1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Akıncı, Erdoğan ile telefonda görüştü
Akıncı, Erdoğan ile telefonda görüştü

Akıncı, Erdoğan ile telefonda görüştü

"... Bazılarının beklediği gibi gerginlik yaşanmadı. Sayın Erdoğan ‘ana hiçbir zaman analığını bırakmak istemez’ dedi.

A+A-

KKTC’de Cumhurbaşkanlığı 2’nci tur seçimlerinde oyların yüzde 60.5’ini alarak cumhurbaşkanlığına seçilen Mustafa Akıncı bugün mazbatasını aldı.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şafak Öneri, Yüksek Adliye Kurulu Toplantı Salonu’nda bu öğleden sonra mazbatasını alan Akıncı’yı mahkeme binasının girişinde karşıladı. Salona kadar Öneri ile birlikte yürüyen Akıncı’ya eşlik edenler arasında kızı Çınla Akıncı da vardı.

Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu salonda Akıncı’nın beraberindeki heyet de yer aldı.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şafak Öneri, Türkiye ve Güney Kıbrıs’tan basın mensuplarının da ilgi gösterdiği mazbata töreni öncesinde kısa bir konuşma yaptı.

ÖNERİ: “DÜNYAYA HOŞGÖRÜLÜ BİR HALKIN NASIL OLMASI GEREKTİĞİNİ BİR KEZ DAHA GÖSTERDİK”

Mustafa Akıncı’nın 110 bin 795 geçerli oyun 67 bin 32’sini, yani yüzde 60,5’ini alarak seçimi önde bitirdiğini kaydeden Öneri, her iki turdaki seçimde ciddi bir olay yaşanmadığını söyledi.

Öneri, “Halk olarak seçimler dolayısıyla dünyaya demokratik geleneklerimizin ve bilincimizin ne kadar güçlü olduğunu, hoşgörülü bir halkın nasıl olması gerektiğini bir kez daha göstermiş olduk” dedi.

Resmi sonuçların Çarşamba günü resmi gazetede yayınlanacağını kaydeden Öneri, Perşembe gün ise Meclis’te yemin töreni olacağını; devir teslimden sonra da Akıncı’nın resmen Cumhurbaşkanlığı görevine başlayacağını söyledi.

Akıncı’ya yeni görevinde başarı dileyen Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Öneri, 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve ailesine sağlık ve mutluluk temenni etti.

AKINCI: “SONUÇ EN BAŞTA KIBRIS TÜRK HALKINA HAYIRLI OLSUN”

Mustafa Akıncı ise konuşmasında yoğun bir dönemi geride bıraktıklarını kaydederek, “Sonucun en başta Kıbrıs Türk halkına hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimine katılan 7 adayın demokrasi sürecine ciddi katkı koyduğunu söyleyen Akıncı, “2. turdaki yarışta ben ve Sayın Eroğlu bulunduk. Halkımızın takdiri benim bu görevi üstlenmem yönünde tecelli etti. Bu kararın gereğini bugünden başlayarak yerine getirmek için tüm gücümle çalışacağım” ifadesine yer verdi.

AKINCI SORULARI YANITLADI

Mustafa Akıncı, mazbatasını almadan önce basının sorularını da yanıtladı.

“Türkiye ile kardeş ülke” olma yönündeki söylemine ilişkin TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın değerlendirmesinin sorulması üzerine Akıncı, şunları kaydetti:

“Ben öteden beri, anavatan-yavru vatan sevgisinin yüreklerde bir sevgi olması gerektiğini düşünüyorum. KKTC diye bir varlık var. Bu varlığı Türkiye Cumhuriyeti tanımış durumda. Bu varlığın hükümeti var, Yüksek Seçim Kurulu var, yargı organları var. Bu varlığın bir de Cumhurbaşkanı var ki dün onu halkımız yüzde 60’dan fazla oyla seçti, birazdan da mazbatasını alacak.”

“LÜKSEMBURG AB’NİN EN KÜÇÜK ÜLKESİ AMA…”

Birbirini tanıma ilişkisi içinde olan iki devletin söz konusu olduğunu kaydeden Akıncı, “Bu gibi ilişkilerde büyüklük küçüklük çok fark etmez. Lüksemburg, Avrupa Birliği’nin en küçük ülkesi ama bu bünye içerisinde eşit bir varlık. Biz de bir kardeş ilişkisi içinde olalım” dedi.

“BÖYLESİ BİR KARDEŞLİK İLİŞKİSİ TÜRKİYE İÇİN DE ÇOK DAHA İYİ OLUR”

Akıncı şunları da söyledi:

“Kıbrıs Türk toplumu artık yavruluktan kurtulup, emekleme dönemini aşıp, kendi ayakları üzerinde dursun. Gelişsin, gürbüzleşsin, ekonomisi ve demokrasisiyle gelişsin.

Kendi kendini yönetme becerisine sahip kendi evinin efendisi olsun. Böyle bir yapının federal yapıda daha güçlü olabileceğini, Avrupa Birliği kurumları içinde daha yarışabilir konumda bulunabileceğini görüyorum. Bu tür yapılanmanın Türkiye için de çok daha hayırlı sonuçlar doğuracağını da öngörüyorum. Böylesi bir yapıdaki Kıbrıs Türk varlığı Türkiye’yi rahatsız etmemeli. Böylesi bir kardeşlik ilişkisi Türkiye için de çok daha iyi olur diye düşünüyorum. Bu konuda öngörü, tespit ve önerilerim halk tarafından onay gördü. Ben şu anda Mustafa Akıncı olarak konuşmuyorum. Halkının yüzde 60’ından fazlasından onay gören biri olarak sözcülük yapıyorum.

