1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Belediyeler Yasası yaptırım açısından yetersiz
Belediyeler Yasası yaptırım açısından yetersiz

Belediyeler Yasası yaptırım açısından yetersiz

İnsan sağlığı ile oynayan iş yerlerine yaptırımda Belediyeler Yasası yetersiz kalıyor

A+A-

Lefkoşa Türk Belediyesi Halk Sağlığı Şubesi Amiri Levent Özverel, sağlık koşullarına uygun olmayan işyerlerine para cezası verme konusunda yasanın büyük bir engel teşkil ettiğini söyledi.
Vatandaşın, iş yeri isimlerinin açıklanmasını istediğini, iş yeri sahiplerinin ise buna tepki gösterdiğini ifade eden Özverel, “Tehdit de ediliyoruz. Bizim amacımız esnafı yok etmek değil, ancak halk sağlığını tehdit ediyorlarsa bir ceza almalıdırlar” dedi. 
Ocak-Aralık 2014 tarihinde Lefkoşa’da 5 bin 119 iş yeri denetledi. 44 iş yeri faaliyetten men edildi, 45 iş yerine kapatma yazısı yazıldı, 292 iş yerine ihbar verildi.
1 yılda toplam sadece 344 TL para cezası kesildi

Fayka ARSEVEN KİŞİ

Sağlık kurallarına uymayan işyerlerinin tespit edilmesi halinde aldıkları para cezası Belediyeler Yasası’na göre sadece 8 TL…
Lefkoşa Türk Belediyesi’nin geçtiğimiz hafta sağlıksız koşullarda bulunan 2 bin 226 kilo ette el koyması ve  işyerinin ismini açıklaması ile gündeme gelen, halk sağlığı ile oynayanlara yapılan ceza ve yaptırımları Lefkoşa Türk Belediyesi Halk Sağlığı Şubesi Amiri Levent Özverel ile konuştuk.
Özerel, “Yasada para cezası çok komik ancak bu iş yerlerinin deşifre edilmesi en büyük cezadır” dedi.
“Bugün vidanjör ile bir evin kapısına gidip boşaltım yapmanın cezası sadece 5 TL’dir” diyen Özverel, “Biz esnafı yok etmek istemiyoruz ancak insan sağlığını tehdit eden esnaf da bir şekilde cezasını ve dersini almalıdır” dedi.

Değişiklik için adım atıldı ancak…
8 TL’lik para cezasının bugünün koşullarında komik kaldığına değinen Özverel, “Yasa değişikliği için Cemal Bulutoğluları, Kadri Fellahoğluları döneminde girişimler yapıldı. Şimdi de yapılıyor ancak bugüne kadar henüz bir sonuç elde edilemedi” bilgisini verdi.
Lefkoşa’da kasaplar ve süt ürünleri ile ilgili olan denetimleri Veteriner Dairesi ile birlikte yaptıklarını da ifade eden Özverel,  “Geçtiğimiz hafta süt ürünlerini denetledik, basında isim isim açıkladık. Süt Üreticileri Birliği bizi ziyaret etti hemen ardından. Ve onlara dedi ki; ‘biz sizin mağdur olmanızı istemiyoruz ancak halk sağlığını da korumalıyız’” şeklinde konuşulduğunu söyledi.

Polis yardımcı…
Özverel, “Biz iş yerini kapatsak ve işyeri sahibi bunu tekrar açsa mahkemeye gitse  alacağı ceza belli. İşyeri sahibi tekrar işyerini açtığında caydırıcı bir ceza ortada yok. O zaman da polis devreye girer, bize yardımcı olur” dedi.
Her gün 5 ekiple Lefkoşa’da denetimlerin yapıldığını söyleyen Özerel, uygunsuzluk tespit edilen yerlerin faaliyetlerinin durdurulacağı gibi zamanlı kapatılabildiğini de kaydetti.

“Vatandaş istiyor”
Özverel, “Vatandaş kurallara uymayan işyerlerini bilmek istiyor. Biz de bu nedenle hem işyerlerine bir caydırıcılık olsun hem de vatandaşın kendisinin değerlendirmesi için isimleri açıklıyoruz” dedi.
Bu uygulama ile vatandaşın memnun edildiğini ancak işyeri sahibinin çok büyük tepkiler gösterdiğini de kaydeden Özverel, hem kendisinin hem de ekiplerin tehditle karşı karşıya kaldığını da vurguladı.  

Sibel Taçay: Güvenli olduğunu söyleyebiliriz…
Lefkoşa Belediyesi Denetim Birimi Sorumlusu Gıda Mühendisi Sibel Taçay, Lefkoşa’da sürekli yapılan denetimlerin olduğunu vurgulayarak, “Genel olarak Lefkoşa’daki iş yerlerinin durumları iyidir. Ancak bizim bu yerleri 24 saat denetleme gibi bir şansımız yok. Ama biz yanlışların olmaması için elimizden geleni yapıyoruz” ifadesinde bulundu.

5 bin 119 iş yeri denetledi, 344 TL para cezası…
1 yıl içinde toplam 5 bin 119 iş yeri denetiminin gerçekleştiğini söyleyen Taçay, 4 bin 673 kişinin sağlık karnesi izni olmadan çalıştığını ve bunların sağlık karnesi almalarını sağladıklarını belirtti.
Taçay, faaliyetten men edilen iş yeri sayısının 44, kapatması yazılan iş yeri sayısının 45 olduğunu ifade ederek, 292 iş yerine de ihbar yazısı yazıldığını söyledi.
Taçay, yapılan denetimler sonucu verilen para cezasının ise 344 TL olduğunu vurguladı.

Bu haber toplam 1435 defa okunmuştur