1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Ağır Ceza Mahkemesi’nin yükü ağır’
‘Ağır Ceza Mahkemesi’nin yükü ağır’

‘Ağır Ceza Mahkemesi’nin yükü ağır’

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde PI ve İtham olarak 150 davanın görüşüleceğini kaydeden heyet başkanı Ömer Güran: ‘Ağır Ceza Mahkemesi’nin yükü ağır’

A+A-

 

Ayşe Güler

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi dün ‘resmi’ açılışını yaptı.
Dünkü duruşmada mahkeme heyeti, Lefkoşa Polis Müdür Yardımcısı Barış Sel ve Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem’i mahkemede tanık olarak dinledi.

2013 ve 2014 yılı Eylül ayına kadar olan dosyalanan davalar ve mahkumlar ile ilgili bilgiler mahkemeye aktarıldı.
Heyet Başkanı Ömer Güran, Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘yükünün ağır’ olduğuna dikkat çekerek, bu yükü taşımaya hazır olduklarını vurguladı.
Özellikle Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde 2012 yılından beri görüşülmeye bekleyen davaların fazlalılığının altını çizen Güran, PI ve İtham olarak 150 davanın görüşüleceğini kaydetti.

Başkanlığında Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay’dan oluşan Ağır Ceza Heyeti huzurunda görüşülen davada İddia Makamı Başsavcılık adına Kıdemli Savcı Ahmet Varol ve Savcı Aliye Özçınar mahkemede hazır bulundu.
Duruşmada Kıdemli Savcı Ahmet Varol, Lefkoşa Polis Müdür Yardımcısı Barış Sel ve Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem’i mahkemede tanık olarak dinletti.

257 mahkum…

Mahkemede ilk tanık olarak Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, yemin ederek bulguları aktardı.
Bilmem, Merkezi Cezaevi’nde şu anda 257 mahkumun olduğunu belirterek, bu mahkumların 107’sinin ağır, 109’unun hükümsüz, 41’inin de hafif tutuklu cezaevinde olduğunu kaydetti.
109 hükümsüz tutuklunun 49’unun Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde yargılanacak kişiler olduğunu dile getiren Bilmem, Lefkoşa Mahkemesi’nde yargılanacak 49 hükümsüzün 23 mahkumun yargılanma günün belirlendiğini, diğer mahkumların günlerinin ise henüz netlik kazanmadığını açıkladı.
Bilmem, şu anda Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde yargılanmayı bekleyen ve 3 aydan fazla cezaevinde tutuklu bulunan mahkumun olmadığını da sözlerine ekledi.

“Hiçbir mahkum, 3 aydan fazla cezaevinde kalmayacak”

Cezaevi Müdürü Metin Bilmem’in verdiği bilgilerin ardından Başkan Ömer Güran, hiçbir mahkumun 3 aydan fazla cezaevinde tutuklu kalmaması gerektiğine dikkat çekti.
Güran, ivedilikle söz konusu mahkumların davalarının dosyalanarak, Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülmeye başlamasına değinerek, “ilgili yerler gereken mesajı alsın” dedi.

Barış Sel, dava dosyaları ile ilgili bilgi verdi

Cezaevi Müdürü Metin Bilmem’in ardından Lefkoşa Polis Müdür Yardımcısı Barış Sel, bilgi vermek maksatlı tanık kürsüsüne çıktı.
Mahkemede yeminli şahadet veren Sel, 2013 ve 2014 yılı içerisinde Lefkoşa’da meydana gelen olaylarla ilgili bilgiler aktardı.
Müdür Yardımcısı Sel, 2013 yılında bin 317 ‘cürüm’ dosyasının yanı sıra 2 bin 856 iş cetvel sayısı dosyası, 9 bin 628 trafik dosyası ve 773 kabahat dosyasının işlendiğini kaydetti.

 

6 bin 722 trafik dosyası…

1 Ocak ve 17 Eylül 2014 tarihleri arasında ise 595 ‘cürüm’, 522 ‘kabahat’, 2 bin 40 iş cetvel sayısı, 6 bin 722 trafik dosyasının bulunduğunu vurgulayan Sel, bunun yanı sıra geçtiğimiz yıl 2 bin 426 emarenin poliste zapt edildiğini, şu ana kadar ise 360 emarenin bulunduğunu kaydetti.
Barış Sel, Lefkoşa’da 23 hükümsüz tutuklunun bulunduğunu, polis hücrelerinde ise 5 tutuklunun olduğunu kaydetti.

Güran: “150 PI ve itham davası var”

Mahkemede aktarılan olgular doğrultusunda Heyet Başkanı Ömer Güran, bu yıl Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak birçok dava olduğuna işaret etti.
Güran, Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘yükünün ağır’ olduğuna dikkat çekerek, “bu yükü taşımaya hazırız” dedi.
Özellikle Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde 2012 yılından beri görüşülmeye bekleyen davaların fazlalılığının altını çizen Güran, PI ve İtham olarak 150 davanın görüşüleceğini kaydetti.
Güran, davalarla ilgili yapılacak çalışmaların özverili bir şekilde sürmesini isteyerek, davaların ‘şartları zorlayarak’ mahkeme huzuruna getirilmesini istedi.

Varol: “Davaların vaktinde görüşülmesi için çaba sarf edeceğiz”

Kıdemli Savcı Ahmet Varol ise Başsavcılık olarak tüm davaların vaktinde görüşülmesi için çaba sarf edeceklerini kaydederek, hem Başsavcılığın hem de Ağır Ceza Mahkemesi’nin yükünün ağır olduğunu belirtti.
Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Güran, mahkemede aktarılan verileri ve bilgileri değerlendirerek, yeterli bulduklarını ifade etti, yeni adli yılın herkese hayırlı olmasını diledi.

Bu haber toplam 2712 defa okunmuştur