1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Anayasa Değişiklik Paketi' HAZIR
Anayasa Değişiklik Paketi HAZIR

'Anayasa Değişiklik Paketi' HAZIR

Yerel seçimlerde referanduma sunulmak üzere 25 maddelik, Anayasa Değişikliğine ilişkin Yasa Önerisi’ni Meclis’e sunuldu…

A+A-

Meltem SONAY

İç Tüzükle ilgili çalışmasını uzlaşıyla tamamlayan Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Parti Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite, Anayasa Değişikliği için de çalışmalarını tamamladı.
CTP- BG, DP-UG ve TDP Milletvekilleri’nin konsensüsü ile önceki günkü toplantıda 25 maddelik bir paket oluştuğunu açıklayan Komite Başkanı CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, maddeler üzerinde siyasi partiler tarafından gündeme alınması ve iletilmesi yönünde bir görüş birliği oluşturulduğunun altını çizdi.

DP ‘Vicdani Ret’te ‘Şerh’ koydu
Bazı maddelerle ilgili farklı siyasi partilerde, farklı hassasiyetler olduğunun da ifade eden Akansoy, örneğin vicdani retle ilgili Anayasa’nı 74’üncü maddesine Demokrat Parti’nin şerhi olduğunu belirtti.
Akansoy, şu anda sürecin başlatıldığını ve önümüzdeki günlerde tüm bu maddelerin son halini vermek üzere yeniden bir değerlendirme yapılacağını kaydetti.

UBP aktif çalışmadı
Komite üyelerinin verimli çalıştığını, UBP’nin aktif bir şekilde çalışmalarda yer almadığını anacak komite başkanı olarak kendisinin sürekli bilgilendirdiğini aktaran Akansoy, bu çalışmanın Meclis’te uzlaşı ile gerçekleşmesi yönünde sürekli bir görüş alış verişinde bulunduğunu belirtti.

Geçici 10. Madde yok, polisin sivile bağlanması için farklı bir çalışma var
25 madde üzerinde bir prosedürün çalışacağını belirten Akansoy, yerel seçimlerin ardından Anayasa değişikliğine ilişkin çalışmaların sürdürüleceğini de açıkladı.
Özellikle Anayasa’nı geçici 10. Maddesi ile ilgili olarak toplumsal talebin ciddiyetine işaret eden Asım Akansoy, CTP-BG’nin Geçici 10. Madde’nin değiştirilmesi veya polisin içişlerine bağlanması konusunda ek bir çalışma yapılmasıyla ilgili en ufak bir tereddüdü ve endişesi olmadığının altını çizerken, bu konuda Meclis’te uzlaşı aranması gerektiğini belirtti.

“Hedef 25 maddede uzlaşı”
“Hedefimiz 25 madde ile ilgili uzlaşıyı sağlamak” diyen Akansoy, sağlayamama durumunda da değişiklikler yapılabileceğini, uzlaşılmayan maddelerin yeniden değerlendirilmek üzere bir sonraki sürece aktarılabileceğini belirtti.

Anayasa değişiklik paketi ilgili tüm ayrıntılar bugün YENİDÜZEN Gazetesi ve YENİDÜZEN e-gazetede...

Bu haber toplam 3060 defa okunmuştur
Etiketler : ,