1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Çiftçi' hükümet ile anlaştı
Çiftçi hükümet ile anlaştı

'Çiftçi' hükümet ile anlaştı

Saat 13:00'de başlayan toplantı saat 15:00 itibarıyla hala devam ediyor.

A+A-

SAAT: 16: 40 

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, yarın itibarıyla üreticilere Tarım Sigortası Bütçesi’nden kuraklık ödemelerinin yapılacağını, üreticilerinse itiraz etmek istemeleri halinde oluşturulan komisyona itirazlarını yapabileceklerini söyledi.

Çiftçiler Birliği’nin bugün yaptığı eylem nedeniyle Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu ile birlikte çiftçilerden bir heyet  ile Başbakanlıkta görüşen Yorgancıoğlu, toplantı sonrası Başbakanlık önünde basına açıklamada bulundu.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Yorgancıoğlu, Çiftçiler Birliği temsilcisin de içinde bulunduğu komisyona yapılacak bireysel itirazların değerlendirileceğini ve hakkı olanlara haklarının en doğru şekilde verileceğini açıklarken, bu yöntemin ayrıca haritaların düzeltilmesine de olanak sağlamaya fırsat yaratacağını söyledi.

Amaçlarının “hayvancı ve çiftçi” tanımının yapılması ve üreticinin hakkının kimse tarafından alınmamasını sağlamak olduğunu belirten Başbakan, bu ayrım yapıldığında üreticinin daha fazla katkıya sahip olacağına dikkat çekti.

Yapılmak istenenin hem üreticin hakkını korumak hem de zamanı geldiğinde sigortalardan emekli hakkı kazanmasını sağlamak olduğunun  altını çizen Yorgancıoğlu, çiftçilerden tarla kiralamak için geriye dönük borç ödenmesini istemediklerini, sadece sisteme kayıtlı olduklarına dair belgelerini istediklerini söyledi.

KABAKÇI

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Alican Kabakçı da Başbakana kendilerine vakit ayırdığı için teşekkür etti ve ilk günden beri yapılan tüm temaslarda kuraklık haritalarının nasıl belirleneceği üzerinde durulduğunu anlattı.

Kabakçı, Tarım Sigortası Tüzüğü’nde ödemeler yapıldıktan sonra 10 gün içerisinde çiftçilerin itiraz hakkı bulunduğunu hatırlatarak, itirazları değerlendirecek komisyonun haritaları tekrardan gözden geçireceğini bildirdi.

Konuşmaların ardından Başbakan Yorgancıoğlu başka bir toplantısı olduğunu söyleyerek ayrılırken, eylemciler de eylemlerine son verdi.

***

SAAT: 15:40

 

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği yetkilileri arasındaki görüşmeye ara verildi.

Saat 13.00 sıralarında başlayan ve yakaşık 2 saat süren görüşmeye, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu’nun da gelmesiyle devam edileceği ve görüşmenin tamamlanmasının ardından açıklama yapılabileceği öğrenildi.

***

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği yetkilileriyle bir araya geldi.

Başbakanlık önünde eylemlerini sürdüren Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Alican Kabakçı ve çiftçiler arasından seçilen temsili heyetle Başbakanın görüşmesi saat 13.00’te başladı.

Bu arada, başbakanlık önüne gelen bir hayvan yetiştiricisinin eylemi haklı bulmadığını söylemesi üzerine eylemcilerle arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.

Saat 13:00'de başlayan toplantı saat 15:00 itibarıyla hala devam ediyor.

***

Eylem yapan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği üyeleri araçlarıyla Başbakanlık önüne ulaştı.

Başkanlık önüne çıkan, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Ali Can Kabakçı ile kısa bir görüşme yaptı.

Yorgancıoğlu ve Kabakçı’nın saat 13.00’te bir araya geleceği açıklandı.

Görüşmeye çiftçiler arasından seçilecek temsilcilerde katılacak.

***

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin eylemi başladı.

İş araçları ile Hamitköy’de toplanan çiftçiler, davul-zurna eşliğinde Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda ilerliyor.

Çiftçiler Küçükkaymaklı’dan geçerek, Girne Kapısı’na ulaşacak. Dereboyu güzergahını kullanacak olan çiftçiler Başbakanlık’a giderek eylemlerini Başbakanlık binası önünde sürdürecek.

Çiftçiler Birliği, “kuraklık oranlarının yeniden belirlenmesi, 2013-2014 üretim yılı doğrudan gelir desteğinin belirlenmesi ve Maliye tarlaları icar çalışmalarının bitirilmesi” gibi taleplerini eylem gerekçesi olarak açıklamıştı. (tak)

Bu haber toplam 2459 defa okunmuştur