1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. KIBRIS'TAN TÜRKİYE'YE OLUMLU DÖNÜŞ!
KIBRISTAN TÜRKİYEYE OLUMLU DÖNÜŞ!

KIBRIS'TAN TÜRKİYE'YE OLUMLU DÖNÜŞ!

Kıbrıs’ın güneyinde Trodos dağlarında önceki gün çıkan yangında ölü sayısı ikiye yükseldi.

A+A-

SAAT:21.20

YANGIN trajedisi için Türkiye'nin yardım  talebine Kıbrıs Cumhuriyeti'nden OLUMLU yaklaşım - Anastasiadis'in ofisi: Kıbrıs hükümeti adına işbirliğini kabul ettik.

______________________________

Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Türkiye’nin yangın söndürme çalışmalarına havadan yardım teklifini ileten Akıncı’ya, Anastasiadis'in olumlu yanıt verdiği belirtildi.

TC Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yardım önerisini Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın ilettiğini belirten hükümet yetkilileri, Başkan Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu teklifi, "İsrail, Yunanistan, Birleşik Krallıklar, Fransa, İtalya ve Avrupa Birliği gibi diğer uluslar arası yardımların da parçası olduğu devletin operasyonel planlamasına dahil olduğu sürece kabul edilebileceğini" aktardı.

______________________________

Diplomatik kaynaklar, Kıbrıs'ın yanıtının Türkiye'nin Larnaka ya da Baf'tan Kıbrıa'a uçarak yangına müdahalesi anlamına geleceğini anlatırken, bunun Kıbrıs Türk hava sahası üzerinden de yapılabilmesi için girişimler olduğunu da belirtiyor.

______________________________

KIBRIS BAŞKANLIK OFİSİ'nden YAPILAN İNGİLİZCE AÇIKLAMA

Official english announcement just came out:

Following the statements made by the Minister of Forestry and Water Affairs of Turkey, the Turkish Cypriot leader, Mr Mustafa Akıncı, communicated with the President of the Republic to convey to him the readiness of Turkey to contribute with aerial firefighting means in the ongoing effort to extinguish the fire in the area of Solea.

The President of the Republic thanked Mr Akıncı, saying that the Republic of Cyprus accepts the Turkish assistance, provided that this will be integrated in the framework of the state operational planning, within which the international contribution, with the participation of Israel, Greece, the United Kingdom, France, Italy and institutionally the European Union, is currently underway.

______________________________

SAAT: 18.00

Kıbrıs’ın güneyinde Solea bölgesinde devam eden yangın kontrol altına alınamadı.
Yangının Kurdali bölgesindeki evleri tehdit ettiği belirtildi.

Kıbrıs Rum Haber Kaynakları’na göre, Kurdali Bölgesi’nden Spilya’ya kadar olan bölgede, yangının söndürülmesi için yoğun çaba harcanıyor.

İtalya’dan beklenen yangın söndürme uçağının, Güney Kıbrıs’a geldiği, çalışmalara ise yarın katılmasının beklendiği belirtildi.

Fransa’dan gelecek olan üç uçağın ise, saat 19.00 sularında Ada’ya geleceği duyuruldu.

(TAK)

Türkiye, Güney Kıbrıs'taki orman yangınının söndürülmesi için 2 yangın söndürme helikopteriyle bir uçağı hazır bekletiyor.

Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Trodos Dağı eteklerinde bulunan Evrihu Köyü yakınında hafta sonu çıkan ve üç gündür söndürülemeyen orman yangını rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı.

TC Başbakanı Binali Yıldırım'ın talimatıyla yangına müdahale için iki yangın söndürme helikopteri ile bir uçak hazır bekletiliyor.
Yangın helikopterleri Anamur ve Silifke'de, uçak ise Antalya'da Güney Kıbrıs'tan talep gelmesini bekliyor. Hava araçları talep halinde hemen havalanarak yangına müdahale edecek.

(AA)

--------

Güney Kıbrıs’ta süren yangın nedeniyle 3 köyün boşaltıldığı haber verildi.

Kıbrıs Rum haber kaynakları, Kurdali bölgesindeki yangının yeniden canlandığını; Spilya, Kurdali, Kanavia köylerinin yangın nedeniyle boşaltıldığını duyurdu.

-------------------------------------

SAAT: 13.00

Polis yetkilileri Larnaka’da denize giden tatilciler için özel uyarı yaptı. Sahilden fazla açılmamaları konusunda uyarı yapan polis, yangın söndürme tanker uçaklarının yangınla müdahale için denizden su aldığını hatırlattı.

-------------------------------------

SAAT: 12.15

Güney Kıbrıs’ta Trodos’ta Evrihu-Platania arasındaki alanı kapsayan yangının batı bölgesinin kontrol altına alındığı belirtildi.

Kıbrıslı Rum lider  Nikos Asastasiadis’in de yangın bölgesinde olduğu haber verildi. Yetkililerle görüşerek bilgi alan Anastasiadis, hükümetin  halkın yanında olduğu ve zararların en kısa zamanda karşılanacağını belirtti.

Kıbrıs Rum haber kaynaklarına göre, diğer bölgelerdeki yangınların da kontrol altına alınması için yoğun çaba sarfediliyor.

Assinu bölgesinde ise yangının şiddetini sürdürdüğü ifade ediliyor.

“KANDU”DA DA YANGIN ÇIKTI

Kıbrıs Rum  haber kaynakları öte yandan, Limasol’a bağlı “Kandu” (Çanakkale) köyünde de yangın çıktığını duyurdu. Bölgeye 6 itfaiye aracının sevkedildiği bildirildi.

(TAK)

----------------------------------

Kıbrıs’ın güneyinde Trodos dağlarında önceki gün  çıkan yangında ölü sayısı ikiye yükseldi.

Hükümet yetkilileri ikinci bir itfaiyecinin de yaşamını yitirdiğini doğruladı.

44 yaşındaki Marios Aristotelous, Trodos yangınına müdahale sırasında devrilip hendeğe yuvarlanan  itfaiye aracının içerisinde bulunuyordu. 49 yaşındaki 3 çocuk babası Andreas Sofocleous de aynı kazada yaşamını yitirmişti.

İtfaiye aracına bulunan diğer 3 kişinin ise hastanede tedavilerine devam ettiği ancak hayati tehlikelerinin bulunmadığı açıklandı.

Gün içerisinde ise yangın söndürme çalışmalarına destek için İtalya ve Fransa’dan,  4 uçağın geleceği haber verildi.


Polisin yangınlarla ilgili 3 kişiyi tutukladığı öğrenildi. Dedesinin arka bahçesinde çakmakla oynayan ve yangına sebebiyet veren 12 yaşındaki erkek çocuğu yanında, 46 yaşındaki Suriyeli bir kadınla, 62 yaşındaki bir Kıbrıslı Rumun çöp yakarak yangına yol açmak suçlamasıyla tutuklu olduğu açıklandı.

Yangına İsrail, Yunanistan ve İngiliz üslerinden toplam 16 uçak ve helikopter müdahale ederken, 65 araç ile birlikte itfaiye, Orman Dairesi personeli, Sivil Savunma, Ordu, Polis Gücü, yerel belediyeler ve gönüllülerden oluşan 314 kişinin yangın söndürme çalışmalarına katıldığı haber verildi.

Yangının yol açtığı zarar henüz net olmamakla birlikte 15 km² ormanlık alanın yandığı tahmin ediliyor. Bölgede söndürme çalışmaları devam ediyor.

rb/çeviri yd

Bu haber toplam 22332 defa okunmuştur