1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 4 saat görüştüler
4 saat görüştüler

4 saat görüştüler

Müzakereciler dün yaklaşık 4 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi… Müzakerelerde geçilecek yeni aşamanın unsurları tartışıldı

A+A-

 

Özersay: “Bugün ele aldığımız unsurlar liderlerin onayına sunulacak,  uygun görülürlerse henüz uzlaşılmamış noktaların bağlanacağı yeni aşama  çok daha net bir resmin parçası olarak başlayacak”

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, müzakere sürecinin bundan sonrasına ilişkin olarak yeni bir aşamaya geçileceğini, bugünkü görüşmede bu aşamanın unsurlarının neler olduğunu tartıştıklarını ve farklı düşünceleri değerlendirdiklerini kaydetti.

Dün ele aldıkları unsurların liderler görüşmesinde liderlerin onayına sunulacağını söyleyen Özersay, iki lider de uygun görürse ve yeni bazı unsurlar üzerinde de anlaşırlarsa, pazarlığın yapılacağı ve uyuşmazlıkların ortada duran henüz uzlaşılmamış noktaların bağlanacağı yeni aşamanın bu şekilde çok daha net bir resmin parçası olarak başlayacağını dile getirdi.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis saat 10:00’da başlayan ve yaklaşık 4 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Özersay görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı’nda basına açıklama yaptı.

Özersay, sürecin bundan sonrasına ilişkin olarak yeni bir aşamaya geçileceğini, dünkü görüşmede bu aşamanın unsurlarının neler olduğunu tartıştıklarını ve farklı düşünceleri değerlendirdiklerini kaydetti. Özersay, genel olarak bir sonraki aşamada BM’nin rolünün ne olacağı, müzakere sürecine nasıl bir katkı koyacağı, taraflar arasındaki görüşmelerin sıklığının nasıl olacağı, sürecin hızlandırılmasıyla ilgili olarak ne gibi adımlar atılacağının genel olarak bu unsurları oluşturduğunu kaydetti.

Şu anda tamamlamakta oldukları ikinci aşamada tarafların müzakere masasında koyduğu öneriler olduğunu dile getiren Özersay, bir sonraki aşamada bu öneriler temelinde nasıl müzakere edeceklerini de ele aldıklarını vurguladı.

Özersay, “Kendi arasında, farklı konular arasında, belli bir konunun içerisinde müzakerenin nasıl yapılacağı ve şu anda uyuşmazlık durumunda olan çözümlenmemiş meselelerin ne tür bir müzakere ile çözümlenmeye çalışılacağıyla ilgili olarak görüş alış verişinde bulunduk” diye konuştu.

BM Genel Sekreteri yeni Kıbrıs Özel Danışmanı atanması

BM Genel Sekreteri’nin yeni Kıbrıs Özel Danışmanı atanması ve bundan sonraki göreviyle ilgili de kısa bir görüş alış verişinde bulunduklarını ifade eden Özesay, Kıbrıs Türk tarafı olarak taraflar arsında henüz uzlaşılamamış konuların bağlanmaya çalışılacağı, yeni aşamanın hemen öncesinde bir özel danışman atanmasının önemli bir adım olduğunu düşündüklerini söyledi. Özersay, bu atamanın BM Genel Sekreteri’nin ve BM’nin müzakere sürecindeki yeri ve koyabileceği katkıyla ilgili olarak önemli bir adım olduğunu da ifade etti.

Zaman zaman basında ve özellikle Rum tarafından yeni özel danışmanın Kıbrıs konusuyla ilgili uzman olup olmadığıyla ilgili bazı tartışmalar yapıldığını dile getiren Özersay, Kıbrıs Türk tarafının Özel Danışman’ın belli bir uzmanlığa sahip olup olmaması noktasından hareket etmediğini, yerleşmiş BM parametreleri çerçevesinde ve bugüne kadar elde edilmiş ilerlemenin üzerinde tesis edilmiş sürece sahip çıkacak bir danışman beklentisi içinde olduğunu kaydetti.

Özersay, “Yeni özel danışmanın Kıbrıs konusunda uzman olmaması nedeniyle süreç uzar ya da gecikir” gibi yorumlarla kimseye süreci geciktirme fırsatı vermeyeceklerini de dile getirdi.

“Talihsiz açıklama”

Müzakerelerde girilecek yeni aşamanın eşiğindeyken bugün Kıbrıs Rum tarafını ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kiriakos Yerendopulos’un “ Kıbrıs Rum tarafının verecek tavizi olmadığına, tavizi Kıbrıs Türk tarafının vermesi gerektiğine” ilişkin açıklamasını talihsiz bir açıklama olarak değerlendiren Özersay, “Düşünce yapısı itibariyle bir müzakere devam ederken müzakere sonucunda uzlaşıya dayalı bir çözüm arayışı devam ederken böyle bir yaklaşımın hem kendi içinde tutarlı olmadığı, hem de talihsiz bir açıklama olduğunu düşünüyoruz. Ama bizim esas muhatabımızın Kıbrıs Rum tarafı olduğunu hatırlayarak müzakere sürecine odaklanmış bir biçimde çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Liderler görüşmesi öncesinde mekik diplomasisi

BM yetkililerinin 2 Eylül Salı günü yapılacak liderler görüşmesi öncesinde iki taraf arasında mekik diplomasisi şeklinde gidip gelmeye devam edeceğini ifade eden Özersay, bu fikirler üzerinde çalışılmaya devam edileceğini, üzerinde anlayış birlikteliği bulunan bir takım unsurlar bulunduğunu ve bazı başka unsurlar üzerinde çalışılmaya devam edilmesi gerektiğini kaydetti.

Özersay iki müzakerecinin gayri resmi olarak geçen hafta içinde bir görüşme gerçekleştirdiğini, BM yetkilileriyle en az 3-4 kez görüştüklerini, sürecin aslında devam ettiğini ve bugün resmi olarak heyetlerle birlikte bir araya geldiklerini de ifade etti.

UNFICYP açıklaması…

BM Kıbrıs Barış Gücü (UNFICYP) tarafından müzakereciler görüşmesiyle ilgili olarak yapılan açıklamada da, Müzakereciler Kudret Özersay ile Andreas Mavroyannis’in ara bölgede bir araya geldiği ve müzakerelerin metedolojisi üzerinde görüştüğü kaydedildi. Görüşmede, 2 Eylül’de gerçekleştirilecek liderler görüşmesine yönelik bir ön hazırlık yapıldığı da kaydedildi.

BM’nin Liderler görüşmesine yönelik hazırlıklar kapsamında ilerleyen günlerde her iki müzakereciyle ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştireceği de açıklamada yer aldı.

(tak)

Bu haber toplam 1814 defa okunmuştur