1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ödenek eksikliği DNA analizlerinde gecikme yaşattı
Ödenek eksikliği DNA analizlerinde gecikme yaşattı

Ödenek eksikliği DNA analizlerinde gecikme yaşattı

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin ödenek eksikliğinden dolayı kayıpların DNA analizlerinin teslim alımında gecikmeler yaşandığı haber verildi.

A+A-

Fileleftheros gazetesi, “Kayıpların DNAlarını Ödeyecek Paraları Yoktu... Ödenek Eksikliğinden Dolayı Kimlik Tesitlerinde Gecikmeler” başlıklarıyla verdiği haberinde, kayıplarla ilgili DNA analizlerinin teslim edilmesinde birkaç haftalık gecikme yaşandığını belirterek, bunun Bosna laboratuvarındaki incelemelerin vaktinde tamamlanmamasından değil, Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından ödeneğin gönderilmesinde gecikmeler yaşanmasından kaynaklandığını belirtti.

Edindiği bilgilere göre 2013 yılı bütçesinde DNA analizleri için 480 bin Euro’luk ödenek bulunduğunu kaydeden gazete, bunun Eylül ayına kadar tükendiğini belirtti.

Söz konusu örneklerin (yaklaşık 400) 2013’ün 4’üncü paketiyle gönderildiğini ve yaklaşık 30-40 kayba karşılık geldiğini yazan gazete, Bosna laboratuvarının analizlere başladığını ve yıl bitmeden işini tamamladığını aktardı.

Ancak Kayıp Şahıslar Komitesi’nin bütçesinde Bosna laboratuvarını ödemesi için ödeneği (yaklaşık 120 bin Euro) olmadığından sorun çıktığını ve bu yüzden yeni bütçenin beklendiğini kaydeden gazete, Bosna laboratuvarının analiz sonuçlarını göndermesi için borçların ödenmesini istediği iki mektup gönderdiğini, ancak para vaktinde yollanmadığı için sonuçların bildiriminde gecikme olduğunu belirtti.

Gazete 2014’ün yeni bütçesi onaylandığında paraların Bosna laboratuvarına gönderildiğini, Bosna laboratuvarının da neticeleri yolladığını yazdı.
Habere göre, kayıp yakınları ise para nedeniyle kimlik tespitlerinde gecikmeler yaşanmasından dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını dile getirdiler.
Bu arada Bosna laboratuvarıyla imzalanan sözleşmenin yaklaşık üç ay içerisinde biteceğine işaret eden gazete, BM’nin yeni bir ihale açmasının beklendiğini kaydetti.

Gazete haberinde, DNA incelemelerinin ilk başta Genetik ve Nöroloji Enstitüsü tarafından yapıldığını, ancak çeşitli sorunlardan dolayı Bosna laboratuvarına havale edildiğini anımsattı.(tak)

Bu haber toplam 1463 defa okunmuştur