1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Mülkiyetin kapatılması için ilk adım”
“Mülkiyetin kapatılması için ilk adım”

“Mülkiyetin kapatılması için ilk adım”

Politis haberi, “Mülkiyette Bozma Adımı... Toplu Takastan Kişisel Haklara... Anlaşmayla Ayrılık Kavramı İptal Ediliyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

A+A-

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, önceki günkü liderler görüşmesinin ardından yaptığı, Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’in “mülkiyet hakkına saygı duyulması ilkesinde anlaştığı, bu ilke anlaşmasının kriterlerinin yapılacak müzakerelerde belirleneceği” açıklaması, Haravgi dışındaki gazetelerin manşetinde yer buldu.

Politis Eide’nin müzakerelerde uzlaşılanlarla ilgili ilk somut açıklamaları yapmaya başladığına dikkat çektiği haberini “Mülkiyette Bozma Adımı... Toplu Takastan Kişisel Haklara... Anlaşmayla Ayrılık Kavramı İptal Ediliyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

“Anlaşma etnik köken temelinde ayrılık anlayışını iptal ediyor”

Gazete “Anlaşma, Kıbrıs Türk tarafının, toplu mal mübadelesi (takası) tezini değiştirip etnik köken temelinde ayrılık (iki bölgelilik) anlayışını iptal ederek, bir göçmenin öteki toplumun oluşturucu devletinde dahi malına geri dönme olasılığını açık bırakması ile mülkiyetin kapatılması için ilk adımı oluşturuyor” yorumunu yaptı.

Edindiği bilgilere dayanarak, tarafların, eşit sayıda Türk ve Rum üyesi olacak Mülkiyet Komitesi’nin işleyişinin tabi olacağı kriterleri belirlemeye oldukça yakın olduğuna dikkat çeken gazete, liderlerin yaz tatili öncesinde dün son kez görüştüğünü, bir sonraki görüşmelerinin 1 ve 14 Eylül’de olacağını, müzakerecilerin ise önümüzdeki günlerde Avrupa konuları, mülkiyet ve ekonomiyle ilgili çalışma gruplarıyla görüşeceğini yazdı.

Alithia “Yeni İlerleme... Müzakerelerdeki Ortam Dün de Olumluydu” başlıklı manşet haberinde Akıncı ve Anastasiadis’in, mülkiyette kişisel mülkiyet hakkına saygı duyulacağı ve çözümde, mülkiyeti düzenleyecek üç seçenek olacağına dikkat çekerek Eide’nin görüşme sonrasında yaptığı açıklamayı aktardı.

Anastasiadis’in önceki günkü görüşme dönüşünde gazetecilerin, görüşmenin nasıl bir havada geçtiği sorusu üzerine “aynı havada” dediğini kaydeden gazete, başka bir şey söylemek istemeyen Anastasiadis’in Eide tarafından okunan ortak açıklamanın yeterli olduğunu söylediğini yazdı.

*****************************************************************


“Nuffel de katıldı ama yan odadaydı...”

Fileleftheros manşete çektiği habere “Mülkler Üç Tercihli... Mal Sahibi ve Kullanıcıların Önünde Tazminat, Takas, İade... Şimdi Kriterler İçin Savaş Verilecek... Nuffel de Oradaydı” başlık ve spotlarını attı.

Önceki gün açıklanan ilke anlaşması temelinde mülklerin sahiplerinin ve bugünkü kullanıcılarının önünde tazminat, takas ve iade seçenekleri olacağına işaret eden gazeteye göre Rum tarafı, mülklerle ilgili ilk söz hakkının mal sahibinde olmasında ısrar ediyor, Türk tarafı ise “mal sahibinin haklarında değişiklik yapan” Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını (Dimopulos) değerlendiriyor. Haberde, kurulacağı açıklanan mülkiyet komitesinin 1 Kıbrıslı Türk, 1 Rum ve 1 de yabancı üyeden oluşacağı belirtildi.

Gazete, liderler görüşmesine Avrupa Komisyonu Başkanı’nın BM’nin Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyonundaki Temsilcisi Peter Nuffel’in de katıldığı ancak görüşme odasında değil yan odada bulunduğunu yazdı.

Simerini manşetine “Mal Sahiplerine ve Kullanıcılara Üç Seçenek... Akıncı ve Anastasiadis Tazminat, Takas ve İadede Anlaştı... Mülkiyet Konuları İçin Bağımsız Komite Kuruluyor” başlığını attı.

Haravgi “Mülkiyette Kişisel Haklara Saygı, Düzenlenmesinde Seçenekler” başlığını kullandı. TAK

Bu haber toplam 1615 defa okunmuştur