1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Tehlikelere gebe”
“Tehlikelere gebe”

“Tehlikelere gebe”

Kıbrıs Rum tarafının al-ver süreci ile ilgili önerisine Kıbrıs Rum siyasi partileri de katılmıyor…

A+A-

Kıbrıs Rum tarafı üçüncü aşamaya geçmeden önce bir ara-prosedür aşaması öneriyor

Müzakereciler görüşmesinde “Erdoğan gölgesi”

Anastasiadis Erdoğan’ın KKTC ziyaretinden Kıbrıs sorunundaki politikasıyla ilgili gelişme bekliyor ama...

Kıbrıs Rum tarafının, müzakerelerin ikinci aşamadan üçüncü, yani al-ver aşamasına geçebilmesi için görüş birliklerinin kaydedileceği bir ara-prosedür aşaması önerdiği ancak Anastasiadis’in bu önerisine, “tehlikelere gebe” olduğu düşüncesiyle Kıbrıs Rum siyasi partilerinin de katılmadığı bildirildi.

Öte yandan Fileleftheros, Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ve Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in dünkü görüşmelerinin, Türkiye’nin 12’nci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye yapacağı ziyaretin gölgesinde gerçekleştiğini öne sürdü.

Gazete haberi “Erdoğan Gölgesinde Görüşmeler... Müzakereciler Salı Günkü Görüşmenin Gündemi İçin 4 Saat Görüştü Ancak Gündemi Oluşturamadı... Kıbrıs Rum Tarafı Usule İlişkin Anlaşmada Israr Ediyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete, Özersay ve Mavroyannis’in dün 4 saat süren görüşmelerinde, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 2 Eylül Salı günü gerçekleşecek görüşmesinin gündemi üzerinde uzlaşamadığını yazdı.

Kıbrıs Rum tarafının, prosedürün ilerlemesi ve üçüncü aşamaya geçmesi için usulde uzlaşılmasını istediğini, Türk tarafının ise prosedürün üçüncü, yani al-ver aşamasına geçmeye hazır olduğu görüşünde olduğunu belirten gazete, bu anlaşmazlık üzerine, Salı günkü liderler görüşmesi arifesinde, ortak yöntem bulunması için BM’nin iki müzakereciyle ayrı ayrı görüşeceğini kaydetti.

Gazete “bilgi sahibi kaynakları” işaret ederek, Türkiye’nin 12’nci Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Eylül’de KKTC’yi ziyaret edecek olmasının “belirsizlik yarattığını, bu nedenle Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Müzakereci Özersay’ın, Erdoğan’ın KKTC ziyareti sırasında yapacağı resmi açıklamaları beklediğini” yazdı; Özersay’ın dünkü açıklamasından bazı alıntılara yer verdi.

Politis “Yine Zorlarda... 2 Eylül görüşmesine Yine Üç Yönlü Öneriyle Gidiyoruz... Kıbrıs Müzakereleri Dün Yine Zorlarla Başladı... Kıbrıs Türk Tarafı Görüş Birliklerinde Anlaşma Olmadan Al-Ver’in Başlamasında Israr Ediyor” başlıklı haberinde, dünkü müzakereciler görüşmesinden Türk tarafının, al-ver’in, bugüne kadar varılan görüş birlikleriyle ilgili anlaşma olmadan başlamasında ısrar ettiği sonucu çıktığını yazdı.
Önceki günkü görüşmede, Rum tarafının; bir sonraki liderler görüşmesinde üç yönlü belge sunulması inisiyatifine Kıbrıs Türk tarafının cevap vermediğini yazan gazete, özetle şunları aktardı:

“Öğrendiğimize göre Özersay ve Mavroyannis’in dünkü 4 saatlik görüşmesinde, Kıbrıs Rum tarafının, iki taraf arasında görüş birliği olan, büyük mesafe bulunan ve yakınlaşma perspektifi olan konuların üç yönlü bir belgede kaydedilmesi inisiyatifiyle ilgili ilk görüşme yapıldı.

Erdoğan’ın ziyareti...

