1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Türk tarafı çizgisini sertleştiriyor” iddiası
“Türk tarafı çizgisini sertleştiriyor” iddiası

“Türk tarafı çizgisini sertleştiriyor” iddiası

“Türk tarafı gerçekçilik bahanesiyle istemiyor diye AB demokratik ilkelerine uygun çözümü reddetmeye hakkımız yoktur”

A+A-

Yaz tatili için verilen kısa aranın ardından Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum müzakere heyetleri, liderler görüşmesinin ön hazırlıkları için dün masaya dönerken Türk tarafının kırmızıçizgilerini yenileyip tavrını sertleştirmekte olduğu iddia edildi.

Fileleftheros, müzakere heyetlerinin günlük (her gün) görüşeceği, bunun paralelinde çalışma grupları ve teknik komitelerin de toplanacağı belirtilen haberde müzakerelerde görüşülen konularla ilgili Türk tarafından çeşitli düzeylerde tepkiler geldiği, bunun da Türk tarafının müzakerelerdeki icraatlarını etkilediği iddia edildi.
Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler(CTP-BG) Genel Sekreteri Tufan Erhürman’ın mülkiyet, mirasçılar ve vatandaşlık konularında dile getirdiği görüşleri “Türk tarafındaki ortamın göstergesi” diye niteleyip satırbaşlarını aktaran gazete Türk tarafının çizgisini sertleştirmekte olduğu görüşünü de şu gerekçelere dayandırdı:

“1- Mülk kullanıcılarının güvence altına alınması ve ‘önceki sahibin’ tazmin yöntemi bulunması, tazminatı da kullanıcının ödememesi için artan bir baskı var.
2-Garantiler konusunda görüşür göründükleri tek konu garantilerin tasfiyesi değil mevcut sistemin değiştirilmesidir.
3-Birincil Hukuk’ta ısrar var. Türk tarafı bunu, anlaşma maddelerinin uluslararası organlara götürülmesinin yasaklanmasıyla elde etmeye çalışıyor.
4-Akıncı’nın çevresinde bile, yerleşiklerin gitmemesi için ortam şekillendiriliyor.
5-Toprakta, toprak iadeleriyle ilgili itirazlar var ve bunu, Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiği altında yuvaya dönecek Kıbrıslı Rumların sayısıyla bağlıyorlar.
6-Vatandaşlık konusunda, oluşturucu devletçik tarafından vatandaşlık verilmesiyle ilgili tezler öne çıkarıyorlar.”

Theoharus Anastsiadis’e aldığı yetkiyi hatırlattı

Öte yandan Politis DİSİ’li Avrupa Milletvekili Eleni Theoharus’un “gerek Sayın Akıncı gerek Türk yetkililer tarafından dile getirilen Birincil Hukuk oluşturulması görüşü AB temel ilkelerine terstir, Türk yayılmacı politikasının devamıdır” iddiasında bulunduğunu yazdı.

Habere göre Theoharus yazılı açıklamasında Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’e de Kıbrıs Rum halkının Kıbrıs sorununda kendisine verdiği yetkiyi unutmama çağrısında bulundu. Anastasiadis’e verilen yetkinin “sürdürülebilir olması ve işgalden kurtulma şartıyla, hiçbir sapma olmadan AB değerlerine ve demokratik ilkelere uygun bir çözüm için olduğunu” hatırlattı, şunları ekledi:

“AB demokratik ilkelerine uygun bir çözüm bulmamızı desteklediğine göre, Türk tarafı gerçekçilik bahanesiyle istemiyor diye bunu reddetmek hakkına sahip değiliz. Gerçekçilik, üyesi olduğumuz AB’nin ilke ve değerlerine dayanmamızdır. Çözümün hukuki çerçevesini de Türk rejiminin emirleri değil AB ilke ve değerleri belirler. Eski yanlış tercihleri ve Annan planındakine benzer yönetim şekli çözümlerini haklı göstermek için çözüm ilkelerinin bir kenara bırakılması suçtur.”
(RB)

Bu haber toplam 1705 defa okunmuştur