1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Akansoy: Özel sektör yangın yeri gibi
Akansoy: Özel sektör yangın yeri gibi

Akansoy: Özel sektör yangın yeri gibi

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, “Özel sektör yangın yeri gibi.Özel sektörde çalışanların durumu tatmin edici değil. Bu bizim sorumluluğumuz, boynumuzun borcu” dedi.

A+A-

Akansoy, asgari ücret kıstaslarının yeniden düzenlenmesiyle ilgili yasa tasarısı hazırlandığını da anımsattı.

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu(Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı ve  Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyeti kabul etti. Görüşmede çalışma hayatı ile ilgili sorunlar ele alındı.

Özel sektörde çalışanların örgütlü olmamasının ve denetimin yeterli olmamasının ciddi sıkıntılar yaşanmasına neden olduğunu ifade eden Bıçaklı, işletmelerin Sanayi Odası veya Ticaret Odası’na üyeliğinin zorunlu kılınması gibi özel sektörde çalışanların da örgütlenmesinin sağlanabileceğini vurguladı. Bıçaklı,  bunun kaçak işçi çalıştırılmasının engellenmesi,işçi sağlığı ve güvenliği çalışmalarına da yardımcı olacağını söyledi.

Asgari ücretin de çok yetersiz kaldığını belirten Bıçaklı, özel sektörde asgari ücretin altında veya asgari ücret karşılığında haftada 40 saatten fazla çalıştırılan pek çok çalışanın bulunduğunu söyledi.Bıçaklı, “Dört kişilik bir ailenin (asgari ücret) bin 500 TL ile yaşaması mümkün değil” dedi.

Bıçaklı, ülkede 28 belediyeden 16’sının çalışandan kesilmesine karşın ihtiyat sandığı ve sosyal sigorta primlerini yatırmadığını, kamuda maaşları düşüren 2011 tarihli yasanın ciddi sıkıntılar yarattığını söyledi.

Bıçaklı, ihtiyat sandığından devlet tarafından alınan borçların da sıkıntı yarattığını ekledi.

AKANSOY

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy da, örgütlü toplumun demokrasinin gelişmişliğini gösterdiğini, bakanlık olarak  katılımcı yaklaşımla çalışmayı arzuladıklarını dile getirdi.

Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımları konusunda bakanlığın sıfır taviz derecesinde hassas olduğunu kaydeden Akansoy, Belediyeler Yasası’nda yapılan değişiklikle 1 Ocak 2016’dan itibaren belediye çalışanlarının yatırımlarının kaynağından kesinti yapılarak ödeneceğine dikkat çekti.

İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigortalar’a belediyelerin borçları için takvimlendirme yapıldığını da kaydeden Akansoy, 2016’da yerel yönetimlerle ilgili ciddi yasal değişikliğe gidileceğini söyledi. Akansoy, “Belediyelerin gelirlerini artıracağız, yerinden yönetim anlayışını tahsis edeceğiz, daha etkin ve daha güçlü, daha çok hizmet veren belediyeciliği bu topluma kazandıracağız” dedi.

Asgari ücret konusunda sendikalara hak verdiğini de kaydeden Akansoy,  asgari ücretle ilgili yasa tasarısının hazır olduğunu, varolan pürüzler giderildikten sonra tasarının sendikalarla paylaşılacağını söyledi.

Özel sektörle ilgili bazı çalışmaları bulunduğunu, kaçağı önleme ve özel sektörde çalışanların refahını arttırmayı hedeflediklerini  söyleyen Akansoy, “Bu gidişat doğru değildir, özel sektör yangın yeri gibi.Özel sektörde çalışanların durumu tatmin edici değil. Bu bizim sorumluluğumuz, boynumuzun borcudur”  ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 1252 defa okunmuştur