1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. AKINCI'DAN "YAZ SAATİ" ÇIKIŞI!
AKINCIDAN YAZ SAATİ ÇIKIŞI!

AKINCI'DAN "YAZ SAATİ" ÇIKIŞI!

Akıncı, Kıbrıs sorunu çözülmedikçe, bu tür sıkıntıların devam edeceğini belirtti. “Bana bunu soruyorsunuz ama ben iki adım ötede farklı bir saat olmasını arzu etmem” diye konuştu.

A+A-


 

Yaz saati uygulamasıyla ilgili bir soruya Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorunu çözülmedikçe, bu tür sıkıntıların devam edeceğini belirtti. “Bana bunu soruyorsunuz ama ben iki adım ötede farklı bir saat olmasını arzu etmem” diye konuşarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun neden gerekli olduğu noktasında düşündüğünüzde herhalde, Rum tarafıyla olan ilişkiden çok daha fazlasının Türkiye ile olmasının getirdiği bir sonuç oluyor. Bize uçaklar bir tek yerden geliyor. Onun saatlerinin şaşması, ekonomide borsasından tutun da kurlarına, kurlarının değişimine kadar bu iki tarafın ilişkisi o kadar bir iç içe geçmiştir ki, onun saat dilimini yaşama geçirmeyi çok normal bir işlem gibi gördü hükümet." 

"Böyle olmasını ben tercih eder miyim, hayır. Benim tercihim, Kıbrıs’ta federal bir yapı kuracağımız bu adada elbette aynı saat dilimi içerisinde olmamız daha akıl işidir. Çünkü biz Türkiye’nin bir vilayeti değiliz. Biz ayrı bir varlığız ve Kıbrıs’ta bir çözüm hedefimiz var. Ancak bu pratik nedenlerden bu sonucun doğduğunu da görebiliyorum. Eğer Rum tarafıyla çok daha farklı bir ilişki olabilseydi, bunu yapmak için çok daha fazla düşünecektik. Bunun bir bakıma pratik gereklilikler düşünülerek yapıldığını düşünüyorum. Kimisi bunun siyasal olduğunu değerlendiriyor. Ben böyle bir şey düşünmedim. Pratik zorunluluklar bunu getirdiği algısını taşıyorum. Ancak bunun da çıkış yolu Kıbrıs sorununu çözmektir ve bu gibi anomalilerden de kurtulmaktır.”

“KİMSEYE CEVAP OLSUN DİYE SÖYLEMEDİM. KENDİ DÜŞÜNCELERİM”

Akıncı son olarak “Türkiye’nin vilayeti değiliz diyorsunuz ama Anastasiadis’in dünkü açıklamalarında böyle bir vurgu var. Ona cevap olsun diye mi böyle konuştunuz?” şeklindeki soruya ise “Hayır ona cevap olsun diye söylemedim. Kendi inançlarımın bir tercümesi olarak söyledim. Öteden beri bu düşünceye sahibim. Burası ayrı bir varlıktır. Türkiye ile çok sıkı ilişkileri olan bir varlıktır. Güneyle de oturup federal bir yapıyı kurmak için uğraşan bir varlıktır. Ama Türkiye ile o kadar içli dışlıyız ki bu doğal bir sonuç gibi yapıldı. Onu anlayabiliyorum. Ama bunun böyle yapılmasını istiyor muyum, hayır. Ben kendi ayrı varlığımızın federal bir yapı içerisinde, bağımsız bir devlet olarak, iki eşit kurucu devletli bir yapıda, kendi bütünselliği içerisinde bir saat diliminde olmasını isterim. Yarın federal yapıyı kurduğumuzda, hangi saat diliminde olacağız biz? Kendimizin olmayacak mı bu? Ama bugün o noktada olmadığımız için ve ilişkiler Türkiye ile de bu kadar yakın ve sıkı olduğu için onun bir teknik doğal sonucu olarak bu durum ortaya çıktı. Ama bu garip bir durumdur. Sanırsam da herkes bu garipliğin farkındadır. Bunu Sayın Anastasiadis’e cevap olsun diye söylemedim. Kimseye bir cevap olsun diye de söylemiyorum. Kendi düşüncelerimin bir ifadesi olarak bunu söylüyorum" yanıtını verdi.

Bu haber toplam 22736 defa okunmuştur
İlgili Haberler