1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Yangında yaralanan itfaiyeci HAYATINI KAYBETTİ
Yangında yaralanan itfaiyeci HAYATINI KAYBETTİ

Yangında yaralanan itfaiyeci HAYATINI KAYBETTİ

Kıbrıs’ın güneyinde yangın paniği yaşandı… Argaka’da meydana gelen yangına İngiliz üsleri, İsrail ve Yunanistan yangın araçları da müdahale etti…

A+A-

SAAT:21.00

Yangında ağır yaralanan itfaiyecilerden birinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

 

----------

TANKER DEVRİLDİ, 3 KİŞİ DAHA YARALANDI

Güney Kıbrıs’ta hafta sonu çıkan yangın hala tamamıyla kontrol altına alınamadı. Kıbrıs Rum haber kaynaklarına göre, 3 ayrı bölgede devam eden yangına havadan ve karadan müdahale edilirken bugün öğleden sonra bir tanker devrildi ve yangın söndürme çalışmalarına katılan 3 kişi daha yaralandı. 


Solea bölgesindeki yangının hava kararmadan kontrol altına alınmaya çalışıldığı belirtilirken, Orman Dairesi Müdürü Takis Tsintides’in, çabaların Spilia, Kannavu ve Aya İrini olmak üzere 3 bölgede yoğunlaştığı bilgisini verdiği kaydedildi.

Tsintides, söz konusu bölgeler haricinde bir çok yerde yangınların sürdüğü ancak kontrol altına alındığını, buna sıcaklığın azalmasının ve rüzgarın dinmesinin yardımcı olduğunu belirtti.


Gece biri ağır olmak üzere iki itfaiyecinin yaralanmasının ardından, bu akşam 17.30’da meydana gelen Tanker kazasında 3 kişinin daha yaralandığı, ancak henüz durumlarıyla ilgili bilgi bulunmadığı ifade edildi.

Bu arada Kıbrıs Rum Yönetimi’nin yangınla mücadeleye destek için Avrupa Sivil Koruma Mekanizması’na başvurduğu ancak henüz yanıt alınmadığı haber veriliyor.


İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, AB’den yangın söndürme uçağı istediklerini açıklamış ve bu akşam bir yanıt almayı beklediklerini kaydetmişti.


Yangın nedeniyle, Kıbrıs'ın kuzeyinde de Güzelyurt ve Lefke arasındaki Trodos’a yakın köyler sabah saatlerinde duman altında kaldı. Duman, sabah rüzgarın denizden esmeye başlamasıyla dağıldı.

(Tak)


:::

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Baf bölgesinde yangının başladığı geçtiğimiz cumartesi günü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Güneydeki yangın konusunda hazırlıklı olunması, mevcut tüm imkanların seferber edilmesi için gerekli çalışmaların süratle tamamlanması” talimatı üzerine Kıbrıs Rum Hükümet Sözcü Nikos Hristodulidis’i aradığını söyledi.

Burcu, “Cumhurbaşkanımızın talimatı üzerine, yangına birlikte müdahale etmeye hazır olduğumuz mesajını iletmek ve yardım önerisinde bulunmak üzere aradığım Nikos Hristodulidis’e ulaşamayınca, konunun aciliyetini dikkate alarak, Cumhurbaşkanlığı Diplomasi ve AB Özel Danışmanı Erhan Erçin aracılığıyla, Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’in danışmanı ve müzakere heyeti üyesi Pandelis Pandelidis’e durum aktarıldı. Ayrıca Hristodulidis ile acil temas kurmamız konusunda Pandelidis’in devreye girmesi istendi” dedi.

Burcu, Cumhurbaşkanlığı’nın yetkili makamlara, Rum yönetiminden talep gelmesi durumunda, KKTC’deki itfaiye araçlarının anında harekete geçmesi talimatını verdiğini de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yangına birlikte müdahale etmeye hazır olduğu mesajının, aynı gün Pandelis Pandelidis aracılığıyla Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’e iletildiğini belirten Barış Burcu, “Anastasiadis yangını kendi imkanlarıyla kontrol altına alabileceklerine inandığını, yangının sabaha dek söndürülememesi durumunda İsrail’den yardım alma konusunda angajmana girdiklerini ve bu aşamada böyle bir yardıma ihtiyaç duymadığını iletti” dedi.

