1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Bafra’da Arıtma Krizi
Bafra’da Arıtma Krizi

Bafra’da Arıtma Krizi

Mehmetçik Belediyesi, Bafra Turizm Bölgesi Pis Su ve Kanalizasyon Arıtma Tesisi’ni içi, çevresi ve denize boşaltılan atık sular nedeniyle mühürledi.

A+A-

Meltem SONAY

Mehmetçik Belediyesi, Bafra Turizm Bölgesi Pis Su ve Kanalizasyon Arıtma Tesisi’ni içi, çevresi ve denize boşaltılan atık sular nedeniyle mühürledi.
Gün içinde yapılan görüşmelerin ardından mühür kaldırıldı, tesise 6 Eylül’e kadar süre tanındı.
Açıldığı ilk yıllarda, içme suyu kalitesinde su üreten ancak, son yıllarda çalışmamakla birlikte, atık sularını çevreye boşaltan arıtma tesisİ, bölge halkını da çileden çıkarmış bir dizi eyleme de neden olmuştu.

Sarıçizmeli: “İyi niyet göstergesi olarak kaldırdık”
Mehmetçik Belediyesi Başkanı Cemil Sarıçizmeli, tesis koordinatörü İsmail Kırmızı’nın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’la da görüştüklerini ve sorunları ve hassasiyetlerini aktardıklarını belirtti.
Tesis Koordinatörü’nün kendilerinden süre istediğini ve 6 Eylül tarihine kadar iyi niyet göstergesi olarak süre tanıdıklarını ve mührü kaldırdıklarını ifade eden Sarıçizmeli, tesis koordinatörünün de sürdürülen biyolojik çalışmanın 6 Eylül’e kadar tamamlanacağını taahhüt ettiğini kaydetti.

“Çevreye ve insan sağlığına çok ciddi tehdit”
Mehmetçik Belediyesi Başkanı Cemil Sarıçizmeli, tesisin Ocak ayından bu yana faal olmadığını, bölgedeki otellerden tesise giden atık suların da denize ve tesis içerisine basıldığını belirtti.
Tesisin çevreyi ve insan sağlığını çok ciddi tehdit ettiğini ifade eden Başkan Sarıçizmeli, bu güne kadar tesisin süreci ‘göstermelik’ iyileştirmelerle geçiştirdiğini kaydetti.

“Belediye de su alamıyor… Su borcu 1 buçuk ayda 150 bini buldu”
Tesisin çalışmamasının, belediyeyi de etkilediğini belirten Sarıçizmeli, “Tesis arıtma yapıp otellere veremediği için, otellerde belediyenin suyu aldığı deniz suyu arıtma tesisinden su alıyor. Belediye su alamıyor” dedi.
Belediyenin tankerlerle su almak zorunda kaldığına, bunun da çok büyük bir mali yüke neden olduğuna işaret eden Başkan Sarıçizmeli, Büyükkonuk Belediyesi ile bir buçuk ayda 150 bin TL’lik su borçlarının biriktiğine vurgu yaptı.

“Bir türlü çözüm üretilmedi”
Uzun bir süredir, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar dahil tüm makamların dikkatini çekmeye çalıştıklarını kaydeden Başkan Sarıçizmeli, “Çözülebilecek bir sorundu ama ne yazık ki bir türlü çözüm üretilmedi” dedi.

“Hem belediyeyi, hem de insanların sağlığını korumak adına sorumlulukların var”
Mehmetçik Belediyesi olarak tesisi çalıştırmaya talip olduklarını, bu talebi de ilgili mercilere iletmelerine karşın yanıt alamadıklarını belirten Başkan Sarıçizmeli, “Kriz yaratma noktasında çözüm aramak durumunda kaldık. Biz elimizden geleni yapmaya hazırız. Hem belediyeyi, hem de bölgede yaşayan ve ziyaret eden insanların sağlığını korumaktan sorumluyum” şeklinde konuştu.

Bölge halkı Nisan ayında eylem yapmıştı…
Nisan ayında tesis önünde eylem yapan bölge halkı, arıtma tesisi işletmesinin yeni el değiştirdiğini ve el değiştirme işleminden itibaren ise tesisin hiçbir verim sağlamadığından yakınmıştı.
Tesisin verim sağlamadığı gibi atıkların ise bölgedeki ormanlık arazilere ve denize boşaltıldığından şikayet eden yurttaşlar kimsenin bu duruma müdahale etmemesine de tepki göstermişti.
Bölge halkı konuya müdahale edilmesi için imza da toplamıştı.

Bu haber toplam 2650 defa okunmuştur
Etiketler :