1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 2013- 2014 Adli Yılı başladı…
2013- 2014 Adli Yılı başladı…

2013- 2014 Adli Yılı başladı…

“Trafikte, gıdada, gümrük ve giriş – çıkış kapılarında, çevre konularında, iş ve işçi alanında, kayıt dışı ekonomide, kaçak yapılaşmada etkili ve yeterli denetim yapıldığını söylemek çok zor”

A+A-

 

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, halkın adalet ihtiyacının, su ve hava gibi zaruri bir ihtiyaç olduğunu belirterek, yargı organının asgari koşullarda görev yapabilmesi için nesnel ve kurumsal bağımsızlığını sağlaması gerektiğin söyledi.
2014–2015 Adli Yılı’nın başlaması nedeniyle dün Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) tören düzenlendi. Törende, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, KKTC Barosunu Temsilen Baro Konseyi Başkanı Ünver Bedevi, Başsavcı Aşkan İlgen, Türkiye Cumhurbaşkanı Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Dr. Alparslan Altan birer konuşma yaptı.
Yüksek Mahkeme Başkanı Öneri, Adli Yılın başlaması nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 2013-2014 adli yılında, her geçen yıl artış gösteren dava ve diğer yargısal işlemler nedeniyle çok yoğun bir çalışma temposu içinde geçtiğini söyledi.

Dava dosya sayısı
2013-2014 adli yılında Yüksek Mahkeme’ye toplam 611 dava dosyalandığını ve bir önceki adli yıldan kalanlarla birlikte 521 dosyanın sonuçlandırıldığını kaydeden Öneri, mahkemenin gündeminde halen 1025 dosya bulunduğunu kaydetti. Şafak Öneri, geçen adli yılda 27 yargıcın görev yaptığı Kaza Mahkemelerinde, çoğunluğunu alacak – verecek davalarının oluşturduğu toplam 20 bin 18 hukuk davası dosyalandığını ve önceki yıldan kalanlarla birlikte 18 bin 461 davanın sonuçlandırıldığını söyledi. Öneri, Kaza Mahkemeleri’nde toplam 14 bin 487 davanın yargılama beklediğini belirtti. Kaza Mahkemelerinde, çoğunluğunu trafik davalarının oluşturduğu 46 bin 253 ceza davası dosyalandığını ve yıl içinde 42 bin 222 adetinin sonuçlandırıldığını kaydeden Öneri, halen 22 bin 262 ceza davasının dinlenmek üzere beklediğini söyledi.
Öneri, Ağır Ceza Mahkemelerinde ise, geçen adli yılda, çoğunluğunu uyuşturucu ve bina açma – sirkat suçlarının oluşturduğu toplam 506 dava dosyalandığını belirtti. 536 davanın sonuçlandırıldığını kaydeden Öneri, halen bir önceki yıldan kalanlarla birlikte Ağır Ceza Mahkemelerinin gündeminde 182 dava bulunduğunu belirtti.
Şafak Öneri, Aile Mahkemelerinde ise geçen adli yılda 1052 dava dosyalandığını ve 1030 davanın sonuçlandırıldığını söyledi. Öneri, Aile Mahkemeleri gündeminde 371 dava bulunduğunu kaydetti.

“Yargıç sayısı artırılabilir”
Şafak Öneri, ülkede davaların sonuçlanmasının uzaması ve adaletin gecikmesinde yargının payının çok düşük olduğunu, esas sıkıntı davanın duruşmaya hazır duruma gelmesinden itibaren başladığını ve yargıç sayısının artırılması halinde sorunun çözülebilecek duruma gelebileceğini söyledi. Şafak Öneri, Yüksek Mahkeme’nin, başkan dahil 8 yargıçla kapasitesinin üzerinde davayı sonuçlandırmaya çalıştığına işaret ederek, yargıç sayısının yetersizliğinin açık olduğunu söyledi.

“Ciddi alt yapı eksiklikleri var”
Yargının ciddi alt yapı eksiklikleri bulunduğunu kaydeden Yüksek Mahkeme Başkanı Öneri, bu alt yapı sorunlarının yargıç sayısını olumsuz etkilediğini ve sonuçta yargının fonksiyonel olarak görevini tam anlamıyla yerine getirmesinde ciddi engel teşkil ettiğini belirtti.
Şafak Öneri, tüm kaza mahkemelerinin yeni yargıçlarla takviye edilmesi gerektiğini ancak bina yetersizliği yüzünden bunun gerçekleşemediğini söyledi. Öneri, Lefkoşa Kaza Mahkemesini kısmen de olsa rahatlatacağı öngörülen eski polis binaları diye bilinen binanın tadilatıyla ilgili projede bir ilerleme olmadığını söyledi. İskele Mahkeme binası tamamlanarak kendilerine teslim edildiğini kaydeden Öneri, mahkemenin, mefruşat ve araç – gereç eksikliği nedeniyle hizmete konulamadığını belirtti.
Öneri, Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin bina sorununun ancak Yüksek Mahkeme’ye yeni bir bina yapılmak ve mevcut binanın tümünü Lefkoşa Kaza Mahkemesinin kullanımına vermek suretiyle çözümlenebileceğini söyledi.

