1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 6 aylık enflasyon yüzde 3,18
6 aylık enflasyon yüzde 3,18

6 aylık enflasyon yüzde 3,18

Haziranda en fazla artış limon, çarliston biber ve salatalıkta oldu

A+A-

 

Enflasyona gösterge kabul edilen Tüketici Fiyatları Genel Endeksi (TÜFE), haziran ayında yüzde 0,44 artış gösterdi. 6 aylık hayat pahalılığı ise yüzde 3,18’e yükseldi.

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü(DPÖ), haziran ayı hayat pahalılığı rakamlarını açıkladı.

Buna göre, haziran ayında bir önceki aya göre, 280 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 44 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

En çok artış limon, çarliston biber ve salatalıkta yaşandı. En çok düşüş ise kavun, taze börülce ve karpuzda görüldü.

Ana mal gruplarına göre değişim

Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranları yüzdelik olarak şöyle:
“Giyim ve ayakkabı grubunda 3.10, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri grubunda 1.80, ulaştırma ana grubunda 1.35, eğitim ana grubunda 1.03, eğlence ve kültür grubunda 1.00, lokanta ve oteller grubunda 0.81, konut su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubunda 0.33, alkollü içecek ve tütün grubunda 0.22, çeşitli mal ve hizmetler grubunda 0.21 ve haberleşme grubunda 0.02 artış; gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise yüzde 1.49 azalış gerçekleşti.

Haziran ayında en yüksek artış giyim ve ayakkabı ana grubunda gerçekleşti. Giyim ve ayakkabıda yeni sezon ürünlerin piyasaya gelmeye devam etmesine bağlı olarak artış yaşandı.

Mobilya ev aletleri ve ev bakım hizmetleri ana grubunda; cam, plastik eşyalar ve klimalardaki fiyat değişimleri nedeniyle artış gerçekleşirken, ulaştırma ana grubunda ise uçak ücretleri, döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak yükseldi.

Döviz kuru artışı konut kiralarında da artı değer yarattı. Haziran ayında endekse yansıyan tüm döviz kurlarının aylık ortalaması artı odu. Eğitimde de döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle özel okul ücretlerinde artış yaşandı.
Haziran ayında mayıs ayına göre dolarda yüzde 1.43, Euro’da yüzde 1.54 ve Sterlin de yüzde 1.69 ortalama artış gerçekleşti.

Bu haber toplam 1538 defa okunmuştur