1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘4 ölüm’ün senesinde ADALET ARAYIŞI
‘4 ölüm’ün senesinde ADALET ARAYIŞI

‘4 ölüm’ün senesinde ADALET ARAYIŞI

Yaşanan feci kazada 4 akademisyenin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle hükümsüz tutuklu bulunan Çiğdem Altınfincan’ın ise Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşması yeni başlıyor. Altınfincan, bugün yeniden mahkemeye çıkarılarak itham edilecek

A+A-

Takvim yaprakları '20 Ocak 2014'ü, saatler '17:30'u gösteriyordu… 4 akademisyen Lefkoşa-Güzelyurt Anayolu’nda can vermişti…

Kıbrıs'ın kuzeyinde derin üzüntü yaratan kazanın üzerinden bir yıl geçti. 4 akademisyenin can verdiği kazanın yaşandığı yerde gözyaşı vardı dün…

Kazada hayata gözlerini kapayan Ayşe Hadımcı Candemir, Figen Arkın, İmge Kozok ve Dilek Yılmaz’ın yakınları, arkadaşları ve öğrencileri tüyler ürperten kavşakta tam bir yıl sonra “adalet” aradı, yavaş ilerleyen yargı sürecine tepki gösterdi. 

 Didem MENTEŞ

Türkeli kavşağında meydana gelen kazada feci şekilde hayatlarını kaybeden Ayşe Hadımcı Candemir, Figen Arkın, İmge Kozok ve Dilek Yılmaz’ın ölümünün üzerinden tam bir yıl geçti.

Aileleri, dostları, öğrencileri ve öğretmen arkadaşları dün 4 akademisyenin mezarı başında ve hayatlarını kaybettikleri yerde anma töreni yaptı, karanfil bırakarak gözyaşı döktü.

Kazanın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen kazaya neden olduğu gerekçesiyle sanık Çiğdem Altınfincan’ın Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşması ise yeni başlıyor. Çiğdem Altınfincan bugün yeniden Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarılacak ve itham edilerek, duruşmaya başlanacak.

Gözyaşları ilk günkü gibi…

Feci kazada Çiğdem Altınfincan’ın kullandığı araç direksiyon hakimiyetini kaybetmesi üzerine karşı şeride geçerek 4 akademisyenin bulunduğu araçla çarpışmıştı.

Kaza sonucunda Ayşe Hadımcı Candemir, Figen Arkın ve İmge Kozok olay yerinde, Dilek Yılmaz ise 11 gün sonra hastanede yaşama veda etmişti.
Hayatlarını kaybetmelerinin üzerinden bir yıl geçmesi üzerine aileleri ve dostları mezarları başında anma töreni yaparak, dualar okudu. Bir grup aile yakını ve 4 akademisyenin öğrencileri ve meslektaşları kazanın olduğu yere giderek anma töreni yaptı, yola karanfil bıraktı. Figen Arkın’ın annesinin de katıldığı anma töreninde hem göz yaşı hem de isyan vardı…

-----------------------------------------------------------

EYLEM, ACI, GÖZYAŞI…

“Yaşadığımız kader değil cinayettir… Adalet bekliyoruz”

Kazanın olduğu yerde bir basın açıklaması yapan öğretim üyelerinden Figen Arkın akrabası Karakuş Öz, ‘yaşananın bir cinayet’ olduğunu belirterek, geciken adaletin sağlanmasını istedi.

Öz, şunları söyledi: “Bir yıl önce bugün hayallerinden, ailelerinden, sevenlerinden, bizlerden zamansız ve hiç hak etmedikleri bir şekilde kopartılıp alınan 4 melek için buradayız. Hala gerçek olduğunu kabul edemediğimiz acı olayın yerindeyiz. Öncelikle burada bulunan herkesin başı sağ olsun diyorum. Bizleri ve dört meleğimizi yalnız bırakmadığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu yaşanan dehşet olaydan sonra kayıplarımızın ardından neler yaşandığını, nasıl eksiklerimizin olduğunu kelimeler ile ifade edemiyorum. Yaşadığımız kader değil cinayettir… Bir yıldır getirilen yorumları dinledim. “Kimse böyle bir olayı yaşamak ve yaşatmak istemez” deniliyor. Ben bunu kabul etmiyorum. Yapılan davranışta, başta kendi canı olmak üzere başka insanların hayatlarını da sonlandırabileceğini bilmek zorunda. Hepimiz bilmek zorundayız…”

“Can güvenliği için ne yapıldı?”

