1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Asgari Ücret' MASADA
Asgari Ücret MASADA

'Asgari Ücret' MASADA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yılın ikinci asgari ücretini belirlemek üzere toplandı.

A+A-

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yılın ikinci asgari ücretini belirlemek üzere toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Toplantı Salonu’nda saat 10.00’da başlayan toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar da katıldı.

Gürpınar toplantıda yaptığı konuşmada, toplantının her hangi bir yapısal değişiklik içermeyeceği bilgisini verdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Başkanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı İsmet Lisaniler’in başkanlık ettiği toplantıda, işçi temsilcisi olarak Kıbrıs Türk Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (HÜR-İŞ) Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, işveren temsilcisi olarak İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Mustafa Aroğlu hazır bulundu.

GÜRPINAR: “TOPLANTI YAPISAL DEĞİŞİKLİK İÇERMEYECEK”

Bugünkü toplantıyı işçi tarafını temsil eden HÜR-İŞ’in talebiyle yaptıklarını dile getiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, ülkede bir süredir yaşanan ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek, asgari ücretin belirlenirken hem istihdamın, hem de alım gücünün hesaba katılması gerektiğine işaret etti.

Bu toplantının herhangi bir yapısal değişiklik içermeyeceği bilgisini veren Gürpınar, yapısal değişikliklerin yılsonundaki toplantıda tartışılacağını kaydetti.

Bakan Gürpınar, asgari ücrette güncelleme yapılması gerektiğini düşündüklerini anlatarak, son yıllarda yıl ortasında asgari ücret değişiklik çalışması yapılmadığını hatırlattı.

LATİFOĞLU: “ASGARİ ÜCRET İNSANCA YAŞAMAK İÇİN YETERSİZ”

HÜR-İŞ Başkanı Yakup Latifoğlu da, 2014 yılı için belirlenen asgari ücretin yetersiz olduğunu düşündüklerini daha önce de ifade ettiklerine değinerek, şu anki asgari ücretin bir ailenin insanca yaşaması için yetersiz olduğunu söyledi.

Asgari Ücret Komisyonu’nun toplanması için yaptıkları çağrıya olumlu yanıt verilmesinin kendilerini memnun ettiğini belirten Latifoğlu, önceki yıllarda taleplerinin reddedildiğini söyledi.

AROĞLU: “ARTIŞ İŞSİZLİĞE NEDEN OLUR”

İşverenler Sendikası Başkanı Mustafa Aroğlu ise konuşmasında, ülkenin refahı için atılacak her adıma destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Öte yandan asgari ücret artışının milli gelir artışıyla mümkün olabileceğini dile getiren Aroğlu, aksi halde artışın işsizliğe neden olacağını savundu.

Aroğlu bu bağlamda Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın kapatılması sürecinden ders alınması gerektiğini kaydetti.

Devlet bütçesinin zor durumda olduğunu ve özel sektörün iş yapma koşullarının zorlaştığını anlatan Aroğlu, ekonominin önün açacak tedbirler alınmasını istedi.

ASGARİ ÜCRET HALEN AYDA 1560 TL

KKTC’de 1 Ocak’tan beri asgari ücret aylık 1560 TL olarak uygulanıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu son olarak geçen yıl aralık ayında toplanarak oy çokluğuyla bu rakamı belirlemişti.

Komisyonda 5 devlet, 5 işveren ve 5 de işçi tarafı temsilcisi olmak üzere 15 üye yer alıyor.

Asgari Ücretler Yasası gereği Asgari Ücret Tespit Komisyonu yılda en az bir, en fazla üç defa toplanabiliyor. Komisyon asgari ücreti saptarken Devlet Plânlama Örgütü ile Ticaret Dairesi tarafından saptanan geçim indeksi; işçi ve ailelerinin insanca yaşam için gereksinimleri ile hayat pahalılığı verilerini dikkate alıyor.

Yılın ilk asgari ücreti, Bakanlar Kurulu’nun 3 Ocak 2014 tarihli kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak 1 Ocak 2014’ten itibaren geçerli olmak üzere saatlik 9 TL, günlük 72 TL, haftalık 360 TL ve aylık 1560 TL olarak yürürlüğe girmişti.

KOMİSYON CUMA GÜNÜ YENİDEN TOPLANACAK

 Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugünkü toplantısını tamamladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Başkanı İsmet Lisaniler’in yaptığı yazılı açıklamaya göre, işçi tarafı asgari ücretin 1,920 TL’ye çıkmasını talep ederken işveren tarafı asgari ücretin artırılmamasını istedi. Komisyon Cuma günü yeniden toplanacak.

5 devlet, 5 işveren ve 4 işçi temsilcisinin katıldığı ve bir süreliğine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ın başkanlık ettiği toplantıda taraflar, asgari ücretin yeniden belirlenmesine yönelik görüşlerini ortaya koydu.

Toplantıda işçi tarafı 2014 yılı başında kendi hesaplamalarına göre olması gereken asgari ücretin üzerine 6 ay sonunda ulaşılan hayat pahalılığının ilave edilmesiyle ulaşılacak rakamın yani 1,920 Türk Lirası’nın asgari ücret olarak tespit edilmesini teklif etti.

İşveren tarafı ekonominin genel seyri, asgari ücretin artmasının işsizlik üzerinde yaratacağı baskı ve yıl içinde mevcut asgari ücretin değişmesine neden olacak önemli değişiklikler olmadığını, bu nedenlerle asgari ücretin artırılmasına gerek olmadığını öne sürdü.

Devlet tarafı ise yılbaşından beri uygulanmakta olan 1,560 Türk Lirası asgari ücretin bu gün gelinen noktada oluşan hayat pahalılığının dikkate alınarak güncellenmesi gerektiğini savundu.

Lisaniler’in açıklamasına göre toplantıda ortaya konulan görüşler doğrultusunda, tarafların konuyu yetkili organlarında görüşmek ve değerlendirmesine olanak sağlamak amacıyla, cuma günü saat 10.30’da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı toplantı salonunda ikinci bir toplantı yapılması kararına varıldı.

 

(TAK)

Bu haber toplam 2067 defa okunmuştur