1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Aplıç Kapısı yıl sonuna
Aplıç Kapısı yıl sonuna

Aplıç Kapısı yıl sonuna

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Aplıç kapısının karşılıklı geçişlere açılması için çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanabileceğini açıkladı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Aplıç kapısının karşılıklı geçişlere açılması için çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanabileceğini açıkladı.

Mustafa Akıncı, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya başkanlığındaki Lefke Platformu’ndan bir heyeti kabulünde, Lefke bölgesindeki Aplıç kapısı ile Derinya kapısı hakkında açıklamalarda bulundu.

Akıncı, Aplıç kapısının açılması konusunda “verdiği bir söz” bulunduğunu hatırlatarak, Güney Kıbrıs Başkanı  Nikos Anastasiadis ile Kıbrıs sorununa çözüm bulma hedefiyle sürdürülen müzakereler altında 28 Mayıs’ta yaptığı görüşmede, batıda Aplıç, doğuda ise Derinya kapısının geçişlere açılması için mutabakata vardıklarını anımsattı.

Söz konusu bölgelerde geçiş kapıları için alternatifler sunulduğunu belirten Akıncı, Aplıç için ikinci bir yol düşüncesinin ortaya konulduğunu ancak daha sonra eski düşüncenin hayata geçirilmesi için anlaştıklarını ifade etti.

Derinya bölgesinde açılması düşünülen geçiş noktası hakkında askeri açıdan mülahazalar ortaya konulduğunu ifade eden Akıncı, bu konuda da teknik çalışmaların devam etmekte olduğunu kaydetti.

“GÜNÜN SONUNDA BİR UZLAŞIYLA BU KAPILAR AÇILACAKTIR”

Geçiş noktaların ancak karşılıklı onay ile açılabileceğine dikkat çeken Akıncı,  “Günün sonunda bir uzlaşıyla bu kapılar açılacak çünkü siyasi irada ordadır ve bunun gerekleri yerine getirilecektir” dedi.

Akıncı, Aplıç kapısının açılabilmesi için bölgedeki bir mayın tarlasının temizlenmesinin gerektiğini hatırlattı.

MAYIN TARLALARI…TEMİZLİK ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü Komutanı Kristin Lund ile yakın zamanda yaptığı görüşmede, mayın tarlalarını da ele aldıklarına işaret eden Akıncı, Kıbrıs Türk tarafına sunulan 28 bölgenin koordinatlarıyla ilgili yapılan çalışmada, 25 bölgede herhangi bir sorun olmadığının tespit edildiğini kaydetti.

Adada mayın temizleme çalışmaları yürüten ekibin yıl sonuna kadar adada kalacağını, söz konusu ekibin bu sabah temizlik çalışmalarına da başladığını belirten Akıncı, kasım ayı sonuna kadar mayın temizleme çalışmalarının bitebileceğini ardından yolun tamiratının yapılacağını kaydetti.

Akıncı, “Yıl sonunu bulacağa benziyor bu çalışmalar. Neticede Aplıç açısından süreç ilerleyecek ve sonuca varacak. Derinya’da o uzlaşmayı sağlamamız gerekecek. İnanıyorum ki o konuda da sonuca varacağız.”

Akıncı, Lefke’nin Turizm açısından da önemli bir bölge olduğunu ve  Aplıç kapsının açılmasının da buna önemli katkı yapacağını vurguladı.

KAYA

Lefke Plarformu adına konuşan Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Lefke bölgesinin “kronikleşmiş sorunları” ile müzakerelerle ilgili görüşlerini Cumhurbaşkanı’na aktarmak istediklerini kaydetti.

(tak 

Bu haber toplam 1701 defa okunmuştur