Kıbrıslı Rum kaynaklar, olguların zor olduğunu ve 2 Eylül’deki Eroğlu-Anastasiadis görüşmesinden usulle ilgili bir anlaşma çıkması ihtimalinin çok zayıf olduğunu söylediler. Alithia’ya verdiği söyleşiden ve ardından da Dış Rumlar toplantısında söylediklerinden de ortaya çıktığı üzere Başkan Anastasiadis, Türkiye’nin yeni seçilen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan 1 Eylül’de işgal bölgelerine yapacağı ziyaret sırasında Kıbrıs sorunundaki politikasıyla ilgili bazı gelişmeler bekliyor.

Diplomatik çevreler, Başkan Anastasiadis’in kamuoyuna yönelik açıklamaları ile üçüncü ülkelerden yetkililerden aldığı teyitler temelinde beklentileri aşırı yükselebileceğine, bunun da kendisini iç cephede zor duruma sokacağına işaret ediyor. Çünkü, Türk kaynaklarının da değerlendirdiği üzere, Sayın Erdoğan’ın, niyeti her ne olursa olsun kamuoyuna yönelik açıklamalarında rutinin dışına çıkması zordur.”

Simerini “Kaldıkları Yerden... Müzakereciler Yeniden Usulü Görüştü... Müzakerelerin Üçüncü Aşamasıyla İlgili Sonuca Dünkü Özersay-Mavroyanis Görüşmesinde De Varılamadı” başlıklı haberinde, dünkü müzakereciler görüşmesinde iki tarafın, üçüncü aşamanın usulüyle ilgili tezlerinde özlü bir kıpırdama olmadığını, dolayısıyla müzakerelerin geleceğiyle ilgili anlaşmazlığın devam ettiğini yazdı.

Gazeteye göre, Rum Sözcü Nikos Hristodulidis dünkü görüşmeyle ilgili kısa açıklamasında, müzakere prosedüründe bundan sonra atılacak adımlar da dahil, iki toplum liderinin beklenen görüşmesinin hazırlıklarının ele alındığını söyledi.

Devamla Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay’ın dünkü görüşme sonrasında yaptığı açıklamaya yer veren gazete, haberinin “Kayıt ve Al-Ver” başlığıyla ayırdığı bölümünde özetle şunları yazdı:

Kıbrıs Rum tarafı üçüncü aşamaya geçmeden önce bir ara-prosedür aşaması öneriyor

“İki tarafın, müzakerelerin ilerleme yöntemiyle ilgili çok farklı görüşlere sahip olduğuna dikkat çekiliyor. Kıbrıs sorununun bütün yönleriyle ilgili belge teatisinin tamamlanmış olmasına rağmen aslında, taraflar ikinci aşamanın tamamlanıp tamamlanmadığı konusunda bile anlaşmıyor, bu nedenle bundan sonraki adımlar için ortak zemin bulamıyorlar.

Türk tarafı, al-ver’in başlayabilmesi için şartların olgunlaştığını düşünüyor. Rum tarafı ise bu prosedürün çok daha somut bir zemin üzerinde gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyor; bunun için de prosedürün şu ana kadarki sürecinin kaydedileceği bir ara prosedür aşaması olması karşı önerisinde bulunuyor.

Kıbrıs Rum tarafının önerisine Rum siyasi partileri de katılmıyor

Rum tarafı, görüş birliklerinin, anlaşmazlıkların ve iki tarafın yakın olduğu meselelerin kaydedilmesini öneriyor ve 11 Şubat Ortak Anlaşması’nın, bu tür bir kayda zemin teşkil etmesi gerektiğini vurguluyor. Türk tarafı bu teze karşı çıkıyor, halen müzakereye yeterli zemin sağlayacak kadar kaydedilmiş görüş birlikleri bulunduğunu düşünüyor. Türk tarafı, geçmişte reddedilmiş tezleri ve her iki tarafın da reddettiği tezleri bu tür tezler (kaydedilmiş görüş birlikleri) olarak gösteriyor ki bu da daha büyük bir karışıklık yaratıyor.

Rum tarafının önerisine bütün siyasi partilerin katılmadığına, çünkü bunun tehlikelere gebe bir prosedür olduğunu düşündüklerine vurgu yapılıyor.” (tak)

Bu haber toplam 1386 defa okunmuştur