1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Çalışma Bakanlığı'ndan açıklama
Çalışma Bakanlığından açıklama

Çalışma Bakanlığı'ndan açıklama

Girne - Değirmenlik dağ yolunda 29 Kasım sabahı gerekleşen trafik kazası ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenilk Bakanlığı tarafından bilgi kirliliğine son vermek amacıyla açıklama yapıldı.

A+A-

Girne - Değirmenlik dağ yolunda 29 Kasım sabahı gerekleşen trafik kazası ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenilk Bakanlığı tarafından bilgi kirliliğine son vermek amacıyla açıklama yapıldı. Açıklamada, Çalışma Dairesi Müdürlüğü 30.11.2016 tarihinde,  tır şöförünün çalışma iznini yenilemeyen  işveren  İlcan Altyapı İnşaat Şti. Ltd’e kayıtdışı işçi  çalıştırdığı gerekçesiyle bin 834  TL tutarında idari para cezası kestiği bildirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı'nın yaptığı açıklama şu şekilde;

"29 Kasım 2016  tarihinde, Değirmenlik-Girne dağ yolunda meydana gelen ve 3 vatandaşımızın ölümü 7 vatandaşımızın yaralanması ile sonuçlanan elim trafik kazası ile ilgili olarak; kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini sağlamak  ve yaratılan bilgi kirliliğine son vermek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iddialara yanıt verme ihtiyacı duymuştur.
Yaşanan elim trafik kazasına sebebiyet veren Safa Güngör isimli tır şöförünün  çalışma izinleri Bakanlığımız tarafından incelendiğinde, 2012 yılından itibaren ilgili şahsın  KKTC’de kayıtlı olarak çalıştığı tespit edilmiştir. 
Safa Güngör, 12.11.2012 tarihinden 22.8.2016 tarihine kadar sırası ile;Asya Su isimli  işveren yanında Dağıtımcı Şöför, Mustafa Okman Tic.Ltd isimli  işveren yanında Rafçı, Metgin Ltd. İsimli işveren yanında Rafçı  ve en son olarak da 22.8.2015 - 22.8.2016 tarihleri arasında  İlcan Altyapı İnşaat Şti. Ltd isimli işveren yanında çalışma izinli bir şekilde, Tır Şöförü olarak  çalıştığı tespit edilmiştir.

63/2006  Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri  Yasası altında çıkarılan A.E.140 - 26 Şubat 2007 tarihli  Yabancıların Çalışma İzinleri Tüzüğü’nün 17.(4) maddesi, işverenlere  çalışma izni sona erdikten sonra 3 ay içerisinde çalışanın iznini yenileme hakkı tanımaktadır. Yine aynı tüzüğün 32. Maddesinde;   çalışma izni alınması ile ilgili olarak  yapılacak her türlü işlemin işverenin sorumluluğunda olduğu ,yanında yabancı uyruklu işçi istihdam edecek işverenlerin  yurtdışından getirdikleri işçiler için gerekli çalışma iznini  tüzükte öngörülen süre zarfında  almak zorunda olduğu ve  yabancı uyruklu çalışanların ,  kendi kusurları dışında  işverenlerinin yükümlülüklerini yerine getirmemesinden  dolayı uğrayacağı  her türlü maddi zarardan işverenin  sorumlu olduğu açıkça  belirtilmektedir. 

22 Ağustos 2016 tarihinden itibaren geçen 3 ay  süresince,  işveren  İlcan Altyapı İnşaat Şti. Ltd  üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemiş ve çalışanı tır şöförü Safa Güngör’ün çalışma   iznini   yenilememiştir.

İşverenlerin yükümlülüklerini yerine getirmemesinden dolayı mağdur olan  çalışanlarımızın  kayıt altına alınmasını   amaçlayan Çalışma Affı’nı   Bakanlığımız  kanun hükmünde kararname olarak 16 Ağustos’ta yürürlüğe koymuştur. Kararname ile ilgili  Mahkeme tarafından ara emir alınan tarihe kadar  geçen 45 günlük sürede  2697 kişinin bu aftan yararlanmış olması,  ülkemizde kaçak olarak bulunan işçi sayısı hakkında  ve yapılan yasal değişiklik ile bu kişilerin kayıt altına alınak daha fazla mağdur olmamaları  hususunda Çalışma Affı’nın  ne denli  gerekli olduğunu gözler önüne   sermektedir. İlgili af ve ilgili yasa tasarısı  14/11/2016 tarihinde Meclis  Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla onaylanarak  Cumhurbaşkanlığı’na iletilmiş ve onaylanmıştır. Çalışma Affı  Yasası, ölümlü trafik kazasının yaşandığı gün olan 29 Kasım 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 

Çalışma Dairesi Müdürlüğü 30.11.2016 tarihinde,  tır şöförünün çalışma iznini yenilemeyen  işveren  İlcan Altyapı İnşaat Şti. Ltd’e kayıtdışı işçi  çalıştırdığı gerekçesiyle 1 834.00 TL tutarında idari para cezası kesmiştir.

Bakanlık olarak gerek affın  kanun hükmünde kararname olarak  çıkarılması sürecinde, gerekse 29 Eylül tarihinde  ara emir alındıktan sonra ilgili  yasanın hazırlanarak Meclis Alt Komitesi ve Genel Kurulu’na sunulmasında  süratle   çalışmamızın  en önemli sebebi,  kayıt dışında olan  iş yaşamını  kayıt altına alma önceliğimizdi.

Kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi   temennisiyle ,  tüm ülke olarak bizi yasa boğan trafik kazasında   hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Tanrı’dan rahmet, yaralılara acil şifalar dileriz."

Bu haber toplam 1517 defa okunmuştur