1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Alaköprü Barajı’na atık sular boşaltıldı
Alaköprü Barajı’na atık sular boşaltıldı

Alaköprü Barajı’na atık sular boşaltıldı

Kıbrıs’la krize neden olan ‘barış suyu’na meğer atık suyu karışıyormuş

A+A-

Diken.com isimli haber sitesinde yer alan habere göre, asrın projesi olarak nitelendirilen Türkiye’den KKTC’ye su temin Projesi’nin , Türkiye ayağı olan Anamur’daki Alaköprü Barajı’na atık su karıştığı yazıldı.

Diken.com'da yer alan haber şöyle:

Kıbrıs’la krize neden olan ‘barış suyu’na meğer atık suyu karışıyormuş

Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Turgut Aybak, ‘Barış suyu projesi’ olarak nitelendirilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su temin projesinde, suyun alındığı Anamur’daki Alaköprü Barajı’na atık su karıştığını söyledi.

‘Yönetmeliğe aykırı arıtılmış su boşaltılıyor’

İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan Aybak, Kıbrıs’a su temin eden Alaköprü Barajı’na çevre mahallelerin atık sularının boşaltıldığını açıkladı.

Kullanılmış suların arıtılmış dahi olsa içme suyu havzalarına deşarj edilemeyeceğini aktaran Aybak, “Alaköprü Barajı çevresindeki Akine, Sarıağaç ve Ormancık mahallelerinin çalışmayan bir arıtması var. Yani atık sular KKTC’ye su taşıyan barajın havzasına deşarj ediliyor. Yani yönetmeliğin tersine bir durum söz konusudur” dedi.

Belediye olarak atık su sistemini devralmalarının kendileri açısından sorun olacağını söyleyen Aybak, “Biz burasının atık su sistemini devraldığımız anda biliyoruz ki, ertesi gün İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bize cezayı yazar. Biz devralacaksak bu hükümden muaf tutulacağımıza dair bir protokol imzalayalım. Çünkü yönetmeliğe aykırı bir durum oluşuyor”diye konuştu.

Kıbrıs ile krize neden olmuştu

İki ülkeyi bağlayan 80 kilometrelik deniz geçişiyle bağlayan projenin açılışı, geçtiğimiz ekim ayında Anamur ve Girne’de vanalar açılarak yapılmıştı. Türkiye ve Kıbrıs’ın suyun işletilmesinde anlaşamaması krize neden olmuş, Türkiye özel bir şirketin işletmeyi üstlenmesinde ısrarcı olmuştu. İki ülke arasındaki kriz, suyun gönderilmesini durma noktasına getirmişti.

Kıbrıs’la bir başka sorunsa KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, ‘yavru vatan’ tanımından çok ‘kardeş ülke’ ifadesini tercih ettiğini açıklamasının ardından yaşanmış; Erdoğan, Akıncı’nın ifadelerine sinirlenerek, “Sayın cumhurbaşkanının ağzından çıkanı kulağından duyması gerekir. Bu ülke Kuzey Kıbrıs’a bedel ödemiştir. Biz şehitler vermişiz ve bedel ödemeye devam ediyoruz. Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası alanda kavgasını veren kim? Acaba sayın Akıncı tek başına bu kavgayı verebilir mi?” diye ateş püskürmüştü.

Diken.com.tr

Bu haber toplam 2317 defa okunmuştur