1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 5 yıl hapis cezası
5 yıl hapis cezası

5 yıl hapis cezası

Lefkoşa Ağır Ceza Heyeti, ülkenin kabusu haline gelen uyuşturucu illetiyle ilgili olarak dün bir davayı karara bağladı. Heyet, 24 yaşında uyuşturucu ithal ve tasarrufu yapan 24 yaşındaki Burak Necipoğulları’na acımadı:

A+A-

Didem MENTEŞ

Ülkemizde günden güne artmakta olan ve kimi zaman ölümle sonuçlanan uyuşturucu meselesi Lefkoşa Ağır Ceza Heyeti’nin kararlarında da etkili oldu. Mahkeme Heyeti, 24 yaşındaki Burak Necipoğulları isimli genç, 270 gram hintkeneviri ve 23 paket (69 gram) Sentetik Cananbionid (Bonzai) türü uyuşturucu madde ‘alma, verme, tasarruf etme ve ithal’ suçlarından 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Başkanı Ömer Güran, sanığın neden olduğu suç tipinin yayıldığını ve ısrarlı bir şekilde yayılmaya devam ettiğini, bu nedenle tüm kamuoyunun tedirgin ve huzursuz olduğunu belirterek, uyuşturucunun zararlarının berrak bir şekilde görüldüğünü hatta hayatların son bulmasının dahi gözler önüne geldiğine dikkat çekti.
Lefkoşa Ağır Ceza Mahkeme Heyeti olarak, uyuşturucu madde suçları içeren davalarda çoğunlukla mahkumiyet kararları verildiğini söyleyen Güran, Adli Yılın açıldığı Eylül ayından Temmuz ayına kadar  her ay itibariyle, genelde de aylık neticeye bağlanan davalarda uyuşturucu suçlarının her geçen aya oranla daha fazla artış gösterdiğinin altını çizdi.
Uyuşturucu suçlarına artık son verilmesinin berrak bir şekilde görüldüğünü, bu tür suçlara ibret verici olma faktörünün açık olduğu ve caydırıcı olması gerektiğine vurgu yapan Güran, bunların yapılmadığı takdirde bu tür suçların önlenemeyeceğinin ortada olduğunu aktardı.

Cezalar ibretlik olmalı!

Başkanlığı’nda Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay Hüdaverdi’den oluşan Ağır Ceza Heyeti, huzurundaki davada, İddia Makamı Başsavcılık adına Kıdemli Savcı Ahmet Varol ve savunma avukatı hazır bulundu. Heyet adına dava kararını okuyan Ömer Güran, çok önemli noktalara vurgu yaptı. Güran, sanığın işsiz kalması nedeniyle internette tanıştığı Hakan Murat Şatlıoğlu’nun kendisine iki parti uyuşturucu götürüp satması için 15 bin TL para teklifi etmesi üzerine bu işe girdiğini söyledi. Sanığın 2014 yılı Ekim ayı içerisinde 10’ar paketler halinde toplam 90 paket Sentetik Cannabionid (Bonzai) türü uyuşturucu maddeyi Lokmacı Barikatı’ndan Güney’den Kuzey Kıbrıs’a geçirdiğini anlatan Yargıç, sanığın bu uyuşturucuların bir kısmını kendisi için ayırdığını diğer kısmını da isimlerini öğrendiği başka şahıslara verdiğini söyledi. (Bu arada bu şahıslardan biri de geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen uyuşturucu operasyonuyla bağlantılı olarak tutuklanarak teminata bağlanan Şakir Can Özselmanoğlu’dur) Sanığın olayla ilgili tespit edilerek tutuklandığını aktaran Yargıç, sanığın 4 Kasım 2014’de cezaevine hükümsüz tutuklu olarak girdiğini ve 94 gün sonra teminat şartlarını yerine getirerek çıktığını söyledi.

