerektiğine değinen Beyit, bu konuda uzlaşma sağlanamadığını ifade etti.
Beyit, “Lefkoşa’dan Girne’ye mal götürecek olan tüccara belediye olarak vergi indirimi uyguluyoruz. Gönyeli Belediyesi’de bu uygulamayı hayata geçirmelidir” dedi.

Bu haber toplam 3749 defa okunmuştur