1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Hristodulidis: “14 Eylül kritik gün”
Hristodulidis: “14 Eylül kritik gün”

Hristodulidis: “14 Eylül kritik gün”

Kıbrıslı Rum Sözcü Nikos Hristodulidis, 14 Eylül’ün Kıbrıs müzakere prosedürü açısından kritik tarih olduğunu, liderlerin bu tarih için, 6 görüşmede ele alınanların ve varılan sonucun ifade edileceği bir ortak açıklama yapma konusunda ilke kararı aldıklar

A+A-

 

Kıbrıslı Rum Sözcü Nikos Hristodulidis, 14 Eylül’ün Kıbrıs müzakere prosedürü açısından kritik tarih olduğunu, liderlerin bu tarih için, 6 görüşmede ele alınanların ve varılan sonucun ifade edileceği bir ortak açıklama yapma konusunda ilke kararı aldıklarını açıkladı. Alithia “14 Eylül: Kıbrıs Sorunu İçin Kritik Gün” başlıklı haberinde Hristodulidis’in, liderlerin yarınki görüşmesini işaret ederek “Müzakerelerin çok özlü ve kritik aşaması başlıyor. 6 görüşmede, görüşülen konularda daha ileri görüş birliği ve yakınlaşma sağlamak, bugüne kadar detaylı ele alınmayan konularda derinlemesine görüşmek için Kıbrıs sorununun bütün başlıkları masada olacak” dediğini yazdı.

“14 Eylül’ü bekleyelim”
Habere göre Hristodulidis, “Müzakereler; sonucu, prosedürün ilerleyip ilerleyemeyeceğini büyük ölçüde göstereceği kritik bir aşamaya geldi. Görüşmelerin tamamlanmasını ve liderlerin nelerin görüşüldüğünü ve bunların sonuçlarının yer alacağı ortak bir açıklama yapma konusunda ilke kararı aldıkları 14 Eylül’ü bekleyelim” ifadesini kullandı. Liderlerin New York’ta BM Genel Sekreteri ile ortak görüşme yapması konusundaki kararın, liderlerin son görüşmesinde alınacağını belirten Hristodulidis, “Kesin olarak söyleyebileceğim; muhtemel üçlü görüşmenin, BM Genel Kurul çalışmalarının tamamlanacağı 25 Eylül’den önce olamayacağıdır. Bizim tarafın Genel Sekreter’le olası bir görüşmeden endişe edecek bir şeyi yoktur” dedi. Hristodulidis müzakerelerin BM himayesinde yapıldığını ve bütün Rum Yönetimi başkanlarının, Kıbrıs Rum toplumu lideri olarak bu tür görüşmelere katıldığını hatırlattı, özetle şunları ekledi: “Başkan Anastasiadis Genel Sekreter’le Kıbrıs Türk toplumu liderinin de katıldığı -diğer başkanlardan daha az- sadece Davos’ta görüşme yaptı. Bu görüşme diyaloğa katma değer sağlamıştır çünkü Başkan, müzakere masasındaki gerçekleri söyleme fırsatı bulmuştur.”

“Anastasiadis, 9 Eylül’de Tsipras ile Kıbrıs sorununu konuşacak”
Hristodulidis, Türk ve Yunan Dışişleri bakanlarının görüşmesine değinirken “Yunan hükümetiyle sürekli temas halindeyiz. Dışişleri Bakanımız kısa süre önce Atina’daydı ve Yunan hükümetiyle garantiler konusunu görüşüp görüş alış verişinde bulundu. Başkan ile Yunan başbakan arasında sürekli temas vardır. Anastasiadis AB Akdeniz ülkeleri devlet ve hükümet başkanları toplantısına katılmak üzere 9 Eylül’de gideceği Atina’da Yunanistan Başbakanı ile Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri görüşeceği özel bir toplantı yapacak. Yunan hükümetinin garantilerle ilgili tutumu herkesin malumudur.”

(tak)

Bu haber toplam 1824 defa okunmuştur