1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Ölüleri rahat bırakın”
“Ölüleri rahat bırakın”

“Ölüleri rahat bırakın”

Güney’de gündem Lakadamya’da gömülü seferiler

A+A-

Kıbrıs Rum Temyiz Mahkemesi, Lakadamya’daki askeri mezarlıkta gömülü olduğu halde Kıbrıs Rum yönetimince “kayıp” olarak bildirilen Hristofis Paşas isimli RMMO seferisinin ailesinden gerçeği sakladığı, akıbetini yeterince araştırmadığı gerekçesiyle Kaza Mahkemesi'nin Kıbrıs Rum Yönetimi aleyhine verdiği tazminat kararını bozdu.

Gazeteler Rum Temyiz Mahkemesi’nin üç yargıçtan oluşan heyetinin, 60 sayfalık gerekçeli kararında “ölüleri rahat bırakalım” vurgusuna dikkat çekti.

Politis “Kayıpla İlgili Bozma... Ölüleri Rahat Bırakın” başlıklı haberinde Paşas’ın eşi ve üç çocuğu tarafından, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ilgili maddelerine uymadığı gerekçesiyle Kıbrıs Rum yönetimi aleyhine açılan davada Lefkoşa Rum Kaza Mahkemesi’nin Kıbrıs Rum yönetimini 125 bin Euro tazminat cezasına çarptırdığını yazdı.

Habere göre Kıbrıs Rum yönetimi Kaza Mahkemesi’nin kararını temyize götürdü. Temyiz mahkemesinin dün açıkladığı 60 sayfalık gerekçeli kararda Paşas’ın fedakarlığının ailesi tarafından bilindiğine vurgu yapıldı, şunlar özetle şunlar kaydedildi:

“Kıbrıs Cumhuriyeti elindeki imkanlarla ailesine baktı”

“Kıbrıs Cumhuriyeti, elindeki mali imkanlarla Paşas’ın ailesine baktı ancak ölümü ile bıraktığı boşluğu dolduramaz, kimse dolduramaz. Kaybolduğu haberinin getirdiği acıyı gideremez. Bu tür durumlarda sözler kifayetsiz kalır. Ölüleri rahat bırakalım” ifadeleri yer aldı.

Gazete başka bir Kıbrıslı Rum “kayıp” ailesinin daha Kıbrıs Rum Yönetimi aleyhine dava açtığını ve Paşas davasının benzerinin bu davanın şu anda Lefkoşa Rum Kaza Mahkemesi’nin önünde bulunduğunu haberine ekledi.

Fileleftheros haberi “Temyiz mahkemesi Kayıp Konusunda Cumhuriyeti Beraat Ettirdi... Lakadamya Mezarlığı’nda Gömülüyken Kayıp Olarak Kaydedildi” başlığıyla aktardı.

Politis, “Mühimmatlarıyla Gömüldüler... Darbe Ölüleriyle İlgili Kimlik Tespitleri Başlıyor” başlıklı haberinde Lefkoşa’nın Rum kesimindeki Konstantinu ve Eleni Mezarlığı’nda, Makarios’a darbe sırasında ölenlerin gömüldüğü toplu mezarda 29 Nisan’da başlayan kazı çalışmalarının geçen hafta tamamlandığını, mezarda 25 ceset bulunduğunu bildirdi.

Bazı ölüler başka yerlerden çıktı

“Konstantino ve Eleni Mezarlığı’nda gömülü oldukları zannedilen 4 ölünün, bu mezarlıktaki kazılar başlamadan önce başka alanlarda bulunmuş ve kimliklerinin DNA testi ile belirlenmiş olması ilgi çekicidir” vurgusunu yapan gazete kazı çalışmasını tamamlayan ekibin Güney’den ayrıldığını, 25 cesedin de kimlik tespiti için Kıbrıs  Rum Nöroloji ve Genetik Enstitüsü’ne gönderileceğini yazdı.

Gazete “Mezarlıkta bulunan 25 darbe ölüsünden bazılarının kimliklerinin bilindiğine kesin gözüyle bakılıyor ancak kesin cevaplar, yaklaşık bir ay alacak kimlik tespitinin tamamlanmasından sonra alınacak” vurgusunu yaptı. TAK

Fotoğraf: Arşiv

Bu haber toplam 1553 defa okunmuştur