“NE ÇATIŞMACI, NE DE TESLİMİYETÇİ BİR İLİŞKİ”

Seçim sürecinde yürüttüğü kampanyaya da işaret eden Akıncı, 4 boyutlu bir siyaset öngördüğünü, bunun önemli bir boyutunun da Türkiye ile karşılıklı saygıya dayalı olduğunu söyledi.

“Ne çatışmacı, ne de teslimiyetçi. Uzlaşma arayan bir ilişki öngördüm, bunun altını çizdim” diyen Akıncı, Lefkoşa Türk Belediyesi’ndeki başkanlık döneme değindi.

Rum Belediyesi ile Güney’de iki toplumlu projeyi imza atan ilk kişi olduğunu anımsatan Akıncı, “Aynı dönemde Ankara ile kardeş şehir ilişkisini kuran belediye başkanıydım” dedi.

“SAYGI BEKLEMEMİZ EN DOĞAL GELİŞME”

Bir yabancı gazetecinin Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 50 oyla Türkiye’nin Cumhurbaşkanı seçilmesi konusunda kendisinden değerlendirme istediğini söyleyen Akıncı, o değerlendirmesini şöyle anımsattı:

“ ‘Eroğan’ın temsil ettiği düşüncelere Türk halkı onay vermiş, ben saygı duyarım’ dedim. Ve ekledim; ‘Nisan ayında bizim seçimlerimiz var. Kıbrıs Türk halkı da bir seçim yapacak ve cumhurbaşkanını seçecek ona da saygı bekleriz’. Şimdi Kıbrıs Türk halkı sadece bana değil, benim temsil ettiğim vizyona, benim seslendirdiğim düşüncelere onay vermiştir. Şu anda benim onay gören vizyonum halkın vizyonudur. Aynı şekilde bizim de buna saygı beklememiz en doğal gelişme olacaktır diye düşünüyorum.”

“ERDOĞAN İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜK, BAZILARININ BEKLEDİĞİ GİBİ GERGİNLİK YAŞANMADI”

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesinin içeriğinin sorulması üzerine ise Akıncı şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı dün akşam Büyükelçi aracılığıyla yazılı tebrik mesajlarını bana iletti. Dün gece Sayın Kılıçdaroğlu, bugün 11’nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Meclis Başkanlarından Hikmet Çetin aradı. Başbakan Davutoğlu beni telefonla da aradı.

Sayın Erdoğan ben canlı yayındayken aramıştı. Ben henüz konuşmamın sonlarındayken.  Telefonla da konuşmak, tebrik etmek istedi. Hoş sohbet havasında konuştuk. Bazılarının beklediği gibi gerginlik yaşanmadı. Sayın Erdoğan ‘ana hiçbir zaman analığını bırakmak istemez’ dedi. Ben de ‘çocuklar büyümek ister’ dedim. Böyle sohbet ettik.

Bu çocuğun genç olma ve kendi ayakları üzerinde durmaya ihtiyacı var. Bunları gülerek, sohbet havasında konuştuk. Erdoğan, ‘herhalde ilk ziyaretinizi Türkiye’ye yaparsınız’ dedi. Ben de ‘davet olursa memnuniyetle’ dedim. Azerbaycan’a, KKTC’ye davet beklemeden geldiklerini, ilk resmi ziyaretlerini bu ülkelere yaptıklarını söyledi. ‘Bu geleneği bozmazsın herhalde?’ dedi. Bozmak diye bir şey yok. Mazbatamızı aldıktan sonra elbette Türkiye’ye ilk fırsatta ziyaretimizi gerçekleştireceğiz.”

“ANASTASİADİS İLE SOSYAL İÇERİKLİ BİR GÖRÜŞMEDE BİR ARAYA GELMEMİZ OLASIDIR”

Rum basınında yer alan Nikos Anastasiadis ile yarın görüşme yapılabileceğine ilişkin haberin sorulması üzerine Akıncı şunları ekledi:

“Nikos Anastasiadis ile bir araya gelme konusunu konuştuk. Fakat gün ve tarih belirlemedik. 4 Mayıs’tan Eide geliyor. Benimle görüşmek istediğini duyurdu. Müzakere sürecini nasıl devam ettirebiliriz, geldiğinde onu konuşacağız. Bu arada sosyal içerikli bir görüşmede bir araya gelmemiz olasıdır ama gün ve saat belli değildir.”

Öte yandan Akıncı, konuşmasında kendisini arayanlar ve tebrik edenler hakkında da kısa bilgi verdi. Akıncı şunları kaydetti:

“Nikos Anastasiadis da beni arayanlar arasındaydı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin buradaki temsilcisi şu an yurt dışında. Eide arayıp, tebrik etti. Dün AKEL Genel Sekreteri aradı. Bugün DİSİ başkanı aradı. Kudret Özersay aradı. Ona da teşekkürlerimi iletiyorum. Cumhurbaşkanlığı görevini devredecek olan Derviş Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu’na, ailesine bundan sonraki hayatlarında sağlık ve mutluluk diliyorum”

(tak)   

Bu haber toplam 4839 defa okunmuştur