1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Müzakere açısından belirleyici”
“Müzakere açısından belirleyici”

“Müzakere açısından belirleyici”

Kıbrıs’ın güneyi Liderlerin bu ayki 4 görüşmelerinin, müzakere prosedürünün devam edip etmeyeceği açısından belirleyici olacağına inanıyor

A+A-

 

 

• AKEL: “Türk ve Yunan ordularının kalması, Kıbrıs’ta da alay düzeyinde ordu olması düşüncesi var”

• Ekologlar: “Müzakereler uluslararası baskı yüzünden yoğunlaştırıldı”

• EDEK: “AİHM’in son kararı mülkiyet müzakeresinde doğru kullanılmalı”

Kıbrıslı Liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis’in bu ay içerisinde yapacakları 4 görüşmeden çıkacak sonuçların, prosedürün devamı açısından gösterge olacağı değerlendiriliyor.
Fileleftheros “Anlaşmazlıklarla Mukavemet Testi… Haziran’daki 4 Görüşme Müzakere Prosedürü İçin Anahtar… Süreç Çoklu Okunuyor” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde, liderlerin önümüzdeki cuma günü başlayacakları ve Haziran ayı içerisinde 4 kez görüşecekleri yoğunlaştırılmış müzakerelerde anlaşmazlıklara ve çok sayıdaki havada kalmış konuya odaklanılacağını yazdı.

Kurucu devletler ve merkezi hükümetin yetkileri
Habere göre liderler cuma günü, kurucu devletlerin ve merkezi hükümetin yetkileri konusundan başlayacak. Yoğunlaştırılmış görüşmelerde bugüne kadar görüşülen 4 başlığın üzerinden geçilmesi hedefleniyor.
Kıbrıs güney yönetimi, yoğunlaştırılmış görüşmelerde bazı yakınlaşmaların halen geçerli olup olmadığının teyit edileceğine ve 4 liderler görüşmesinde, prosedürün ilerleyip ilerleyemeyeceğinin belirleneceğine inanıyor.

“Uluslararası toplumda çözümün eşiğinde olunduğu kanaati BM yüzünden oluştu”
“Şu anda müzakere prosedüründe şekillenen olgular Kıbrıs Rum tarafınca farklı, Kıbrıs Türk tarafınca farklı okunuyor. Aynı zamanda yabancı unsurda, Kıbrıs sorununda anlaşmanın eşiğinde olduğumuz kanaati var.
Bu kanaati BM’nin hükümetlere ve örgütlere yaptığı bilgilendirme oluşturdu. BM yetkilileri, üçüncü tarafların ilgisini sürdürmek için gerçeği yansıtmayan, yanlış görüntü yaratıyor.
Kıbrıslı diplomat ve yetkililer, üçüncü taraflarca dile getirilmekte olan değerlendirmelere karşı çıkıyor ve bugüne kadarki olgular hakkında bilgi vermeye çalışıyor. Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in de bugün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve ardından da Müsteşar Victoria Nuland’la görüşmelerde aynı şeyi yapması bekleniyor.

AKEL
Öte yandan Simerini, Rum muhalefet partilerinin, liderlerin haftada iki kez görüşme kararıyla birlikte Kıbrıs sorununda cereyan eden gelişmelerden ve edindikleri bilgilerden yoğun endişe belirterek Kıbrıslı Lider Nikos Anastasiadis’in “Ulusal Konsey” toplantısı çağırmasını beklediklerine dikkat çekti.
Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu “Müzakere prosedürüne, Kıbrıs Rum tarafı herhangi bir çözüme değil, uzlaşılmış ilkelere dayalı çözüme varsın diye destek veriyoruz. Umarım Başkan Anastasiadis bu ilkelerden çıkmaz” dedi.

Ekologlar
Ekologlar Hareketi-Vatandaşlar İşbirliği de ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın yeni müdahalesinde de görüldüğü gibi, Amerika Birleşik Devletlerinin Kıbrıs sorununda gittikçe daha da aktifleşmekte olduğuna dikkat çekerek, kaygılarını özetle şöyle dile getirdi:
“Uluslararası baskıların sonucunda müzakerelerin yoğunlaştığı görünüyor ancak Türkiye tarafı meydan okumaya devam ediyor. Başkan Anastasiadis de birilerinin, Kıbrıs sorununun çözümüne konfederal olgular ithal etmeye çalıştığından söz ediyor.”

EDEK
EDEK ise, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kısa süre önce, Yunanların İstanbul’daki mülkleri konusunda verdiği kararın önemine vurgu yaparak bu kararın mülkiyet müzakeresinde doğru değerlendirilmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu.
EDEK “Bu karar, yasal mal sahiplerinin haklarını güçlendiren ve aslında, Kıbrıslı Rumların işgal bölgelerindeki mülklerini yasadışı gasp eden yerleşikler olan kullanıcılara hak tanıma çabasını çürüten yeni olgular yaratıyor” ifadesi kullanıldı.

(TAK)

Bu haber toplam 1531 defa okunmuştur