1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Akıncı canlı yayına katıldı
Akıncı canlı yayına katıldı

Akıncı canlı yayına katıldı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mülkiyette kriterlerde de bir uzlaşıya varılırsa diğer konuların daha rahat geçme olasılığı artar.

A+A-

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mülkiyette kriterlerde de bir uzlaşıya varılırsa diğer konuların daha rahat geçme olasılığı artar.

Akıncı,  mülkiyette kriterlerin konuşulmaya devam edildiğini ve her şeyin tam manasıyla bitmiş olmadığını belirterek, “Mümkün olan en az sayıda insanın yerinden olmasını hedefliyoruz” dedi.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’nin garantisi olmazsa referandumda Kıbrıs Türk halkının ret oyu vermesinin yüksek bir ihtimal olduğunun görüldüğünü kaydeden Akıncı, halka istediğini vermek durumunda olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk televizyonlarının ortak canlı yayınına konuk oldu.

BRT’nin teknik desteği ve moderatörlüğünde gerçekleştirilen canlı yayında, Cumhurbaşkanı Akıncı, BRT ve özel kanallardan katılımcıların Kıbrıs müzakereleri ve iç konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

BRT ve özel televizyon kanallarının eş zamanlı olarak yayınladığı program Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirildi.

“İLERLEMELER VAR”

Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakerelerin her başlığında ilerleme olduğunu söyledi. Akıncı ‘Mülkiyet halkın çok duyarlı olduğu bir konu. Bizim için siyasi eşitlik, yönetim ve güç paylaşımı da önemli. Oralarda da ilerlemeler var. Altı başlığın üçü ekonomi, AB ve Yönetim ve Güç Paylaşımı, diğer üç başlık ise Mülkiyet, Toprak ve Garantiler ile Güvenlik konuları. Her birine değinildi, hiç konuşulmadı değil ama örneğin toprakta harita, yüzdelik, köy isimleri bütün bunlara hiç girilmedi dolayısıyla gerçek anlamda konuşuldu diyemeyiz’ dedi.

Mülkiyette kriterlerin konuşulmaya devam edildiğini anlatan Akıncı, “Herşey tam manasıyla bitmiş değil. Mülkiyette kriterlerde de bir uzlaşıya varılırsa diğer konuların daha rahat geçme olasılığı artar. Geçtiğimiz ilk üç başlıkta kalan konular dönüşümlü başkanlıktaki hakkımızı teslim etmeleri kaydıyla, çünkü o konu konuşuldu ama henüz bir anlaşma sağlanmış değil. Dönüşümlü başkanlık bizim için önemli çünkü bizim eşitliğimizin önemli göstergelerinden bir tanesi olduğu için’ ifadelerini kullandı.

Akıncı, mümkün olan en az sayıda insanın yerinden olmasını hedeflediklerini belirterek, “41 yıl önce burada oturan insanları topyekün buraya getireceğiz” anlayışının gerçekleşmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Mülkiyetteki sorunların kısa sürede çözümlenmesinde kriterlerin büyük önem taşıdığını kaydeden Cumhurbaşkanı, ‘Kimse alternatifi ve uygun bir seçeneği olmadan yerinden edilecek diye bir kayıt da söz konusu olamaz. Zaten çok sınırlı sayıda böyle bir durumun Kuzey’de yaşanmasını öngörüyoruz’ dedi.

“İLK MÜLK SAHİBİ, İLK SÖZ SAHİBİ OLMAYACAK”

Cumhurbaşkanı Akıncı, ilk mülk sahibinin ilk söz sahibi olmayacağını da vurguladı ve “İlk koçan sahibi ilk müracaat sahibi olacak o da 1 yıl içerisinde diyecek ki bu mal bana aittir, ben tazminat istiyorum veya ben takas istiyorum veyahut da ben orada yaşamak istiyorum. O zaman içinde oturanın da durumuna bakılacak” ifadelerini kullandı.

Bunların hala tartışıldığını anlatan Cumhurbaşkanı, Güney’de yapılan araştırmaların kuzeye gelmek isteyenlerin sınırlı sayıda olduğunu gösterdiğini, bunun da sorunun daha çok tazminatla çözüleceği anlamına geldiğini  kaydetti.

Dönüşümlü başkanlık konusunda samimi inancının bu sorunun aşılacağı şeklinde olduğunu ancak henüz bir uzlaşı olmadığını belirten Akıncı, mülkiyet konusunda da adım adım ilerleneceğine inanç belirtti. Bazı toprak düzenlemelerine ihtiyaç olacağını belirten Akıncı, tazminatların da gündeme geleceğini söyledi.

ULUSLARARASI DESTEK

“Tazminatlar ile ilgili uluslararası desteğe ihtiyacımız olacağı aşikardır” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, hem AB, hem de ABD yetkilileri ile konuyu görüştüklerini ve her türlü katkının yapılacağı konusunda söz verildiğini kaydetti.

