1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Bu günleri arayacağız!”
“Bu günleri arayacağız!”

“Bu günleri arayacağız!”

Son 6 ayda Türk Lirası karşısında Dolar’ın % 26, Euro ve Sterlin ise % 19 değer kazandığına işaret eden Maliye eski Bakanı Birikim Özgür, petrol fiyatlarının da son 7 ayın en yüksek seviyesine çıkarak varil fiyatının 50 Dolar’ı aştığına vurgu yaptı.

A+A-

“Dövizle borçlananların sıkıntılarının arttı” diyen Birikim Özgür, artacak su fiyatları, seyrüsefer harçları ile ilgili yeni düzenlemelerle ‘cebimizdeki paranın azaldıkça azalacağı’nın kesin olduğunun görüldüğünü de belirtti.

“Özgürgün-Denktaş ikilisinin “mavi boncuk dağıtma” oyunu ciddi krizlere yol açacak… Popülist politikaların halka yansımasının yeni zamlar şeklinde olması riskinin bir hayli yüksek”

YENİDÜZEN (Özel)
Son 6 ayda Türk Lirası karşısında Dolar’ın % 26, Euro ve Sterlin ise % 19 değer kazandığına işaret eden Maliye eski Bakanı Birikim Özgür, petrol fiyatlarının da son 7 ayın en yüksek seviyesine çıkarak varil fiyatının 50 Dolar’ı aştığına vurgu yaptı.
“Dövizle borçlananların sıkıntılarının arttı” diyen Özgür, kişisel internet sitesinden değerlendirme ve uyarılarını paylaştı. Birikim Özgür, artacak su fiyatları, seyrüsefer harçları ile ilgili yeni düzenlemelerle ‘cebimizdeki paranın azaldıkça azalacağı’nın kesin olduğunun görüldüğünü de belirtti.

“Su fiyatları da önümüzdeki günlerde ciddi şekilde yükselecek”

Birikim Özgür’ün değerlendirmeleri şöyle:
“Bu durum akaryakıt ve elektrik fiyatlarına doğrudan yansıyor ve yansımaya devam edecektir. Türkiye’den gelen suyun abonelere ulaştırılmasıyla birlikte su fiyatları da önümüzdeki günlerde ciddi şekilde yükselecektir. Seyrüsefer harçları ile ilgili yeni düzenlemenin ne getirip ne götüreceğini henüz kestirmek zordur çünkü hükümet bu konuda uygulamayı somutlaştırmak yerine sadece ahkâm kesmekte ve halkımızı haklı bir endişeye sevk etmektedir. Kısacası, bu koşullarda kesin olan bir şey varsa o da cebimizdeki paranın önümüzdeki dönemde azaldıkça azalacağıdır”.

“Özgürgün-Denktaş ikilisinin “mavi boncuk dağıtma” oyunu ciddi krizlere yol açacak”

Buna bağlı olarak piyasadaki mal ve hizmetlere talebin de düşeceğine işaret eden Özgür, esnafın kâr payının iyiden pul parasına dönüşeceği görüşünde de belirtti.
Özgür’ün ifadeleri devamla şöyle:
“Kayıt dışılık artacaktır. İşletmeler sabit giderlerini bile karşılayamayınca kamu maliyesinin gelirlerinde de düşüşler yaşanacaktır. CTP’nin 3 yıl boyunca yürüttüğü kamu harcamalarında tasarruf ve disiplin anlayışı, azınlık hükümeti döneminde yerini harcamaları artırmak pahasına belli çevreleri memnun etme yaklaşımına bırakmış durumdadır.
Bu gidişata göre Özgürgün-Denktaş ikilisinin “mavi boncuk dağıtma” oyunu ciddi krizlere yol açacaktır. Hükümetin derhal kamu harcamalarını artırıcı etkiye sahip popülist politikalara bir son vermesi gerekmektedir”.

“Popülist politikaların halka yansımasının yeni zamlar şeklinde olması riskinin bir hayli yüksek”

Özgür, Hali hazırda bütçe açığı ciddi boyutlardayken ve kamu borç stoku nedeniyle mali kriz devam ediyorken hükümetin kamu harcamalarını artırıcı vaatlerini hangi kaynaklarla finanse edeceğini, kamu gelirlerini artırmaya dönük ne gibi adımlar atacağını da halka açıklama borcu olduğuna vurgu yaptı.

Popülist politikaların halka yansımasının yeni zamlar şeklinde olması riskinin bir hayli yüksek olduğunun altını çizen Özgür, şöyle devam etti:

“Diğer yandan, bütçemizin yüzde 80’i maaş ve maaş benzeri ödemeler için kullanılıyorken ve bu oranın 3 yıl içinde yüzde 75’e düşürülmesi gerekiyorken çalışanlara dönük açılımların belli bir zümreyi veya kamuda çalışan küçük bir kesimi değil ülkedeki tüm çalışan kesimleri kapsayıcı özelliğe sahip olması çok büyük önem taşımaktadır.
Aksi takdirde, dar kesimleri hedef alacak açılımlar nedeniyle özel sektör çalışanları ile kamu çalışanları arasındaki eşitsizlikler toplumdaki sosyal yaraları büyüteceği gibi kamu çalışanları arasında da huzursuzluğa yol açıp kamuda verimliliği olumsuz yönde etkileyecektir.

Azınlık hükümetinin silkinip uykudan uyanması, kendine gelmesi, dar gruplara mavi boncuk dağıtmaktan derhal vazgeçmesi ve temel hizmet alanlarında halkımızın genelinin en uygun maliyetlerle en nitelikli hizmetleri almasını sağlayacak köklü politikalarla halkın karşısına çıkması gerekmektedir. Aksi halde kısa bir süre sonra bugünleri çok arayacağız.”

Bu haber toplam 2155 defa okunmuştur