Güney Kıbrıs'ta pazar günü farklı bölgelerde yeni yangınların başladığının öğrenilmesi üzerine, aynı öneriyi, Hristodulidis ve Rum Yönetimi Müzakerecisi Andreas Mavroyannis’i arayarak, bir kez daha tekrarladığını ifade eden Barış Burcu şöyle devam etti:

“Yangının kontrol altına alınamadığı ve yayıldığının anlaşılması üzerine, Cumhurbaşkanımız pazar akşamı saat 19:00 sularında Rum Lider Anastasiadis’i bizzat arayarak, yangından duyduğu üzüntülerini ifade ederek, yangının yayıldığını ve kontrol altına alınamadığını; havadan müdahalenin gerekli hale geldiğini gözlemlediğini belirtti.

Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı, Türkiye’nin de yangın söndürme uçağı ile yangına müdahale edilmesi için girişim yapmaya hazır olduğunu Rum Lider Anastasiadis’e aktardı.

Rum Lider Anastasiadis, Cumhurbaşkanımıza yardım teklifleri için teşekkür ederek, Yunanistan’dan da gelecek yangın söndürme uçaklarıyla sorun kalmayacağını ve ihtiyaç olması durumunda yardım önerisini yeniden değerlendireceğini belirtti.”

YANGIN KORKUTUYOR

Trodos dağlarında dün öğleden sonra çıkan yangın havadan ve karadan müdahalelere rağmen kontrol altına alınamıyor. Kıbrıslı Rum lider Nikos Anatasiadis, “tamiri imkansız hasara yol açan yangının ne zaman söndürülebileceğinin bilinemediğine” vurgu yaptı.

Kıbrıs Rum radyosu, gün içerisinde Yunanistan’dan Super Puma tipi iki itfaiye helikopteri daha gönderileceğini duyurdu.

Yangının Ay Theodoro’dan Spilia’ya kadarki bölgeye yayıldığı ve meskûn bölgeleri tehdit ettiği, Kurdali ve Spilia köylerinin de tedbir amaçlı boşaltıldığı da bildirildi.

Güney Kıbrıs Yönetimi durumu yerinde görmek için Galata köyüne giden Başkan Nikos Anastasiadis, Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’la toplantı yaptı. Toplantıya Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris, Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, Rum Polis Genel Müdürü, İtfaiye Teşkilatı Müdürü, Orman Dairesi müdürü, RMMO komutanı, İsrail Büyükelçisi ve diğer bürokratlar katıldı.

Anastasiadis, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, yangının tamiri imkansız zarara neden olduğunu vurguladı ve söndürme çalışmalarına destek vermek üzere gün içerisinde Yunanistan’dan Super Puma tipi helikopter daha geleceğini açıkladı.

AKINCI’DAN YARDIM TEKLİFİ

Kıbrıslı Türk lider  Akıncı’nın telefonla kendisini arayarak yardım teklif ettiğini de açıklayan Anastaiadis, teklifi için teşekkür ettiği Akıncı’ya, halen Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs’tan söndürme çalışmalarına katılan çok sayıda ekip bulunduğu cevabını verdi.

Bir soruya karşılık Anastasiadis, “Şu anda herkes yangınla canla başla mücadele ediyor ancak ne zaman söndürülebileceğini kimse bilmiyor”  dedi.

Söndürme çalışmalarına Baf’taki başka bir yangına müdahale için İsrail’den gelen üç ve bu sabah Yunanistan’dan gelen iki uçak da dahil 14 hava aracı (uçak ve helikopter) havadan müdahale ediyor. 56 itfaiye aracı ve arazöz ile Orman Dairesi’ne bağlı itfaiye birimi ile Sivil Savunma teşkilatından 214 görevli de çalışmalarını karadan sürdürüyor.