“Hukuk fakülteleri…”
Şafak Öneri, ülkede Anglo - Saxon hukuk sistemi uygulandığına, kamu hukuku ve aile hukuku alanlarında ise mevzuatın Türk Hukuk mevzuatı ile çok yakın benzerlik gösterdiğine işaret ederek, ülkemizde hukukçu yetiştiren okullarda Kıbrıs’ta uyguladığı sisteme uygun zorunlu eğitim verilmediğinden genç avukatların adaptasyonunda güçlük yaşadığını söyledi.

“Adli tıp kurumu kurulmalı”
Yüksek Mahkeme Başkanı Öneri, suç ve suçlunun ortaya çıkarılmasında ve özel hukuk alanındaki bazı sorunların çözümünde önemli katkı sağlama işlevi olan bir adli tıp kurumunun kurulması zamanının geldiğini söyledi.
Öneri, “Adli tıp kurumunun hukuki alt yapısını oluşturma ve organizasyonunu sağlama uzun zaman alabileceği cihetle, bu gerçekleşene kadar polisin imkanlarının artırılması, adli tıp uzmanlığı gerektiren incelemelerin Kıbrıs’ta yapılabilmesi için çare üretilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Erkler ayrılığı...”
Erkler ayrılığı ilkesinin, hukuka bağlı bir devlet düzeninin temel koşulu olduğunu kaydeden Öneri, devlet erkini oluşturan yasama, yürütme ve yargı erklerinin hiç birinin diğerine nazaran daha üstün veya ayrıcalıklı olmadığını söyledi. Öneri, “Hukuk üstünlüğüne dayanan devlet ilkesinin gerçekleşmesi erkler ayrılığı ilkesinin uygulanması halinde mümkündür” şeklinde konuştu.

Ülke sorunları
Ülke sorunlarına da değinen Öneri, neredeyse her alanda ciddi bir denetim yetersizliği gözlemlediğini belirtti. Öneri: “Trafikte, gıdada, gümrük ve giriş – çıkış kapılarında, çevre konularında, iş ve işçi alanında, kayıt dışı ekonomide, kaçak yapılaşmada etkili ve yeterli denetim yapıldığını söylemek çok zor” dedi.Öneri, Ağır Ceza Mahkemelerinin gündeminde her yıl olduğu gibi bu yıl da, birinci sırayı uyuşturucu madde ve hırsızlıkla ilgili suçların aldığına işaret etti.

Düşünce ve basın özgürlüğü
Şafak Öneri, düşünce özgürlüğünün önemine de vurgu yaparak, “Basın özgürlüğü, herkesin üzerine titremesi gereken bir özgürlüktür ancak uygulamada bazen basın özgürlüğü kapsamına girmeyen yayınlar yapıldığına maalesef rastlamaktayız” diye konuştu.
Şafak Öneri, şöyle devam etti: “Mahkemeyi etkilemeksizin, yargılanan sanığın lehine veya aleyhine olmadan haber yayınlamak, kişiye zarar vermemesi koşulu ile haberciliğin gereği olarak görülebilir. Bunun gibi verilen kararlar da eleştirilebilir. Ancak yargılama safhasında olan bir konu hakkında karar vermek, hassas olan toplumu tahrik etmek, kötü niyet taşıyarak yayın yapmak, sanığın masumiyet karinesiyle, kişi güvenliği ve yargı bağımsızlığı ile bağdaşmamaktadır.”

----------------------------------------


Başsavcı İlgen: “Mevzuattaki birçok ceza günün koşullarına uygun değil”

Başsavcı Aşkan İlgen 2014–2015 Adli Yılı için düzenlenen törende yaptığı konuşmada ülkedeki suç işleme oranının nüfusa göre yüksek olduğunu vurgulayarak, “Mevzuattaki birçok ceza günün koşullarına uygun olmadığı gibi, bu cezaların caydırıcılık niteliği de yoktur. Mahkemelerin kestiği para cezalarının birçoğunun meblağı gülünç denecek kadar azdır” dedi.
İlgen, para cezalarının günün koşullarına uygun olmamasının yargıyı zor durumda bıraktığını söyledi. Sadece cezaların arttırılmasıyla suçların oluşmasının engellenemediğinin ortada olduğunu belirtti.Yürürlükteki mevzuatta boşluk olduğunu kaydeden İlgen, “Cezaların caydırıcı olmaktan uzak olması veya yasaların günün koşullarına uygun olmaması durumunda dahi, mahkemeler veya savcılığın mevcut yasaları uygulamaktan başka bir şansı bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.


----------------------------------------------

Bedevi: “En temel sorunlardan biri avukat sayısındaki kontrolsüz büyüme”

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi ise yaptığı konuşmada KKTC’deki yargı sisteminin en temel sorunlardan birinin avukat sayısındaki kontrolsüz büyüme olduğunu kaydetti. Davaların nihai çözümünün ülkedeki ekonomik durumla da alakalı olduğunu ifade eden Bedevi, ülkede halen daha Adli Tıp Kurumu oluşturulmadığını ve bunun kabul edilemez olduğunu da söyledi. Hükümetlerin mahkemelerdeki altyapı, bina, malzeme, araç gereç ve personel gibi eksiklikleri gidermesi gerektiğini dile getiren Bedevi, ülkede ıslahevi ve sığınma evi olmamasını da eleştirdi.
Mahkeme hükümlerine yansıyan fahiş ve gayri-adil faizler olduğunu da söyleyen Bedevi, “Faiz Yasası ihtiyacı halen durmaktadır” dedi.

Bu haber toplam 1865 defa okunmuştur