1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Belediyelerde radikal değişiklik
Belediyelerde radikal değişiklik

Belediyelerde radikal değişiklik

Yasa Tasarısı, belediyelerin ‘özerk’ yapılarını korurken, idari yapılarını güçlendirecek, deneyim, hesap verebilirlik ve şeffaflığa dayalı birçok düzenleme içeriyor.

A+A-

Belediyelerde radikal değişiklik için
'HEDEF YILSONU'

İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan ve geçtiğimiz Mayıs ayında Meclis’e gönderilen ‘Belediye (Değişiklik) Yasa Tasarısı’, yeni yasama yılının 1 Ekim’de başlamasıyla, gündeme gelecek…  Yasa Tasarısı, belediyelerin ‘özerk’ yapılarını korurken, idari yapılarını güçlendirecek, deneyim, hesap verebilirlik ve şeffaflığa dayalı birçok düzenleme içeriyor.

YASA TASARISI NE ÖNGÖRÜYOR:

• İçişleri Bakanlığı’nın Başkanlık edeceği, Yerel Yönetimler Müdürü, Kaymakam, Belediye Başkanı, Belediye Meclis Üyeleri’nden temsilci ve muhtardan oluşan ‘ORTAKLIK KONSEYİ’ oluşturulacak.

• Belediye Meclisi, her ayın son işgünü saat 19:00’da, ‘ÇAĞRISIZ’ toplanacak.

• Belediyeler, ÖZEL MUHASİP VE MURAKIPLAR tarafından AYLIK olarak denetlenecek.

• Çalışanlarının Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımını 2 ay ödemeyen belediyenin devlet katkısından OTOMATİK KESİNTİ…

• Sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarına ilişkin borçlara EN ÇOK 15 YILLIK YAPILANDIRMA…

• Usulsüz borçlanan Belediye Başkanı, suçlu bulunması halinde ‘3 YILA KADAR HAPİSLİK VE/VEYA 20 BİN TL’ cezaya çarptırılabilecek.

• ‘Harç, vergi ve resimler’ asgari ücrete endekslenecek.

• Asbaşkanların görev ve yetkileri, belediyeleri ‘mali külfete sokmayacak’ şekilde düzenlenecek.

• 1 hafta toplanmayan çöpleri bakanlık toplatacak, belediyeye fatura edecek…

Meltem SONAY

İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan ‘Belediye (Değişiklik) Yasa Tasarısı’ Bakanlar Kurulu’nda onaylanmasının ardından Meclis’e gönderildi.
Yasa Tasarısı, belediyelerin ‘özerk’ yapılarını korurken, idari yapılarını güçlendirecek, deneyim, hesap verebilirlik ve şeffaflığa dayalı birçok düzenleme içeriyor.
Yeni yasama yılının 1 Ekim’de başlamasıyla, tasarı da gündeme gelecek…

Uluçay: “Yıl sonuna kadar hayata geçmesi için çalışacağız”
İçişleri Bakanı Teberüken Uluçay dün bir kabulünde yaptığı konuşmada,1 Ekim’den itibaren yeni yasama yılının açılmasıyla meclisteki, Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı’nda yeni bir takım öneriler çerçevesinde değişiklikler yapılacağını ve yıl sonuna kadar hayata geçmesi için çalışacaklarını söyledi.

“Katkı paylarının biraz artırılması için de çalışacağız”
Uluçay, Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı’nda, belediye çalışanlarının sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının devlet katkısından kesilmesinin öngörüldüğünü belirterek, bunun paralelinde 2015 bütçesinde Belediyeler Birliği’nin de önerdiği gibi katkı paylarının biraz artırılması yönünde çalışmaları olacağını söyledi.

“Belediyelerin ortak çalışabileceği bir model…”
Belediyelerin ortak çalışabilmesine dönük hedefleri olduğunu da sözlerine ekleyen Uluçay, ileriki 6 aylık süre içerisinde bir pilot bölgede çalışma yapacaklarını, 3 veya 4 belediyenin tüm olanaklarını belli başlı projelerde ortak kullanabilecekleri bir model oluşturmayı düşündüklerini kaydetti.

-----------------------------------------------------------------------

Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı ne öngörüyor?

‘Hesap verilebilirlik ve şeffaflık ilkeleriyle’
Yasa Tasarısı, belediyelerin özerk yapısını korurken, aynı zamanda idari mekanizmalarının güçlendirilmesi ve denetim anlamında da zamanında denetlenebilmesi çerçevesinde, hesap verilebilirlik ve şeffaflık ilkeleriyle hazırlandı.

Belediyeler Birliği’ni hazırladığı ‘taslak’ üzerinde başlandı…
İçişleri Bakanlığı Yerel Yönetimler Müdürü Erkan Tekeli tasarıyla ilgili çalışma tamamlandığından YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada, İkisi geçici olmak üzere 57 maddeden oluşan Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’ çalışmasının,  Belediyeler Birliği’nin bir süre önce, 28 belediye başkanı ile 2 günlük bir çalışmasının ürünü olan ‘Taslak’ üzerinde başlatılıp geliştirildiğini belirtmişti.