Öz, yolların düz“Yolun karanlık olması, bozuk olması mazeret değildir. O zaman soruyorum; az ilerde gece kulüpleri var onlar neden ışıl ışıl? Bu duvar bariyeri neden daha önce yoktu? Bu yol üzerinde can güvenliği için ne yapıldı? Aslında asıl sorum şu? Sayısız trafik suçu işlemiş ve bu suçların fazlası sürat ve dikkatsizlikten oluşan bir insanın trafikte ne işi var? Cevabını ben söyleyim:  ‘Alkollü araç kullanmak; 595 TL, Kırmızı ışık ihlali; 238 TL, Cep telefonu kullanmak; 238 TL…

Sayın yargı ve yasalara soruyorum? Süratli ve dikkatsiz araç kullanıp 4 can almak kaç TL, kaç yıl? 3 yıl mı? İyi halden 2 yıl mı? Torpil ile 1 yıl mı? Cevabını alamayacağım sorular için özür diliyorum. Ellerinden hayalleri alınan, sadece onların değil 4 ailenin ocağını söndüren, yerleri doldurulamayacak, gidişleriyle bile bizlere ışık tutan çok özel insanlar… 4 eğitmen, 4 kadın, 4 anne için ‘Adalet’ istiyoruz. Dört meleğimizi sevgi ve saygıyla anıyoruz…”


---------------------------------------------

YARGI SÜRECİ NE AŞAMADA?

10 davadan yargılanacak

Hatırlanacağı üzere Altınfincan aleyhindeki bazı davalar hukuki bir takım nedenlerden dolayı geri çekilip Başsavcılık tarafından takipsizlik dosyalanması ardından Kaza Mahkemesi’nde yeni davalar dosyalanmış, 22 Aralık 2014’de de yeniden Ağır Ceza Mahkemesi’ne havale edilmişti. Ancak Ağır Ceza’da Savunma Avukatı’nın Türkiye’den bazı uzmanlarla görüşeceğini ve onların vereceği bilgiler doğrultusunda, bazı davaları kabul etmeyeceğini beyan etmişti. Bunun üzerine Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Ömer Güran, davanın bir yıldır başlayamadığına ağır tepki göstererek, davayı son kez olmak üzere 21 Ocak’a ertelemişti.

Dava bugün görüşülecek

Sanık Çiğdem Altınfincan, aleyhine ‘dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu dört kişinin ölümüne sebebiyet verme’, ‘halka tehlike arz edecek şekilde süratli sürüş ve ölüme sebebiyet verme’ suçları başta olmak üzere 10 dava getirilmişti. Altınfincan, bugün çıkacağı Mahkeme tarafından itham edilerek, duruşmasına başlanacak. Başkanlığı’nda Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı, Yargıç Alev Ulunay Hüdaverdi’den oluşan Ağır Ceza Mahkemesi’nde, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına Kıdemli Savcı Ergül Kızılokgil ve sanığı temsilen Avukat Süleyman Dolmacı hazır bulunacak.

--------------------------------------

KORKUNÇ KAZANIN DETAYLARI…

Kaza nasıl olmuştu?

20 Ocak 2014 tarihinde, saat 17.30 sularında, Lefkoşa – Güzelyurt istikametinde, LF 750 plakalı aracı ile seyir halinde olan Çiğdem Altınfincan’ın; aşırı sürat ve dikkatsizlik sonucu, Türkeli kavşağında direksiyon hakimiyetini kaybederek aracıyla karşı şeride geçtiği belirtilmişti. Karşı şeride geçen aracın yükselerek, önce Ayşe Hadımcı Candemir yönetimindeki JU 850 plakalı araca çarptığı, çarpmanın etkisiyle takla atarak, Naci Kanatlı yönetimindeki FZ 484 plakalı aracın tavanına çarpıp, yol içerisinde ters şekilde durduğu aktarılmıştı. Kaza sonrası Çiğdem Altınfincan yaralanırken, JU 850 plakalı araç içerisindeki Ayşe Hadımcı Candemir, İmge Kozok ve Figen Arkın’ın kaza yerinde hayatlarını kaybetmişti. Dilek Yılmaz’ın ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmış ancak 1 Şubat günü yaşam mücadelesini kaybetmişti. Altnfincan’ın ikinci olarak çarptığı FZ 484 plakalı araç içerisindeki Süheyla Kanatlı da ağır yaralanırken, eşi Naci ve kızları Fethiye Kanatlı ise hafif yaralanmıştı.

Tepki gösterilmişti

Bu arada 20 Ocak’ta meydana kaza sonrasında sosyal paylaşım sitesinden bir arayan gelen bir grup, Güzelyurt yolunda ‘barikat’ olmamasına tepki göstererek, ‘Barikat biz olalım’ eylemi yapmıştı. Eylemde kazalar ve yollar protesto edilirken, kazada hayatını kaybedenler anısına birer fidan dikilerek, olay yerine karanfiller bırakılmıştı.

Bu haber toplam 3486 defa okunmuştur