1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Uzlaşmaz tutum içerisindeler...”
“Uzlaşmaz tutum içerisindeler...”

“Uzlaşmaz tutum içerisindeler...”

Anastasiadis, kayıplar konusunda Kıbrıs Türk tarafını eleştirdi

A+A-

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs Türk tarafının kayıplar konusunda uzlaşmaz bir tutum izlediğini iddia etti.

Fileleftheros gazetesi, “Kayıplar Konusunda Her Yöne Girişim – Başkan Anastasiadis’in Diğer Tarafın Tutumuna İlişkin Öfkesi” başlıkları altında verdiği haberinde, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önceki akşam Kıbrıs Rum kayıp yakınlarına yönelik bir etkinlikte yaptığı konuşmada,
Eroğlu’na sert eleştirilerde bulunduğunu yazdı.
Habere göre Anastasiadis konuşmasında, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Antropoloji Laboratuvarı’na önceki gün yaptıkları ziyarete değindi ve “kimlik tespiti bekleyen insan iskeletleri karşısında yoğun duygusal sarsıntı yaşadığını” belirtti.
Anastasiadis, “yaşadığı bu tecrübenin, tamamen insani olan bu konuda Türk tarafının uzlaşmaz tutumu ve işbirliği yapmayı reddetmesiyle karşılaştığında daha da acı verici olduğunu” iddia ederek “Bu reddetme, öfkemi, hepimizin yaşadığı bu drama bir son verme yönündeki çabalarımı daha da yoğunlaştırma inadına dönüştürüyor” şeklinde konuştu.
Anastasiadis, Birleşmiş Milletler, AB ve diğer karar alma merkezlerine yönelik girişimlerinin yanı sıra, kemikleri Antropoloji Laboratuvarı’nda bekleyen kayıpların kimlik tespitlerinin yapılabilmesi için gerekli ödeneğin bulunması için çalışacağını vurguladı.
Anastasiadis, kayıpların akıbetlerinin belirlenmesi konusunun Kıbrıs sorununa çözüm bulunması mücadelesinde öncelik teşkil etmesi için çabalarını yoğunlaştıracağını da belirtti.

Nestoros: “Niyetler ortaya çıkacak”
Öte yandan, Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros, liderlerin önceki gün Antropoloji Laboratuvarı’na yaptıkları ziyarete değindi ve her iki tarafın da gerçek niyetinin yakında ortaya çıkacağını vurguladı.
Habere göre Nestoros açıklamasında, liderlerin önceki gün Antropoloji Laboratuvarı’na gerçekleştirdikleri ziyarette Anastasiadis’in Eroğlu’na, neden askeri bölgelerde kazılar yapılması gerektiğini izah ettiğini belirterek rakamlara bakıldığında askeri bölgelerde tespit edilen kayıp kalıntılarının, askeri olmayan bölgelerde tespit edilenlerden fazla olduğunu iddia etti.
Nestoros, önümüzdeki aylarda her iki tarafın da kayıplara ilişkin niyetlerinin netlik kazanacağını, artık her iki tarafın da değerlendirilebileceği ölçüm unsurları olduğunu belirterek bu ölçüm unsurlarını “kayıplara ilişkin arşivler, askeri bölgelerin açılması ve Komite’ye verilecek bilgiler” şeklinde sıraladı.
Nestoros ayrıca, Rum Savunma Bakanlığı’nın Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) elinde bulunan bilgilerin incelenmesinde kendileriyle işbirliği yapacak bir yetkili atadığını da duyurdu.

Bu haber toplam 1520 defa okunmuştur