Bakan Başkanlığı’nda ‘Ortaklık Konseyi’
Yasa Tasarısı’nda öngörülen düzenlemelerin başında ‘Ortaklık Konseyi’ var.
İlk kez bu yasa ile uygulamaya girecek Konsey’in, bakanlıkla belediyeler arasındaki organik bağı oluşturması hedefleniyor.
Belediyelerde oluşacak en küçük bir sorunda bile, konseyin belediyelere ‘yol gösterici’ olması öngörülüyor.
‘Ortaklık Konseyi’ tavsiye niteliğinde kararlar alacak.
Tasarı’ya göre, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Başkanlığı’nda toplanacak konsey, Yerel Yönetimler Müdür, bölge Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeleri’nden temsilci ve muhtardan oluşacak.
Konsey, belediyelerdeki olası sorun ve sıkıntılara zamanında müdahaleyi, yol göstermeyi hedefliyor.

Her ayın son işgünü ‘çağrısız’ Belediye Meclisi toplanacak…
Belediyelerin idari mekanizması açısından yasayla getirilen bir diğer düzenlemen, her ayın son işgünü ‘çağrısız’ Belediye Meclisi’nin toplanması. Tasarı yasallaşırsa, Belediye Başkanı toplantıya çağırmasa da Belediye Meclisi rutin olarak toplanacak.

Özel muhasip ve murakıplarca ‘AYLIK’ denetim…
Yasa Tasarısı, belediyelerin hizmet alarak özel muhasip ve murakıplar tarafından aylık olarak denetlenebilmesini öngörüyor.
Zamanında denetim yapılabilmesi ve gerekeli uyarıların zamanında yapılarak sorunlar büyümeden müdahale edebilmesi adına öngörülen tasarıdaki düzenlemeye göre, aylık denetim raporları olmadan bütçeler kabul edilmeyecek
Denetim ZORUNLU kılınacak.

----------------------------------------------------------------------------------------

Sigorta ve İhtiyat Sandığı borçlarında EN ÇOK 15 YILA KADAR yapılandırma…

Çalışanların sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarına ilişkin borçlarını yapılandırılmasına yönelik de Tasarı’daki düzenlemelerde ise, ‘EN ÇOK 15 YILA KADAR YAPILANDIRMA’ vadesi öngörülüyor.
Tasarı, belediyelere kendi bütçelerini göz önünde bulundurarak en çok 15 yıla kadar borçlarını yapılandırmalarına imkan tanıyacak.

2 ay çalışanının yatırımını ödemeyenin devlet katkısından OTOMATİK KESİNTİ…
Tasarı yasallaşırsa, belediyelerin sigorta ve ihtiyat sandığı borçlarını devlet katkısından kesintisi yasayla rutine bağlanacak.
Tasarı, çalışanlarının yatırımlarını 2 ay ödemeyen belediyelerin devlet katkısından otomatik kesinti öngörürken, borç birikmemesini hedefliyor.
Yasadaki bu düzenleme ile, hem belediyelere ödeme kolaylığı, hem de yatırımları yapılmadığı için mağdur olan çalışanların mağduriyetini ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

-----------------------------------------------------------

Usulsüz borçlanmaya ‘3 YILA KADAR HAPİSLİK VE/VEYA 20 BİN TL’

Yasa Tasarısı’yla ‘Suç ve Cezalar’ da düzenleniyor.
Tasarıya göre, usulsüz veya yasal limitleri aşan borçlanmalarda, Yasa Tasarısı uyarınca Belediye Başkanları’nın suçlu bulunması halinde ‘3 YILA KADAR HAPİSLİK VE/VEYA 20 BİN TL’ para cezası ile yargılanabilecekler.

‘Harç, vergi ve resimler’ asgari ücrete endeksli…
Mevcut Belediyeler Yasası’nda, ‘Türk Lirası’ bazındaki ‘harç, vergi ve resimler’in, devalüasyon sonucu geride kalan ücretler de tasarıda, asgari ücrete göre düzenlendi.

Asbaşkanların görev ve yetkileri, belediyeleri ‘en mali külfete sokmayacak’ şekilde düzenlendi…
Yasa Tasarısı’ndaki en önemli düzenlemelerden biri de, ‘Asbaşkanların görev ve yetkilerinin kısıtlanması’.
Bazı belediyelerde bu konularda sıkıntılar yaşanması nedeniyle, Asbaşkanların görev ve yetkileri, belediyeleri ‘ek mali külfete sokmayacak’ şekilde düzenlendi.
Asbaşkanlar Yasa Tasarısı’na göre personel alamayacak, Toplu İş Sözleşmesi imzalayamayacak, bütçe geçiremeyecek…

-------------------------------------------------------------

1 hafta toplanmayan çöpleri bakanlık toplatacak, belediyeye fatura edecek…

‘Halk sağlığı’ dikkate alınarak Yasa Tasarısı’nda öngörülen bir diğer değişik ise, belediyelerin 1 hafta sürece beldelerindeki çöpleri toplamaması halinde bakanlığın alacağı tedbir.
Yasa Tasarısı uyarınca, şu veya bu nedenle çöplerin bir hafta toplanmaması durumunda, bakanlık, diğer bakanlıklarla istişare halinde çöpleri toplatabilecek, faturasını da ilgili belediyeye kesip tahsil edecek.

Belediye ihalesine giren, iş yapan Meclis Üyesine ceza…
Mevcut yasada da olan ancak karşılığı olmayan ‘Belediye Meclis Üyeleri’ne belediyeye iş yapma yasağı’ da düzenlendi.
Yasa Tasarısı’nın ‘suç ve cezalar’ bölümünde düzenlenen maddelerine göre, bir Meclis Üyesi, belediyenin ihalesine katılamayacak, maddi anlamda taahhüde giremeyecek.

Bu haber toplam 2828 defa okunmuştur