1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'Kayıp' iki asker için Kayıplar Komitesi'nden çağrı
Kayıp iki asker için Kayıplar Komitesinden çağrı

'Kayıp' iki asker için Kayıplar Komitesi'nden çağrı

1974 yılında sağlık merkezinde görev yapan iki askeri aramakta olduğu haber verildi.

A+A-

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, kayıpların akıbetinin belirlenmesi için bilgi sağlanması amacıyla, 1974 yılında sağlık merkezinde görev yapan iki askeri aramakta olduğu haber verildi.

Alithia ve Kıbrıs2ın güneyinde yayın yapan diğer gazetelerde yer alan haberde, bahse konu iki askerin, 1974 yılında Ay. Demet (Metehan) bölgesinde, ölülerin toplanması sırasında yanlarında olan başka bir Kıbrıslı Rum askerin görgü tanıklığının akabinde aranmakta oldukları belirtildi.

Bahse konu askerin görgü tanıklığının, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin hali hazırda üç kişiye ait kemikleri bulmasına yol açtığını kaydeden gazete, Komite’nin şu an konuya daha fazla ışık tutması beklenen diğer iki askeri aradığını ifade etti.

Komite’nin elinde, aranmakta olan bahse konu iki askerin, 1974 yılında Ay. Demet bölgesinde ölülerin toplanmasında yer aldıkları ve defin yaptıklarına dair bilgiler bulunduğunu yazan gazete, bahse konu iki askerin kimlikleriyle ilgili hiç bir şey bilmeyen diğer askerin ise, bu olayın 17 veya 18 Ağustos 1974 tarihinde, Hipodrom yakınlarında meydana geldiğini söylediğini aktardı.

Gazete, 1974 yılında, bölgede Rum Milli Muhafız Ordusuna ait “Bay-Bas” isimli nöbetçi kulübesinin bulunduğunu da ekledi.

Habere göre, konu hakkında gazeteye açıklamada bulunan Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros, görgü tanığının Kıbrıslı Rum bir asker olduğunu ve bu kişinin o bölgede ölülerin toplanmasına katıldığını ve iddia ettiği üzere de yanında iki asker daha bulunduğunu belirtti.

O dönem bölgede Kanada ve İngilizlere ait birlikler bulunduğunu, ölülerin toplanması için geçici ateşkes yapıldığını ve bunların daha sonra başka yerlere gömüldüğünü ifade eden Nestoros, görgü şahidinin bazı bilgiler vererek, ELDİK (Yunan Alayı) kampı istikametinde olmak üzere Ay. Demet barikatının batısındaki bir bölgede bulunan belirli bir yere işaret ettiğini söyledi.

Bu yerde hali hazırda sonuç getiren bazı çalışmalar yapıldığını da ifade eden Rum üye, bugüne kadar dört askeri alanda kazı yapıldığını ve yalnızca Ay. Demet bölgesinde bulunan bir alanda kemik tespit edildiğini yineledi.

Burada Kıbrıslı Rum kayıplar oldukları düşünülen üç kişiye ait kemikler bulunduğunu kaydeden Nestoros, bu bölgeyle ilgili olarak bahse konu iki askerin aranmakta olduğunu ve Komite’nin, hali hazırda elinde olan bilgileri, bu askerlerin vereceği bilgilerle ilişkilendireceğini ifade etti.

Gazete, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, bu iki askerin tespit edilmesine yol açacak herhangi bir bilgiye sahip olan herkesi Komite’yle temasa geçmeye çağırdığını da ekledi.

Politis ise haberinde, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, ilk kez belirli bir durumla ilgili olarak, halka açık çağrıda bulunduğunu yazdı.

Gazeteye göre Nestoros, o dönem bölgede Kanada ve İngilizlere ait birlikler bulunduğunu, dolayısıyla Kıbrıs’taki BM Barış Gücünün arşivlerinde yararlı bilgiler olmasının ihtimal dışında olmadığını sözlerine ekledi.

(tak)

Bu haber toplam 2067 defa okunmuştur