1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Ay Napa tutuklularına 2 GÜN DAHA
Ay Napa tutuklularına 2 GÜN DAHA

Ay Napa tutuklularına 2 GÜN DAHA

Ay Napa’da 22 yaşındaki George Law’ın öldürülmesiyle ilgili güneyden kaçarak kuzeye geçen ve 19 Ağustos’ta yakalanarak tutuklanan zanlılar Sali Musa Ahmet ve Mehmet Akpınar ile ilgili tutukluk süresi uzatıldı.

A+A-

Didem MENTEŞ

Ay Napa’da 22 yaşındaki George Law’ın öldürülmesiyle ilgili güneyden kaçarak kuzeye geçen ve 19 Ağustos’ta yakalanarak tutuklanan zanlılar Sali Musa Ahmet ve Mehmet Akpınar ile ilgili tutukluk süresi uzatıldı. ‘Birinci derecede askeri yasak bölgeyi ihlal etme’, ‘yetkili makamlardan izin almaksızın Güney Kıbrıs’a geçme’ ve ‘mahkeme emrine rivayetsizlik’  suçlamasıyla ilgili olarak tutuklu bulunan zanlılar hakkında 2’şer gün daha tutukluluk emri alındı.

2014- 2016 yılları arasında kaçak olarak kuzeyden güneye, güneyden de kuzeye geçiş yaptıkları tespit edilen zanlılar dün Lefkoşa Kaza Mahkemesi huzurunda yer aldı.

3 dava
Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde Kıdemli Yargıç Alev Ulunay Hüdaverdi, huzurunda görüşülen tahkikat duruşmasında, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına davada Savcı Doğa Tokay ve zanlılar şahsen mahkemede hazır bulundu. Savcı Tokay, meseleyle ilgili olarak Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube Amirliği’nde görevli polis memuru Aytan Özoğlu’nu mahkemeye tanık olarak dinletti. Özoğlu, mahkemede yeminli şahadet vererek, olayla ilgili olguları aktardı.
Özoğlu, zanlıların ‘birinci derecede askeri yasak bölgeyi ihlal etme’, ‘yetkili makamlardan izin almaksızın Güney Kıbrıs’a geçme’ ve ‘mahkeme emrine rivayetsizlik’ suçlarıyla ilgili olarak tutuklandığını açıkladı.  

Biri 2014’de diğeri 2015’de güneye kaçak geçti
Özoğlu, zanlı Mehmet Akpınar’ın 2015 Aralık ayında Lefkoşa’da Yiğitler Burcu’nda yasal olmadığını bildiği halde kaçak olarak Güney Kıbrıs’a geçtiğini belirterek, birinci derecede askeri bölgeyi ihlal ettiğini dile getirdi. Zanlının 14 Ağustos 2016’da ise aynı yerden askeri bölgeyi ihlal ederek KKTC’ye geçtiğini aktardı. Aytan Özoğlu, zanlı Sali Musa Ahmet’in ise 2014 yılı içerisinde Lefkoş’da yetkili makamlardan izin almaksızın, askeri bölgeyi ihlal ederek Yiğitler Burcu’ndan güneye geçtiğini söyleyerek, 15 Ağustos 2016 tarihinde ise aynı yerden kuzeye geçtiğini belirtti. Her iki zanlının 19 Ağustos’ta Girne’de tespit edilerek tutuklandığını kaydeden Özoğlu, zanlıların 20 Ağustos’ta mahkeme huzuruna çıkarılarak 3’er günlük tutukluluk süresi alındığını beyan etti.

İfadeler alınıyor
Meseleyle ilgili soruşturmanın devam ettiğini, alınması gereken ifadeler olduğunu aktaran Özoğlu, zanlıların vermiş olduğu ifadelerin teyidinin devam ettiğini aktardı. Zanlı Sali Ahmet’in dün itibariyle bir gönüllü ifade daha verdiğini anlatan Özoğlu, meseleyle ilgili 2 kişiden ifade alındığını, 2-3 kişiden daha alınması gerektiğine işaret etti. Kamera kayıtlarının da incelenmesi gerektiğini belirten polis memuru, zanlıların 2 gün süreyle poliste tutuklu kalmalarını talep etti.

