1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Uluslararası Kriz Grubu Raporu
Uluslararası Kriz Grubu Raporu

Uluslararası Kriz Grubu Raporu

Uluslararası Kriz Grubu: “Başarısızlıktan kaçınmak için yeni fikirler gerek”

A+A-

Uluslararası Kriz Grubu (International Crisis Group/ICG) isimli düşünce kuruluşu “Bölünmüş Kıbrıs: Sorunlu Bir Gerçeği Göğüslerken” başlıklı raporunda Kıbrıs müzakerelerinde yeni bir başarısızlıktan kaçınılması için yeni fikirler gerektiğine, Kıbrıslı Türklerin bağımsızlaşmasının ve AB’ye girmelerinin de tartışılması gerektiğine vurgu yaptı. Politis’in “International Crisis Group Kıbrıs Sorununun En Büyük Tabusuna Dokundu... Taksim de Var” başlıklı haberine göre ICG tarafından önceki gün yayınlanan raporda, müzakerelerde yeni bir başarısızlıktan kaçınılması için yeni fikirlere ihtiyaç olduğunu, Kıbrıslı Türklerin bağımsızlaşmasının ve AB’ye girmelerinin de tartışılması gerektiği ancak bu ihtimalin bu aşamada AB tarafından dolaylı ancak net şekilde yasaklandığı belirtildi.

“Fiili taksimin kusurlu normalleşmesi…”
Raporda, bahse konu fikirlerin incelenmesinin, Kıbrıs Türk bağımsızlığı/özgür iradesi çok zayıf olacağından tarafları, bir federasyonu tercihe ikna edebileceği görüşünün ortaya konulduğunu belirten gazete şöyle devam etti: “Buna karşın ICG, Kıbrıs Türk özgür iradesinin (self determinasyon)/bağımsızlığının tanınmasının, daha çok bir tabu konusu olduğunu teslim etmesine karşın on yıllardır ‘binlerce görüşmenin’ sadece ‘fiili taksimin kusurlu normalleşmesine’ götürdüğünü vurguluyor. Rapor kötümser bir tablo çizerek yeni müzakerelerin hedefinin ‘gevşek bir federasyon’ olduğuna, Atina ve Ankara’ya yapılan tarihi ziyaretlere karşın ‘çok kötümser alametler’ bulunduğuna, ilerlemenin ağır olduğuna, kamuoyunda kuşku bulunduğuna ve önerilen güven yaratıcı önlemlerin ‘söndüğüne’ işaret ediyor. Fiili durumun ‘sağlamlığı ve huzuru’ teşkil ettiği belirtilen raporda, Kıbrıslı Türklerin 2010’da, toplumun özerkliğine sıcak bakan bir lideri seçtiğine, çoğu Rumun da taksime açık göründüğüne vurgu yapılıyor. Karşılıklı uzlaşılmış bir bağımsızlığı kazanmak için Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye’nin Maraş, askerlerin çekilmesi, garantilerin terk edilmesi ve tazminatlar, Avrupa müktesebatından sapmalarla ilgili taleplerini geri çekmek ve doğal gaz yatakları bulunduğu bilinen kara sularının ‘tam Rum denetiminde olmasını’ kabul etmek gibi pek çok şey vermesi gerekeceğine işaret ediliyor. Gerçekten de bu olmadan, uzlaşılmamış taksim sürtüşmesi sadece devam edecek.”

------------------------------------------------

“Türk politikalarını ifade eden düşünce kuruluşu”

Fileleftheros haberi “Uluslararası Kriz Grubu... Tercih AB Üyesi Kıbrıs Türk Devleti Senaryosu” başlığı altında özetledi.

Gazete ICG tarafından dün yayınlanan raporda, AB üyesi bağımsız bir Kıbrıs Türk Devleti senaryosunu, olası senaryo olarak gördüğünü yazdı.

“Türk politikalarını ifade eden düşünce kuruluşu” olarak lanse ettiği ICG’nin, yeni tur müzakerelerin başarısız olması halinde, hemen ardından uluslararası toplumun, Kıbrıslı Türklerin tam bağımsızlığı ve Kuzey Kıbrıs’ın AB üyeliği senaryosunu incelemesini istediğini yazan gazete bu senaryoyu “gerçek dışı” olarak niteledi. TAK

Bu haber toplam 3175 defa okunmuştur