1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. CAS meclise siyah çelenk bıraktı
CAS meclise siyah çelenk bıraktı

CAS meclise siyah çelenk bıraktı

CAS çalışanı kadınlar tarafından meclis önüne siyah çelenk bırakıldı.

A+A-

Hava-Sen,  çadır eylemi yapan  CAS çalışanı hamile bir kadının bebeğini düşürdüğü ve hükümetin CAS çalışanlarına verdiği sözlü taahhütleri yazılıya çevirmediği gerekçesiyle  Cumhuriyet Meclisi önüne siyah çelenk bıraktı.

Eyleme çadır eylemlerini sürdüren CAS çalışanları ve Türk-Sen’e bağlı sendikaların başkan ve temsilcileri katıldı.

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler ve UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Meclisten çıkarak eylemcilerle konuştu ve destek verdi.

KIRMIZI

CAS çalışanları adına konuşan Osman Kırmızı çok üzücü ve elim bir olay yaşandığını ve Funda Özdemir’in CAS sürecinde yaşadığı stres ve sıkıntı nedeniyle bebeğinin kalbinin durması sonucu bebeğini kaybettiğini söyledi.

Kırmızı, mesai arkadaşları olarak Özdemir’in acısını paylaştıklarını dile getirerek, “çalışanına bunları layık görenleri” protesto etmek amacıyla siyah çelenk getirdiklerini kaydetti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun diğer kurumlara örnek olur diye sözlü taahhütlerini yazılı taahhüde çevirmekten imtina ettiğini öne süren Kırmızı, pazartesinden itibaren her gün, ellerinde olan yazılı bir evrakın basınla paylaşılacağını ve hükümet edenlerin “deşifre edileceğini” açıkladı.

Kırmızı, “ Bunları yaşatanlar bizim tarafımızdan bir acı yaşayacaklar. Devletin kurumuna sahip çıkanlara bunları yaşatıyorlarsa onlar da hak ettiklerini yaşayacaklar” ifadelerini kullandı.

AVCI

CAS çalışanı ve Hava-Sen üyesi Yeliz Avcı da, 5 aydan beri çok sıkıntılı günler geçirdiklerini, verilen sözlerin yerine getirilmemesinden dolayı mağduriyet yaşadıklarını, günlerdir sokakta ve çadırda yaşam sürdürdüklerini, çocuklarını günde 1-2 saat görebildiklerini söyledi.

“8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde bunları mı yaşayacaktık” diyerek tepkisini dile getiren Avcı, Funda Özdemir olayına çok üzüldüklerini, artık televizyon ve gazetelere çıkmaktan usandıklarını anlattı.

Meclisteki milletvekillerini dışarıya çıkıp açıklama yapmaya  çağıran Avcı, seçim yasaklarının ardından CAS çalışanlarının ne olacağının belli olmadığını, kapalı kapılar ardında konuşulanların açıklanması gerektiğini söyledi.

ATAKAN

Hava-Sen Başkanı Buran Atakan da, hükümetten televizyon programlarında verdiği sözleri ve devlet güvencesini yazılı halde istediklerini kaydederek, çalışanların hem işyerlerine hem de verdikleri haklı mücadeleye sahip çıktıklarını söyledi.

“Hükümet edenlerin kendi çocuk veya torunlarının saçının teline zarar gelmesi halinde ne yapacaklarını” soran Atakan, KTHY sürecinde belli kayıplar yaşandığını şimdi bu kayıpların devam ettiğini, daha önce muhalefette eylem için sokakta olanların şimdi nerede olduklarını merak ettiklerini söyledi.

Atakan mevcut noktadan sonra artık eylemlerin şekil değiştirip şiddetleneceğini de kaydederek, bu yazılı taahhüdü alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini bildirdi.

BIÇAKLI

Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, geçmişte Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun muhalefetteyken kendisinden önce eylem yerine geldiğini söyleyerek, “bugünse Başbakan eylem yapanların elini sıkmaktan çekinir hale geldi” dedi.

Bıçaklı çok yakın zamanda CTP-BG’nin yeniden muhalefete düşeceğini de iddia ederek, bugünkü gibi o zaman da eylemcilerin yanına gelmemelerini istedi.

Bir çalışanın bebeğini kaybetmesinin sorumlusunun kim olduğunu soran Bıçaklı, Türk-Sen’in Avrupa İşçi Federasyonları ve Dünya İşçi Sendikaları federasyonuna üye olduğunu ve Kıbrıs’ta bir çalışanın hakları verilmediği için çocuğunu kaybettiği yazısının bu federasyonlara yazılacağını, dünyanın bunu göreceğini söyledi.

Bıçaklı, bu olayın hukuki sorumluluğunun da araştırılacağını, bir canın yitirilmesinin hesabının sorulacağını da kaydederek, “Merak ediyoruz Başbakan ve hükümeti 2 gün sonra kadınlar gününde kadınlarla ilgili ne açıklama yapacaklar” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından CAS çalışanı kadınlar tarafından meclis önüne siyah çelenk bırakıldı. Meclisten dışarıya çıkan bazı milletvekilleri eyleme destek verdi. Eylemciler ıslık, alkış ve yuhalamalarla hükümeti protesto etti, “Başbakan dışarı, Serdar dışarı” şeklinde slogan attı.

(tak) 

Bu haber toplam 1238 defa okunmuştur