2 gün tutukluluk
Mahkeme, tutukluluk talebi üzerine zanlılara söz hakkı verdi. Her iki zanlı da söyleyecek bir şeyleri olmadığını ifade etti.
Bunun üzerine Yargıç Ulunay, huzurunda yapılan beyanları değerlendirerek, meseleyle ilgili tahkikatın salimen yürütülebilmesi gerekçesiyle zanlılar  Sali Musa Ahmet ve Mehmet Akpınar’ın 2 gün süreyle poliste tutuklu kalmalarına emir verdi.

--------------------

ÖNCE YARGILAMA, SONRA 'İADE' KARARI

Ay Napa’da öldürülen 22 yaşındaki İngiliz vatandaşı George Low’un cinayet zanlıları Sali Musa Ahmet ile Mehmet Akpınar ile ilgili Kıbrıs’ın güneyinden  ‘iade’ talebi geldi.

Kıbrıs Rum polisi, zanlıların iadesi içinki İki Toplumlu Suç ve Suçlara İlişkin Konular Teknik Komitesi’ne başvuru yaptı.
Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan İki toplumlu Suç ve Suçlara İlişkin Konular Teknik Komitesi Esbaşkanı, hukukçu Hakkı Celal Önen, Rum polisinin, KKTC’de tutuklanan iki zanlının güneye iadesi için Teknik Komiteye yazılı başvuruda bulunduğunu açıkladı. Önen, zanlıların iade konusunun siyasi makamlar tarafından değerlendirileceğini belirterek, karar için henüz erken olduğuna işaret etti.

Hakkı Önen, zanlıların kuzeyde işlemiş olduğu suçlarla ilgili yargılanıp cezalarını çektikten sonra ‘iade’ işlemlerinin gündeme gelebileceğinin altı çizdi.

Siyasi erk henüz karar üretmedi
Zanlılar Sali Musa Ahmet ile Mehmet Akpınar’ın Aya Napa’daki cinayetle ilgili iadesi Kıbrıs Rum polisi tarafından talep edildi.
Kıbrıs Rum polisinin iade talebi, siyasi makamlar tarafından değerlendirilmeye alınırken, henüz net bir karar verilmediği öğrenildi.
Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklar kuzeyde işlenen suçlarla ilgili yargılama sürecinin nasıl gelişeceğinin netleşmediğini, yargı kararının beklendiği belirtilirken, bu karara göre siyasi erkin nasıl bir tutum izleyeceğinin değerlendirileceği ifade edildi.

Önen: “İade başvurusu yapıldı”
YENİDÜZEN’e konuşan İki toplumlu Suç ve Suçlara İlişkin Konular Teknik Komitesi Esbaşkanı, hukukçu Hakkı Celal Önen, ise zanlıların KKTC’de ‘askeri bölgeyi ihlal’ etme suçları işlendiğini, bu suçlarla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirterek, yargılama sürecinin bekleneceğini vurguladı.

Yargılama süreci içerisinde ‘iade’ talebinin değerlendireceğini aktaran Önen, iade konusuyla ilgili şuanda bir şey söylemenin erken olduğunu belirtti.

“Yargılandıktan sonra iade gündeme gelecek”
Zanlıların durumuyla ilgili henüz çalışma yapılmadığını kaydeden Önen, yargı kararının bekleneceğini açıkladı. Hakkı Celal Önen, zanlıların eğer iade edilmesi söz konusu olursa, öncelikle kuzeyde işlenen suçun kesinleşip cezalarını çektikten sonra iade işleminin gündeme gelebileceğini vurguladı.

Önen, ‘iade’ konusunun gündeme gelmesi için de yargılama süreci bitene kadar 3- 3.5 aylık bir süre olduğuna dikkat çekti.

Rum basını yer vermeye devam etti
Öte yandan TAK’ın haberine göre ise Rum basının konuyla ilgili haberlere yer vermeye devam ettiği belirtildi. Haberlere göre Kıbrıs Rum polisinin, söz konusu iki zanlının, Kıbrıslı Türk olmadığını, 22 yaşındaki Mehmet Akpınar’ın Türkiyeli, diğer zanlı 49 yaşındaki diğer zanlı Sali (‘Salih’ ismini kullanıyor) Ahmet’in ise Bulgaristan doğumlu olduğunu teyit ettiğini yazdı.

Bu haber toplam 3497 defa okunmuştur
İlgili Haberler