1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Nihai öneri merak konusu
Nihai öneri merak konusu

Nihai öneri merak konusu

Kıbrıs Rum hükümeti Noble’den haber bekliyor…

A+A-

Kıbrıs Rum Hükümetinin, Amerikan Noble Energy şirketinden, tercihen Eylül ayı içerisinde, “Afrodit” olarak bilinen 12’inci parseldeki doğal gazın değerlendirilmesi planıyla ilgili nihai bir öneri beklediği haber verildi.

Hükümet cephesinden dışarıya çok bilgi çıkmadığını, ancak hükümetin Amerikan Noble ve daha çok da İsrailli Delek Group’la ilişkilerinin “mümkün olanın en iyisi olmadığının” bilindiğini yazan Politis gazetesi, ilişkilerin aşamalı olarak kötüleştiğini kaydetti.

Gazete, hükümetin bahse konu şirketlerle ilişkilerinin kötüleşmesinin, iki şirketin karada inşa edilecek doğal gaz sıvılaştırma terminaliyle ilgili anlaşma yapma konusundaki isteksizlikleri, aynı zamanda Afrodit yatağından istifade edilmesi için finansman bulma konusunda yaşanan zorlukların sonucu olarak gerçekleştiğini izah etti.

Elindeki bilgilerin, Noble’nin, önümüzdeki haftalarda önemli kararlar alabileceği yönünde olduğunu ve şirketin sonraki adımlarıyla ilgili resmi açıklamalarının beklenmesi gerekeceğini yazan gazete, bu kararlardan bazılarının “Kıbrıs’ı” da ilgilendirdiğini belirtti.

İsrail’in Leviathan parselinin kalkındırılmasının ilk aşamasının, Amerikalılar tarafından resmi olarak muhtemelen 2018 yılının başında ilan edilmesinin beklendiğini, öte yandan bunun için başlangıçta 2017 yılının başı veya sonundan söz edildiğini kaydeden gazete, Avustralyalı Woodside şirketiyle yapılan müzakerelerin başarısızlığa uğramasının da durumları oldukça değiştirdiğini ifade etti.

Karada inşa edilecek terminal için Noble ve Delek şirketleriyle Eylül ayında müzakerelerin yeniden başlayacağını da kaydeden gazete, İtalyan ENI şirketinin Eylül ayı içerisinde Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisindeki parsellerde yapacağı sondajların, bir ihtimal Noble’nin terminale olan ilgisini canlandırabileceğini ekledi.

(tak)

Bu haber toplam 1292 defa okunmuştur