Hava araçları gün batımından bu sabaha kadar söndürme çalışmalarına ara verirken, karadan yürütülen çabalar dün gece boyunca devam etti. Bu sırasında Orman Dairesi ve Sivil Savunma Teşkilatı’ndan iki görevli yaralandı. Yaralılardan birinin durumunun kritik olduğu ve Lefkoşa Rum Genel Hastanesi’nde yoğun bakımda tedavi gördüğü kaydedildi.

RMMO ALARMDA

Kıbrıs Rum haber kaynaklarının geçtiği flaş habere göre yangı, RMMO’nun mühimmat depolarının bulunduğu Ciberunda köyünün bir kilometre yakınına kadar yaklaştı. RMMO’nun alarma geçtiği ve askeri kaynakların ciddi kaygı belirttiği de vurgulanıyor

(tak)

---------------------------------------

ÇAKMAKLA OYUN YAKTI

Trodos eteklerinde bulunan Evrihu köyünde çıkan yangına 12 yaşında bir çocuğun sebep olduğu öğrenildi. Dedesinin arka bahçesinde çakmakla oynayan 12 yaşındaki bir erkek çocuğun yangın çıkardığı haber edilirken, çocuk yetkililere verdiği ifadede yangını söndürmeye çalıştığı ancak yangının çok hızlı yayıldığı için bunu başarmadığını anlattı. (rb/çeviri yd)

------------------------------

SAAT: 13:05

Güney Kıbrıs’ta Trodos eteklerindeki Evrihu köyünde çıkan yangın devam ediyor.

Yangın söndürme çalışmalarına Yunanistan’dan 2 yangın söndürme helikopteri ve yaklaşık 40 arazi aracı destek veriyor…

İsrail de yangın söndürme helikopteri gönderdi.

Yangın nedeniyle bölgedeki 4 köy boşaltıldı.

Rüzgar nedeniyle kontrol altına alınamayan yangında 2 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Polis Basın Subaylığı, yangının şu an için Kuzey Kıbrıs’a sıçramasının olası olmadığını açıkladı.

Polis, rüzgarın yönünün denizden dağa doğru olduğunu, ancak her ihtimale karşı olayı takip ettiklerini de belirtti.

Yangının bugüne kadar bölgede çıkan en büyük yangın olduğu kaydedildi.

BRTK/FOTOLAR SOSYAL MEDYA

-----------------------------

Güney’de 24 saatte 31 yangın

Kıbrıs’ın güneyinde son 24 saatte 31 farklı bölgede yangın çıktığı belirtildi. Önceki gün Argaka köyünde meydana gelen yangınla ilgili iki kişinin gözaltına alındığı öğrenilirken yangının Cumartesi öğleden sonra başladığı ve dün saat 15.00 sıralarında kontrol altına alınabildiği belirtildi. Rüzgarın da etkisiyle farklı bölgelere de yayılan yangına Kıbrıs İtfaiye Servisi’nin yanı sıra İsrail’den gelen 4 yangın helikopterleri müdahale etti. Yangın sırasındaki dumanlar adanın kuzeyinden de net olarak görüldü. Yangınla ilgili olarak önlemlerin alındığı ve Kıbrıs İtfaiye Servisi’nin koordineli olarak çalıştığı belirtilirken, Rum hükümet yetkililerinden “paniğe gerek yok, her şey kontrol altında” açıklaması geldi. Öte yandan Kıbrıslı Rum yetkililerin, Yunanistan ile irtibata geçtiği ve Yunanistan’ın da yangına müdahale için Canadair tipi yangın söndürme uçağını Kıbrıs’a göndereceği belirtildi. Öte yandan Rum polisi yaptığı açıklamada Kourdali, Spilia, Ayia Irini ve Kannavia köylerinin güvenlik tedbirleri çerçevesinde boşaltıldığını açıkladı. Ayrıca Kakopetria'dan Karvounas'a kadar olan yolun ise trafiğe kapatıldığını belirtildi.

Fotoğraflar: CNA

 Argaka’daki yangında yükselen dumanlar adanın kuzeyinde de net bir biçimde görüldü

Yangın helikopterleri de olaya müdahale ederek yangını kontrol altına almaya çalıştı

Bu haber toplam 10347 defa okunmuştur