“Bonzai en zehirliler arasında ‘A’ kategorisinde”
Başkan Ömer Güran, uyuşturucu suçlarının küçücük ülkemizde sürekli artış gösterdiği, ısrarlı bir şekilde artmaya devam ettiğini vurgulayarak, mahkemelerin gündemini de büyük çoğunluğunu bu davaların oluşturduğunu ve bu tür suçlara ciddi ve ağır suçlar verilmesi gerektiğini söyledi. Bu tür suçlara artık son verilmesinin berrak bir şekilde görülmekte olduğunu, bu tür suçlara ibret verici olma faktörünün açık olduğu ve caydırıcı olmasını gerektiğini kaydeden Yargıç, bunların yapılmadığı takdirde bu tür suçların önlenemeyeceğinin ortada olduğunu aktardı.
Uyuşturucu kullanan kişilerin bedensel ve ruhsal zarara uğrayan kişiler olduğunu, toplumun genel sağlığını ve hatta bundan sonraki soylarının tehlike içerisinde olduğuna dikkat çeken Ömer Güran, uyuşturucu kullananlarda hayat kayıplarının da olduğunu görmeye başlandığını vurguladı. Uyuşturucu suçlarından uyuşturucunun türüne ve miktarına bakılması gerektiğini belirten Yargıç, bu davada Sentetik Cannabionid (Bonzai) türü uyuşturucu maddenin en zehirli türlerden olan ‘eroin ve kokain’ gibi A kategorisinde yer almakta olduğunu vurguladı.

“Uyuşturucu batağına düşenlerde ciddi artışlar var”
Yargıç, son zamanlarda Yargıtay kararlarında yaygın ve artışta olan suçlarla ilgili ve özellikle uyuşturucu meselesiyle ilgili olarak daha önce benzer olgularda takdir edilen cezalarla ile bilahare verilecek cezaların artırılarak, daha fazla ceza takdir edilmesini bir nispetsizlik olarak görülmeyeceğini işaret etmekte olduğunu vurguladı. Sanığın neden olduğu suç tipinin yayıldığı ve ısrarlı bir şekilde yayılmaya devam ettiğini ve bu suç tipinin tüm kamuoyunu tedirgin ve huzursuz etmekte olduğunu belirten Yargıç, küçücük ülkemizde uyuşturucu batağına düşenlerin ciddi boyutta arttığını dile getirdi. Uyuşturucunun zararının berrak şekilde gözle görüldüğünü ve dahası hayatların son bulmasının gözler önüne geldiğini söyleyen Ömer Güran, bunu adli ihbar olarak basından günlük olarak ikrar edildiğini söyledi.

“Uyuşturucu davaları giderek artıyor”
Özellikle Lefkoşa Ağır Ceza Mahkeme Heyeti olarak hiçbir şüpheye meyal vermeyecek şekilde Adli Yıl içerisinde karara bağlanmış olan davalardan uyuşturucu madde suçları içeren davalara çoğunlukla mahkumiyet kararları verildiğine değinen Başkan Güran, Adli Yılın açıldığı Eylül ayından Temmuz ayına kadar  her ay itibariyle, genelde de aylık neticeye bağlanan davalarda uyuşturucu suçlarının her geçen aya oranla daha fazla görüldüğünü açıkladı. Bu durumun özellikle suçların artışı bağlamında dikkate değer bulup, bu noktadan temas etmekte yarar gördüğünü belirten Ömer Güran, sanığın söz konusu uyuşturucu maddeyi KKTC’ye ithal edip soktuğunu, ticaretini yapmaya çanak tuttuğunun görüldüğünü söyledi. Bu davada söz konusu maddenin 270 gram ağırlığında hintkeneviri ve 67 gram ağırlığında Bonzai türü uyuşturucu madde olduğunu vurgulayan yargıç, en tehlikeli türlerden olan bu uyuşturucu maddenin ve ticaretini yapmanın sanığın lehine bir durum olarak değerlendirildiğini vurguladı. 
Güran, sanığın hapislik cezasının süresi belirlenirken tüm olguları göz önünde bulundurarak, oy birliğe ile sanık Burak Necipoğulları’nın 5 yıl hapislik cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Bu haber toplam 4469 defa okunmuştur