1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kasulidis: “Hedef rekabet değil iyi ilişkiler”
Kasulidis: “Hedef rekabet değil iyi ilişkiler”

Kasulidis: “Hedef rekabet değil iyi ilişkiler”

Kasulidis, Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz bölgesindeki büyük güçlerle rekabet etme değil, iyi ilişkiler kurma niyetinde olduğundan söz etti.

A+A-


Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz bölgesindeki büyük güçlerle rekabet etme değil, iyi ilişkiler kurma niyetinde olduğundan söz etti.

Fileleftheros gazetesine göre Kasulidis, DİSİ ve Kıbrıs Araştırma Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği “Doğu Akdeniz: NATO, AB ve Rusya’nın Rolü” konulu panele konuşmacı olarak katıldı.

Kasulidis buradaki konuşmasında, Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’deki büyük güçlerle mücadele etmekle ilgilenmediğini, bunu yapacak gibi de görünmediğini, ancak yavaş yavaş oluşmaya başlayan üçlü ilişkiler gibi, doğrudan iyi komşuluk ilişkileri yaratma niyetinde olduğunu belirtti.

Bugün Mısır, Suudi Arabistan, körfez ülkeleri, Ürdün ve İsrail’in terör ve tehlikeler konusunda aynı görüşlere sahip olduğuna ve diğer unsurlara işaret eden Kasulidis, kendilerinin bundan yararlanmaları gerektiğini ifade etti. Kasulidis, büyük bir dikkatle, tantana yaratmadan, ilerleme sağlanması ve Kıbrıs’a barışın getirilmesi için gerekli müzakere gücünü verebilecek kendi coğrafi ve jeostratejik ilişkisini güçlendirmeyi arzuladıklarına da değindi. DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise, kendi komşuları olan Doğu Akdeniz bölgesindeki siyasi istikrarsızlık ve ölümcül çatışmalardaki artışı büyük bir endişeyle izlediklerini söyledi. Güney Kıbrıs’ın, AB’nin bölgeye en yakın üye ülkesi olarak diplomatik, ekonomik ve siyasi işbirliği kavşağı olabileceğini vurgulayan Neofitu, Güney Kıbrıs’ın bölgedeki tüm ülkeler, ABD ve Rusya ile olan iyi diplomatik ve stratejik ilişkilerine işaret etti. Neofitu, Doğu Akdeniz bölgesinde önemli hidrokarbon yataklarının keşfinin, Türkiye de dahil bölgedeki ülkeler arasında geniş bir görüş birliği için koşullar yaratacak bir gelişme olduğunu da savundu. TAK

 

 

Bu haber toplam 1325 defa okunmuştur