1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Askerlik Yasa Önerisi Pazartesi görüşülecek
Askerlik Yasa Önerisi Pazartesi görüşülecek

Askerlik Yasa Önerisi Pazartesi görüşülecek

YENİDÜZEN, komitenin onayladığı, Pazartesi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni yayınlıyor

A+A-

Meltem SONAY

Binlerce gencin askerlikle ilgili değişiklik ve iyileştirme umuduyla beklediği ‘Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi, ilgili komitede oybirliği ile onaylanmasının ardından, önümüzdeki Pazartesi günü Meclis Genel Kurulu’nun gündemine geliyor.
Meclis, Hukuk, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi’nin 10 toplantı sonrası çalışmasını tamamladığı yasa önerisi, CTP-BG Milletvekili Abbas Sınay, TDP Milletvekilleri ve Başbakanlık, Başsavcılık ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı yetkililerinin verdiği bilgiler ışığında şekillendi.

Vicdani redde ‘oybirliği’ ile ret!
Meclis Genel Kurulu’na sunulmak üzere hazırlanan komitenin raporuna, esas yasaya eklenmesi öngörülen ‘Vicdani ret hakkı’nı düzenleyen önerinin ilgili maddesinin ‘Oybirliği’ ile reddedildiği de yansıdı.

Yasa Önerisi’nde neler var:
Meslek Lisesi mezunlarına 12 AY askerlik
Yasa Önerisi, mükellefiyet hizmet süresinin 15 ay olduğunu belirtirken, Eğitim Bakanlığı’nca onaylanmış meslek lisesi, ticaret lisesi veya endüstri meslek lisesinden mezun olup, Çıraklık ve Meslek Eğitimi Yasası uyarınca ‘Kalfalık Belgesi’ olanların, mezun oldukları yıl silah altına girmeleri durumunda 12 AY askerlik yapmalarını öngörüyor.
Yasa Önerisi’nde, ‘insan kaynağının yeterliğine bağlı olarak bu süreler, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının teklifi, Başbakanlığın önerisi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile değiştirilebilir’ hükmü de dikkat çekiyor.

Yurtdışındaki lisanslı profesyonel sporcular BEDDELLİ ASKERLİK olanağı
Yasa Önerisi, askerlik çağına girdikten sonra lisanslı profesyonel sporcu statüsüyle Asal Şube’ye başvurarak askerliğini her yıl erteleten ve toplam 9 yıl yurt dışında ikamet edenlere BEDELLİ ASKERLİK hakkı öngörüyor.

49 yaşından büyükler için 2 bin Sterlin
Askerlik Yasa Önerisi, 49 yaşından büyük olanların 2 bin sterlin ödemesi halinde askerlik görevini yerine getirmiş sayılmasını öngörüyor.
Yasa Önerisi, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın teklifi, Başbakanlığın önerisi ve Bakanlar Kurulu’nun kararı ile döviz tutarlarının da her mali yılın başında indirilebilmesine veya üç katına kadar artırılabilmesine ilişkin düzenleme de içeriyor.

Her yıl erteleten yurtdışındaki sporcu veya çalışanlar YILDA 90 GÜN burada kalabilecek…
Yasa Önerisi’ne göre, profesyonel sporcu statüsündekiler dokuz yıl, diğer çalışanlar ise dört yıl askerlik ödevlerini erteleyerek her yıl 90 günü aşmamak kaydı ile KKTC’de kalabilecekler.
Askerliğini, profesyonel sporcu statüsüyle ertelettirenlerden aynı zamanda yüksek öğrenime kayıtlı olanlar, profesyonel sporcu statüsünün sağlık sorunu nedeniyle ortadan kalktığını belgelemeleri durumunda, yüksek öğrenime bağlı bedelli askerlik hakkından da yararlanabilecekler.

Tarih 1 Ocak 2009…
Askerlik Yasa Önerisine göre, her ne sebeple olursa olsun 1 Ocak 2009 tarihinden önce KKTC’den ayrılıp bir yabancı ülkeye giden ve 1 Ocak 2009 tarihinde saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumunda olanlar, müracaat ettikleri takdirde yasadan yararlanabilecekler.

Askerlik Yasa Önerisinin tam metnini aşağıda ekli dokümanda bulabilirsiniz.


   


Bu haber toplam 3171 defa okunmuştur