1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Muhalefetin sunduğu 6 yasa önerisi Hukuk Dairesi’ne gönderildi
 Muhalefetin sunduğu 6 yasa önerisi Hukuk Dairesi’ne gönderildi

Muhalefetin sunduğu 6 yasa önerisi Hukuk Dairesi’ne gönderildi

Kıbrıs Rum Meclisi’nin onayladığı İpotekli Mallar Yasası Troyka’nın hoşuna gitmedi…

A+A-

Kıbrıs Rum Meclisi’nde geçen gün onaylanan ipotekli malların satılması yasasının Troyka’yı memnun etmediği ve Kıbrıs Rum Yönetimi’nin AB Destek Mekanizması’ndan alacağı bir sonraki mali dilimin tehlikede olduğu bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Troyka’dan henüz resmi bir tepki gelmediğini kaydederken, Kıbrıs Rum Meclisi’nin yasayı oylaması öncesinde, yasanın özüne ilişkin değişiklik yapılması halinde bu yasayı kabul etmeyeceğini açıkladığını anımsattı.
Gazete, Troyka yetkililerinden birinin, Troyka’nın, “Euro grubunun, Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından gerekli yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde, programla ilgili karar vermek için toplanması” görüşünde olduğunu açıkladığını yazdı.
Bu durumun, özellikle Kıbrıs Rum Maliye Bakanlığı’nda büyük endişeye sebep olduğunu kaydeden gazete, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis ve Kıbrıs Rum Başsavcı Kostas Kliridis ile, acil bir toplantı yaptığını ve Anastasiadis’in, muhalefetin önerdiği ve Troyka’nın kabul etmediği , ilgili yasadaki 6 maddeyi görüş almak üzere Rum Hukuk Dairesi’ne gönderdiğini belirtti, bu maddeleri şöyle sıraladı:
“ 1-Borçlu kişiye, borcunun veya ipotekli malının satışının ertelenmesi için mahkemeye başvuru hakkı tanınması,
2- İpotekli malın satılması halinde, borca kefil giren kişinin yükümlülüğünün bitmesi,
3- İpotekli malın satılmasından elde edilen miktarın, borcu karşılamaması halinde, borçlunun kalan borçla ilgili yükümlülüğünün kaldırılması,
4-Mevcut ipotekli mallar yasasının geçerliliğinin, ödeme güçlüğü yasasının yeni şekli geçene kadar ertelenmesi,
5- Bir finans kuruluşu müşterisine, finans kuruluşunun Rum Merkez Bankası’nın yönetmeliklerini ihlal etmesi durumunda, Rum Merkez Bankası’na şikayette bulunma hakkı verilmesi,
6- Rum Merkez Bankası’nın, borçların kategorize edilmesi zemininde toplu satışların önlenmesine müdahale etme hakkının olması.”

Kuzey’deki “Rum malları” satılamayacak, devredilemeyecek

Gazete, yeni yasanın, Kuzey’deki malını herhangi bir finans kuruluşu veya bankaya ipotek ederek kredi alan ve borcunu ödeyemeyen kişilerin, Kuzey’deki ipotekli malını satamamasını veya devredememesini öngördüğünü yazdı.
Haberde ayrıca, “Hukuk Muhakemesi Usulü Yasası”nın, Kuzey’deki malını ipotek ederek borç almış ve bu borcunu ödeyememiş olan kişinin, söz konusu malının satışının ertelenmesini öngördüğü kaydedildi.

Muhalefet partilerinden uyarı: “Yasaların iadesi siyasi krize yol açar”
Gazete, bir diğer haberinde ise, muhalefet partilerinin, Anastasiadis’in söz konusu 6 yasa önerisini onaylamayıp geri göndermesi halinde siyasi kriz çıkacağı uyarısında bulunduğunu yazdı.
Haberde, partilerin, ödeme güçlüğü çerçevesinin onaylanmaması durumunda, ipotekli malların satışı yasasının da uygulanmayacağını belirttikleri kaydedildi.

Ticari denge açığında artış

Bu arada, Alithia gazetesi de, Kıbrıs Rum İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, Güney Kıbrıs’taki ticari denge açığında yüzde 7,9’luk artış meydana geldiğini yazdı.
Haberde, ticari denge açığının, bu yılın Ocak-Temmuz ayları arasında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 119 bin Euro’luk artış göstererek 1,607 milyon Euro’ya yükseldiği kaydedildi.

(tak)

Bu haber toplam 1350 defa okunmuştur