Akıncı, bir çözüm ile birlikte Kıbrıs’ın ufkunun açacağına da inanç belirtti.

“TÜRKİYE’NİN GARANTÖRLÜĞÜNÜN DEVAMININ GEREKLİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Garantörler konusundaki soruyu da yanıtlayan Cumhurbaşkanı, tüm konuları toparlayıp toprak konusunu bitirdikten sonra garantiler konusunun garantörlerle konuşulması gerektiği düşüncesini dile getirdi. İnsanların Türkiye’nin garantörlüğü konusuna önem verdiğini belirten Akıncı, yapılan araştırmalara göre referandumda Türkiye’nin garantörlüğü olmazsa insanların hayır diyebileceğini söyledi.

Akıncı “Türkiye’nin garantörlüğünün devamının gerekli olduğunu görüyoruz. Pozisyonumuz bu noktadadır. Halka istediğini vermek zorundayım” dedi.

Akıncı, ‘ağırlıklı oy’ konusunun Kıbrıs’ta iki toplumun birbirine yakınlaşması için yararlı olacağına inandığını da söyledi. Dönüşümlü başkanlık ile ilgili tavrının Güneyde tepki aldığını belirten Akıncı, Annan planında bile var olan ilkenin bu dönemde de olması gerektiğini, Kıbrıs Türk halkının bunu istediğini söyledi.

“DÖRTTE BİR ORANI DİYE BİR ŞEY YOK”

Bir soru üzerine nüfus konusuna da değinen Akıncı nüfusların eşitlenmesinin mümkün olmadığını belirtti, “DörTte bir oranı diye bir şey yok” dedi. Akıncı, şu andaki vatandaşların birleşik Kıbrıs’ın da vatandaşaları olması konusunda uzlaşı olduğunu, Annan planındaki listenin sözkonusu olmadığını söyledi.

Akıncı “Bizim için önemli olan bu ülkede bir çözüme gitmek ve bunu gerçekçi bir temeller üzerinde kurmaktır” dedi.

Çözüm için Mart hedefinin, Güney’deki Mayıs’ta yapılacak seçimler nedeniyle seslendirildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, Mart sözcüğünü kendisinin kullanmadığını ancak çözümün aylar içerisinde olacağını söylediğini hatırlattı.

Kıbrıs müzakerelerinde farklı bir konjonktür bulunduğuna da işaret eden Akıncı farklı dilden farklı dinden insanların federal bir çatı altında buluşmanın herkese büyük getirisi olacağını belirtti. Akıncı, bu yeni dinamikte akıl yolunda buluşulmaması halinde ise gerginlik olacağına dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Akıncı görüşme masasını dışarıdan birilerinin idare etmediğini de vurgulayarak ‘Türkiye’den bir engel görmedik, bizim gayretlerimize olumlu destek gördük. Bu tarzda devam edersek bahara çözüm olabilir’ ifadelerini kullandı.

AB’ye hazırlık konusunda yapılması gerekenler bulunduğuna dikkati çeken Akıncı çözüm sonucunda Avrupa Birliği’ne girileceğine, bu nedenle EURO para birimine geçileceğini ancak belli bir süre hem Türk Lirası hem de EURO para birimlerinin geçerli olacağını söyledi.

İÇ KONULAR

Cumhurbaşkanlığı örtülü ödeneği ile ilgili bir soru üzerine Akıncı “Vatandaşlarımız rahat olsun. Amaçları dışında ben tek kuruş ne kullanırım ne de kullandırırım. Bu kalem en doğru şekilde kullanılmaktadır” dedi.

Su konusunda da değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, bu konuda kriz yaşamaya gerek olmadığını, belediyeleri dışlamayacak bir formülün bulunması gerektiğini vurguladı. Federal yapıya geçileceğinde Kıbrıs Türkü’nün kendi kurumlarını sahibi olması, bunları iyi yönetmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Akıncı, konunun daha fazla sürüncemede kalmaya tahammülü olmadığını söyledi.

Masada su yönetimi ile ilgili birşey konuşulmadığını da kaydeden Akıncı, Türkiye’den gelen suyun bir doğal kaynak olarak değerlendirilmediğini ancak suyun bulunacak çözüme olumsuz bir etkisi olmayacağını anlattı.

Lefke-Aplıç ve Derinya kapılarında, mayın taramalarının yapılarak, temizlendiğini ve yol yapım çalışmalarına hazır hale getirildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı kapıların açılması ile öngörülen bir tarih bulunmadığını belirtti ancak bilinçli bir geciktirme söz konusu olmadığını vurguladı.

Mobil telefonlar konusunun ise uzlaşı sağlanamayan tek konu olduğunu kaydeden Akıncı , Rumların Kuzey’deki operatörleri yasadışı olarak gördüğünü söyledi.

(BRT/TAK)

Bu haber toplam 1672 defa okunmuştur