1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 106 yasa rafa kalktı
106 yasa rafa kalktı

106 yasa rafa kalktı

Erken Seçim kararı ve hemen arkasından Hükümet’in düşmesiyle, Meclis Komiteleri’nde yasallaşmayı bekleyen 106 yasa tasarısı ve önerisi de ‘kadük’ oldu.

A+A-

 Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) Cumhuriyet Meclisi’ni çalıştıramadığı 2013 Yasama Yılı’nda, komitelerde yasallaşmayı bekleyen yüzün üzerinde tasarı ve öneri ‘değerini yitirdi’…

Meltem SONAY

Erken Seçim kararı ve hemen arkasından Hükümet’in düşmesiyle, Meclis Komiteleri’nde yasallaşmayı bekleyen 74 Yasa Tasarısı, 28 Yasa Önerisi de ‘kadük’ oldu.
‘Yasama’ görevinden oldukça uzak bir dönem geçiren ve UBP içindeki ‘kaos’ nedeniyle toplanma sıkıntısı yaşayan Cumhuriyet Meclisi’nin gündemindeki yasa tasarıları ve önerileri, Hükümet’in de düşmesiyle rafta kaldı.
Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Yektaoğlu, 106 yasa tasarısı ve önerisinin ‘kadük’ oluğunu ifade etti.
Yeni oluşacak Hükümet’in bu yasaları yeniden gündeme getirmemesi halinde, yasalar deyimi yerindeyse ‘çöpe’ gidecek.

Sadece 17 tasarı yasallaştırılabildi…
Cumhuriyet Meclisi 2013 yılı başından bu yana sadece 17 tasarıyı yasallaştırabilirken, geçen yasalardan 5’i de ‘değişiklik yasa tasarısı’ olarak hayat buldu. UBP’nin iktidara geldiği 2009 yılından bu yana Meclis’ten geçirdiği toplam 273 yasanın 148’inin de ‘değişiklik’ yasası olması dikkat çekiyor.

106 tasarı ve öneri ‘kadük oldu’
Cumhuriyet Meclisi’nin ilgili komitelerinde bekleyen 74 Yasa Tasarısı, 28 Yasa Önerisi, Hükümet’in düşmesi ve erken seçim kararıyla da bu güne kadar nisap sıkıntısı nedeniyle kaldırıldıkları ‘raflarda’ kaldı.
UBP içindeki ‘kaos ve ayrılık’, Meclis Gündemi’ndeki yüzden fazla yasa tasarısı ve önerisinin yasallaşmamasına da neden oldu.
Meclis’te bekleyen yasa tasarı ve önerilerden, Kararnameler, Sayıştay Raporları ve  Cumhurbaşkanlığı’ndan dönen yasalar hariç diğer yasa tasarısı ve önerileri yaşanan süreçte kadük oldu.

Ürün Güvenliği, Kamu İç Mali Kontrol Yasa Tasarısı… Kadük…
Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarıları ile Kamu Reformu Yasa Tasarılarını görüşmek üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’nin gündeminde bulunan ve kadük olan tasarılar arasında,  Kimyasallar Yasa Tasarısı, Kamu İç Mali Kontrol Yasa Tasarısı ve Ürün Güvenliği ve Ürün Güvenliği Yasa Tasarısı gibi önemli yasaların da bulunduğu 6 Yasa Tasarısı bulunuyor.

İdari ve Sosyal İşler Komitesi’ndeki 34 tasarı, 4 öneri değerini yitirdi…
Cumhuriyet Meclisi, İdari ve Sosyal İşler Komitesi’nin gündeminde, aralarında ‘ivediliği’ bulunan ve yasallaşmayı bekleyen 34 Yasa Tasarısı ve 4 Yasa Önerisi de değerini yitirdi.
İdari ve Sosyal İşler Komitesi’nde bekleyen ve kadük olan tasarı ve öneriler arasında 2009 yılından bu yana bekleyen tasarının yanı sıra, ivedi birçok tasarı bulunuyordu.

‘Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Şiddetin ve Cinsel İstismarın Önlenmesi Yasa Tasarısı...’
Erken Seçim kararı ile Cumhuriyet Meclisi, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nde yasallaşmayı bekleyen 12 yasa tasarısı ve 17 yasa önerisi de değerini yitirdi. Komitede yasallaşmayı bekleyen ve değerini yitiren tasarı ve öneriler arasında, ‘Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Şiddetin ve Cinsel İstismarın Önlenmesi Yasa Tasarısı, Davalarda zaman aşımı (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı gibi hayati yasalar da vardı.
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin gündeminde de, yasallaşmadan rafa kalkan 22 Yasa Tasarısı ve 7 Yasa Önerisi var.

 

Bu haber toplam 1642 defa okunmuştur