1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Kıbrıs Rum basını İsviçre’yi işaret ediyor
Kıbrıs Rum basını  İsviçre’yi işaret ediyor

Kıbrıs Rum basını İsviçre’yi işaret ediyor

Kıbrıslı Liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs müzakerelerindeki Toprak başlığını Kasım ayının ilk yarısında görüşmek üzere anlaştığı, görüşmenin büyük olasılıkla İsviçre’de gerçekleşeceği haber verildi.

A+A-

 

• Liderler toprak başlığını Kasım ortalarında Kıbrıs dışında görüşmekte anlaştı

• Kıbrıs Rum basını görüşme tarihi olarak 10 Kasım’ı, görüşme yeri olarak da İsviçre’yi işaret ediyor

Kıbrıslı Liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs müzakerelerindeki Toprak başlığını Kasım ayının ilk yarısında görüşmek üzere anlaştığı, görüşmenin büyük olasılıkla İsviçre’de gerçekleşeceği haber verildi.

Politis “Harita ve Köylerle İsviçre’ye (Gitmeye) Hazırlar… İki Lider Toprak Görüşmesini Kesin Olarak Karara Bağladı… Sonraki Durak İsviçre” başlıklı manşet haberinde görüşmenin, büyük olasılıkla gerçekleşeceği İsviçre’nin taşıdığı sembolik anlama dikkat çekti.

Gazete liderlerin görüşmede, iki tarafın görüşlerinin çok yakın olduğu konuların kapatılması için gelecek ayın başlarında birkaç görüşme daha gerekecek olmasına karşın, Toprak görüşmesi için yurtdışına gidilmesini haklı çıkaracak kadar ilerleme kaydedildiği görüşünde birleştiklerine işaret etti.

Anastasiadis’in Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum halkını bilgilendirmek maksatlı düzenleyeceği basın toplantısının tarihini de açıkladığını belirten gazete, basın toplantısı tarihinin 4 Kasım olduğunu ancak Anastasiadis’in ilk önce bu tarihi 3 Kasım diye açıkladığını ancak hemen ardından RİK’e düzeltme verdiğini belirtti.

Habere göre, Toprak başlığı görüşmelerine Kıbrıs Rum siyasi parti başkanlarını da çağırıp çağırmama konusunu açık bırakan Anastasiadis “durumun nasıl şekilleneceğini görmemiz gerek” dedi. 

Fileleftheros daha önce ilke anlaşmasına varılan; Toprak başlığı için prosedürün Kıbrıs dışına taşınması konusunun dün resmileştiğini, büyük olasılıkla Kasım ayının ikinci haftasında yurtdışına gidileceğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis “Çok yakın olduğumuz konuların kesin kapanması için Kasım ayının ilk günlerinde de görüşmeler olacak. Böylece, halen anlaşmazlıklar bulunan Mülkiyet başlığıyla ilintili olan Toprak görüşmesi için daha çok zemin oluşturulacak” dedi.

Toprak başlığını görüşmesinde kendisine eşlik etmeleri için Kıbrıs Rum siyasi parti başkanlarını da davet etme niyetini tekrarlayan Anastasiadis “Ancak bunun gerçekleşmesi prosedürün seyrine ve şartların nasıl şekilleneceğine bağlı olacak” ifadesini kullandı.

Alithia “Toprak İçin Tam Yol İleri” başlıklı manşet haberinde Anastasiadis’in, “Toprak başlığına geçmek için ne bekleniyor” sorusuna karşılık “Görüşülen birçok şey var. Önemli ilerleme gözlemlendiğini söyledik, çok yakın olduğumuz konular var. Dolayısıyla, Toprak konusunda, henüz anlaşmazlıklar bulunan Mülkiyet ile ilişkili bir görüşme zamanı olduğuna inanıyorum” dediğini yazdı.

Öte yandan Simerini Akıncı ve Anastasiadis’in Toprak görüşmesi için yurtdışına 10 Kasım’da gideceğini yazdı.

Haravgi haberi “İlerleme Kaydettiler ve Toprağı Görüşüyorlar” başlığıyla manşete çekti.

(TAK)

Bu haber toplam 2603 defa okunmuştur