1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “2 katlı butik otelimizin her türlü izini alınmıştır”
“2 katlı butik otelimizin her türlü izini alınmıştır”

“2 katlı butik otelimizin her türlü izini alınmıştır”

Girne Antik Liman yanında yapılan inşaat ile ilgili olarak mal sahibi Akıle Hıfzı Kader açıklama yaptı, her türlü izinlere sahip olduklarını belirtti.

A+A-

YENiDÜZEN Haber Merkezi

Kader, “Otelimiz 2 katlı bir butik oteldir. Kaderine terk edilmiş Girne Eski Limanı’na turistlerin tarihi dokuda rahat konaklayabilecekleri, bölgede bulunan restoranlara, esnafa ve Girne çarşısına bir nebze katkımızın olacağına inandığımız projemiz, bölge dokusuna uygun ve alınan yükseklik izlerini aşmadan yapımına devam edilmektedir” dedi.

Kader, 30 odalı bir butik otel inşa ettiklerini, merdivenli yoldan kuş bakışı bir açıdan fotoğraflanıp ‘4 katlı otel yapılıyor’ denilmesinin hatalı olduğunu söyledi. Gerçekte merdivenli yolda inşaatın 2 kat olduğunun herkes tarafından bilindiğini, arsanın yüksekte, merdivenli yolun ise alçakta olması nedeniyle çekilen fotoğrafın otel inşaatın bodrum katlarını da içermesi nedeniyle 4 katlı görüntü vermiş olmasını fırsat bilenlerin, ruhsatlı inşaatı karalamakta olduğunu ifade etti.

“Yatırımımı karalanmaya çalışılıyor”
Akıle Hıfzı Kader’in açıklaması şöyle: “Girne Yat Limanı’nda çok az sayıda Kıbrıslı Türk mülklerinden biri olan ata yadigarı yerimizde, bürokrasideki hantallık nedeniyle yıllar süren uğraşlar sonucunda alınan izinler çerçevesinde başlattığımız turizm yatırımı ile sosyal medyada yer alan tamamıyla afaki bilgilere donatılan yazının yerel bazı yazılı basında yer alması bizleri üzmüştür. Casino turizmin kıyasıya eleştirildiği, özel ilgi turizminin bir kurtuluş reçetesi olarak sunulduğu ortamda elimizi taşın altına koyarak başlattığımı, uzun yıllar denizdeki kirlilikten başlayarak birçok nedenle adeta yerlerde yatan Girne Yat Limanı’na ekonomik değer katacak bu yatırımı, tarihi dokuyu özenle koruyarak yaparken takdir yerine eleştirilmemiz başka bir üzüntü kaynağıdır.

2 katı yer altına inilerek, zeminden 2 kat olarak yaptırmakta olduğumuz 30 odalı butik otel yatırımını mercek altına alanların, 1974 öncesinde Girne Yat Limanı’nda yer alan (Kıbrıs Rum malı) ve halen eşdeğer karşılığı olarak işletilen, 3 oteli (2’si zeminden başlayıp 4 kat olduğu) görmezden gelinmesinin mutlaka bir anlamı olmayı diye düşünüyoruz. 2009 yılında mimarı çalışmaları tamamlanıp planlama onayına başvurulan, otantik butik otel projemiz, eski Girne Liman arkasında yer alan tek boş Türk malı arsa koçanına inşa edilmekte olup, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun verdiği direktifler doğrultusunda değiştirilerek, 2012 yılında onaylanmış olarak Resmi Gazetede yayınlanmıştır. KKTC’li mimarlar ve mühendisler tarafından çizilen proje, belediye ruhsat işlemlerini tamamlamış ve inşaat başlanmıştır.

Otelin planlama onay belgesi ve ruhsat yenilemeleri de yapılmıştır. Kaderine terk edilmiş Girne Eski Limanı’na turistlerin tarihi dokuda rahat konaklayabilecekleri, bölgede bulunan restoranlara, esnafa ve Girne çarşısına bir nebze katkımızın olacağına inandığımız projemiz, bölge dokusuna uygun ve alınan yükseklik izlerini aşmadan yapımına devam edilmektedir. Merdivenli yoldan kuş bakışı bir açıdan fotoğraflanıp ‘4 katlı otel yapılıyor’ denilmesi hatalıdır. Gerçekte merdivenli yolda inşaatın 2 kat olduğu herkes tarafından görülebilmektedir. Arsamızın yüksekte, merdivenli yolun ise alçakta olması nedeniyle çekilen fotoğrafın otel inşaatın bodrum katlarını da içermesi nedeniyle 4 katlı görüntü vermiş olmasını fırsat bilerek ruhsatlı inşaatımızı, bölgeye yapılmakta olan yatırımı karalamaktadırlar.

----------

Girne Antik Liman’daki inşaatla ilgili Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu’ndan önemli açıklama ve iddia:

Yasa dışı’

Girne Antik Liman’daki inşaat kısa süre birçok vatandaşın tepkisine neden oldu, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, basına yaptığı açıklamada, ‘izinleri var’ dedi,  konu hakkında bilgisine başvurduğumuz Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, ‘inşaat yasa dışı, yasa dışılık yasal oldu’ açıklamasında bulundu.

Refifkoğlu, YENiDÜZEN’in sorularını yanıtlarken, “Konu yaklaşık 3 yıl önce Yüksek Anıtlar Kurulu (YAK)’ın gündemine geldi. Ancak Turizm Yasası ve Sahilleri Koruma Yasası’na göre bölgede 2 kat izin verilebiliyordu. Ancak YAK buna uymadı, 3 kat izin verdi. Şehir Planlama Dairesi de ‘madem YAK 3 kat verdi ben de veririm’ yaklaşımına girdi. 3 kat izin verildi” dedi.
3 yıl önce konuyu seslendirdiklerinde kimsenin duymadığından yakınan Refikoğlu, “O dönem YAK’ta Şehir Planlama Odası temsilcisi bu nedenle istifa etti” açıklamasında bulundu.

Konun takipçisi olacaklarını ve yasal yollara başvuracaklarını belirten Refikoğlu, “YAK’ta geçmişten bugüne yasa dışı, yanlış işlemler yapılıyor. Bunu sürekli dile getiriyoruz. Bu da bunlardan biri” dedi.

Şimdi fotoğraflarda görülen inşaatın arkasına 3 katlı bir binanın daha olacağını da kaydeden Refikoğlu, “Girne Limanı’nda gerçekten cinayet işleniyor” vurgusunda bulundu.

Bu haber toplam 2929 defa okunmuştur